Startdatum:

Diagnostiek en behandeling van gecompliceerde rouw (B1878)

Wat kun je als hulpverlener doen om een rouwproces dat vastloopt of ontspoort weer op gang te krijgen? Ontdek wat er schuilgaat achter verschillende vormen van gecompliceerde rouw en leer ze herkennen, plaatsen en behandelen. Zo kun je je cliënt helpen zijn gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.

Kosten: € 585

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boek (ongeveer € 65)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar The Colour Kitchen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeids­markt een nieuwe kans door ze op te leiden tot horeca­professionals.

Meer weten?

De inschrijftermijn is verstreken.

Houd mij op de hoogte

Feiten

 • Omvang: 2 woensdagen van 09:30 tot 16:30
 • Datums: 28 november en 12 december 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Joany Spierings
 • Docent

 • Kosten: € 585
 • Cursuscode: B1878

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Psychiater
 • Arts
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Psychiater en Arts

Accreditaties

Accreditatie: EMDR, FGzPt, NIP, NtVP, NVvP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Een ernstig verlies slaat een wond, die gelukkig in de meeste gevallen ‘vanzelf’ heelt: met vallen en opstaan, met afzien en volhouden, met steun van familie en vrienden. Maar soms heelt de wond niet: een persoonlijkheidsstoornis zit in de weg, de cliënt verdraagt de pijn nauwelijks, of kan er juist geen afstand van doen. De cliënt weigert het verlies onder ogen te zien, of de rouw vormt een alibi voor probleemgedrag. Een rouwproces kan op vele manieren ontsporen of stagneren; er is dan sprake van gecompliceerde rouw, en de behandelaar staat voor de opgave om het vastgelopen proces weer in beweging te krijgen. Deze cursus biedt handvatten voor het werken met deze problematiek.

Wat leer je?

Je wordt vertrouwd gemaakt met de psychodynamiek van de verschillende vormen van gecompliceerde rouw. Vanuit een theoretisch kader leer je de verschillende patronen herkennen, plaatsen en behandelen. Voor ieder van de verschillende vormen van gecompliceerde rouw worden specifieke behandelstrategieën besproken. Er zal ook steeds aandacht zijn voor de therapeutische relatie en de grondhouding van de therapeut.

Inhoud

De bijeenkomsten bestaan steeds uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarin de deelnemers zich de besproken stof eigen maken.
Je neemt kennis van basisconcepten en psychodynamiek van gecompliceerde rouw en diagnostiek van gecompliceerde rouw. Voor ieder van de verschillende vormen van gecompliceerde rouw worden specifieke behandelstrategieën besproken.
Tevens is er aandacht voor casusconceptualisaties, behandeltechnieken en behandelstrategieën.
Verschillende behandeltechnieken komen aan bod zoals: EMDR, imaginaire exposure, rituelen, metaforen, schrijfopdrachten, Gestalt, spirituele interventies; deze worden geoefend en/of gedemonstreerd.
Er zal ook steeds aandacht zijn voor de therapeutische relatie en de grondhouding van de therapeut.
Het theoretisch kader wordt tot leven gebracht en naar de praktijk vertaald d.m.v. verhalen, casusmateriaal, en praktische oefeningen.
Er is volop ruimte voor het uitwisselen van materiaal en het inbrengen van eigen lastige casussen.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Literatuur & Benodigdheden

J. van den Bout. Behandelstrategieën bij gecompliceerde rouw en verliesverwerking, Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789031326662 

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Joany Spierings
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1878 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl