Ouderbegeleiding - uit de kinderschoenen!  (C1810)

Symposium over de 'state of the art' van de ouderbegeleiding, ter gelegenheid van het afscheid van Gwen Marcelis

€ 45

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Ouderbegeleiding is en blijft een complexe behandelvorm. Wat maakt het verschil, in theoretische en praktische zin, en wordt dat verschil inmiddels gedeeld en breed gedragen in praktijk en onderwijs? Op deze bijzondere dag komen verschillende thema's naar voren en bekijken we de stand van zaken in de ouderbegeleiding anno 2018: definitief uit de kinderschoenen, erkend als vak of nog steeds een vaardigheid of een aardigheid? Na afloop van het inhoudelijke deel is er een afscheidsborrel.
 
  • Inhoud

    Wat kun je verwachten?

    Ouderbegeleiding is en blijft een complexe behandelvorm. Gepraktiseerd door een scala aan professionals, in een diversiteit aan settings met een veelheid aan behandel-en trainingsaanbod voor opvoeders, kinderen en gezinnen, onderscheidt de ouderbegeleiding zich door een klein maar cruciaal verschil in perspectief en benadering. Wat maakt het verschil, in theoretische en praktische zin? Wordt dat verschil inmiddels gedeeld en breed gedragen in praktijk en onderwijs? En hoe is de relatie met belendende vakgebieden? 

    Drs. Gwen Marcelis heeft bijna 3 decennia een cruciale stem gehad in het erkennen van 'de ouder als subject' als kern van de ouderbegeleiding. Tal van cursisten, supervisanten en collega's hebben de betekenis hiervan in de praktijk leren voelen en begrijpen. Ze hebben de kracht ervaren die uitgaat van wellicht de enige benadering die op langere termijn tot mentaliseren en (gedrags)verandering leidt. Marcelis' psychoanalytisch ontwikkelingsperspectief paste naadloos in de ouderschapsleer van Alice van der Pas, waarmee een nieuwe traditie kon ontstaan die de moeite waard is om te behouden. 

    Op deze bijzondere dag zullen verschillende thema's worden behandeld binnen een algehele reflectie op de stand van zaken in de ouderbegeleiding anno 2018: definitief uit de kinderschoenen? Erkend als vak of nog steeds een vaardigheid of erger: een aardigheid? De dagvoorzitter is Peter Wullems. Vier sprekers zullen ieder vanuit eigen specialisme de ouderbegeleiding tegen het licht houden:

    • Marja Rexwinkel vanuit de IMH
    • Fernanda Sampaio de Carvalho vanuit cultuurperspectief
    • Eliane Wiebenga vanuit het Verbindend Gezag
    • Katie-Lee Weille vanuit de Intersubjectiviteit van Jessica Benjamin
    Na het inhoudelijk programma vindt er een afscheidsborrel plaats met een programma dat door collega's wordt voorbereid. Mocht je daar een bijdrage aan willen leveren, neem dan contact op met KL@Weille.net

    Tijdschema
    13.00 - 13.30 uur        ontvangst
    13.30 - 16.00 uur        inhoudelijk programma
    16.00 - 17.00 uur        afscheid van Gwen Marcelis

    Dit symposium is alleen toegankelijk op uitnodiging.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    vrijdag 13.00 - 17.00 uur

    Locatie

    Oudenoord 6, Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie
  • Doelgroep
    Doelgroep
  • Docenten
    drs. Marja Rexwinkel

    drs. Marja Rexwinkel

    Marja Rexwinkel is klinisch psycholoog/psychotherapeut en IMH specialist.Lees meer
    drs. Fernanda Sampaio de Carvalho

    drs. Fernanda Sampaio de Carvalho

    Fernanda Sampaio de Carvalho is klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health specialist. Zij is werkzaam bij het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk.Lees meer
    dr. Katie-Lee Weille

    dr. Katie-Lee Weille

    Katie-Lee is klinisch en onderzoekssupervisor en docent bij verschillende opleidingen in Nederland en Engeland. Zij heeft een eigen praktijk in Amsterdam.Lees meer
    drs. Eliane Wiebenga

    drs. Eliane Wiebenga

    Eliane Wiebenga is klinisch psycholoog-systeemtherapeut en specialist op het gebied van Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet.
    Zij is werkzaam als vrijgevestigd therapeut, opleider, supervisor en leertherapeut in het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie te Haarlem.
    Lees meer
    drs. Peter Wullems

    drs. Peter Wullems

  • Reviews
    Reviews