Startdatum:

Complexe scheidingen (B1857)

Complexe scheidingen vragen heel wat van jou als hulpverlener. In deze cursus doe je inzicht op in de patronen en achtergronden van dit soort scheidingen en oefen je met de-escalerend handelen om de situatie voor de kinderen te verbeteren. Daarnaast word je je bewust van je eigen houding, waarden, normen en eventuele ervaringen, en leer je die hanteren. Zo vergroot je je handelingsrepertoire en kun je meer betekenen voor kinderen en ouders die met deze problematiek te maken hebben.

Kosten: € 795

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boek (ongeveer € 50)

De inschrijftermijn is verstreken.

Houd mij op de hoogte

Feiten

 • Omvang: 3 maandagen van 09:30 tot 16:30
 • Datums: 3 september, 17 september en 1 oktober 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

 • Kosten: € 795
 • Cursuscode: B1857

Voor wie

 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Systeemtherapeut
Eerstelijnspsycholoog NIP, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Basispsycholoog en Systeemtherapeut

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus inclusief de casusuitwerking en het reflectieverslag met goed gevolg hebt afgerond.

Jaarlijks krijgen ongeveer zeventigduizend thuiswonende kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Naar schatting hebben ongeveer twintigduizend van hen min of meer ernstige problemen. Ongeveer zevenduizend jeugdigen lijden onder oudervervreemding of ouderafwijzing, oudere jeugdigen iets vaker dan jongere. Jeugdigen met zeer ernstige problemen hebben vaak ouders die terecht zijn gekomen in het juridische circuit. Deze conflictueuze scheidingen worden vechtscheidingen genoemd (Amato, 2010; Haverkort & Spruijt, 2012; Leon, 2003). De term vechtscheiding is beladen en roept ook bij professionals allerlei beelden op. Belangrijk is echter om elke (complexe) scheiding op zichzelf te blijven beoordelen. Adequaat kunnen handelen vraagt daarnaast onder andere om inzicht in patronen en achtergronden van complexe scheidingen en vaardigheid in de-escalerend handelen. Bewustzijn van jouw eigen houding, waarden, normen en eventuele ervaringen helpt bij het hanteren van tegenoverdracht.

Docent Sietske Dijkstra: 'Kijken in de krater: hoe word je een betere hulpverlener bij complexe scheidingen?'

Wat leer je?

  Je verrijkt en verstevigt jouw handelingsrepertoire doordat je:
 • vaardigheden ontwikkelt om complexe scheiding te signaleren, te analyseren en professioneel te handelen
 • jouw kennis vergroot over patronen en achtergronden van complexe scheiding en vaardigheden door toepassing en aansturing van jouw team in praktijksituaties
 • inzicht verwerft in de mechanismen van escalatie en de-escalatie
 • mogelijkheden onderzoekt om psycho-educatie en tools in te zetten
 • inzicht krijgt in interdisciplinaire samenwerking en kernspelers (mindmap)
 • je bewust wordt van jouw eigen houding, specifieke leervragen, tacit knowledge en professionele dilemma’s

Inhoud

Tijdens de eerste lesdag worden het thema en jouw eigen houding verkend. We gaan in op dimensies en patronen bij complexe scheidingen en de invloed van eventuele psychopathologie.
De tweede ochtend staat in het teken van samenwerken in de keten en voor de relatie met partnergeweld. ’s Middags verzorgt Reino Meinema een gastles over de mogelijkheden van mediation bij complexe scheidingen, die al dan niet gepaard gaan met geweld.
Tijdens de derde lesdag staat casuïstiek, nadrukkelijker dan andere dagen, centraal en wordt het geleerde geïntegreerd. We besteden veel aandacht aan het professioneel handelen en de borging van het geleerde in de praktijk.
 
In de hele cursus is ruime aandacht voor jouw persoonlijke leerproces.

De cursus kent, naast de bijeenkomsten, een studiebelasting van circa 20 uur. In deze uren bestudeer je de literatuur en werk je jouw casuïstiek uit. Je maakt ook een voorbereidingsopdracht voor de eerste bijeenkomst.

Toetsen

Voorafgaand aan de cursus lever je jouw eerste casusbeschrijving in. Hiervoor ontvang je per e-mail een opdracht. Na afloop van de cursus schrijf je een afrondend reflectieverslag waarin de literatuur, lesstof en jouw eigen leerproces aan de orde komen. Hierop krijg je persoonlijke feedback.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus inclusief de casusuitwerking en het reflectieverslag met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Handboek scheiden en de kinderen. Voor de beroepskracht die met scheidingskinderen te maken heeft. Ed Spruijt & Helga Kormos (2014). ISBN 9789031398911.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1857 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl