Startdata:

Seksualiteit bij mensen met autisme (A1901)

Een autismespectrumstoornis (ASS) geeft vaak emotionele en praktische problemen in iemands psychoseksuele ontwikkeling. In deze cursus krijg je zicht op de invloed van autisme op het seksuele leven van mensen en op interventies en oplossingen die je je cliënten kunt bieden. Dat geeft je meer zelfvertrouwen om aan de slag te gaan met vragen en problemen op dit gebied.

Kosten: € 390

incl. digitale literatuur, excl. eventuele boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar The Colour Kitchen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeids­markt een nieuwe kans door ze op te leiden tot horeca­professionals.

Meer weten?

Mogelijk t/m 21 maart 2019

Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt. Bij veel belang­stelling plannen we extra data.

Feiten

 • Omvang: 3 woensdagen van 9.30-12.30 uur
 • Datums: 27 maart, 17 april en 15 mei 2019
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Robert Emmen
 • Docent

 • Kosten: € 390
 • Cursuscode: A1901

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Verpleegkundig specialist
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
Gz-psycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Verpleegkundig specialist, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige en Sociaal pedagogisch hulpverlener

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, Registerplein, SKJ, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Binnen de hulpverlening aan mensen met een autismespectrumstoornis is duidelijk geworden dat de inhoud van deze ontwikkelingsstoornis (mede)verantwoordelijk is voor de wijze waarop inhoud en vorm kan worden gegeven aan hun psychoseksuele ontwikkeling en seksuele handelen. Dit kan regelmatig leiden tot emotionele en praktische problemen bij betrokkenen, zowel voor personen met een autismespectrumstoornis waarbij sprake is van een (boven)gemiddelde intelligentie als voor hen met een verstandelijke beperking. Deze complexe problematiek leidt in de praktijk van de zorg- en hulpverlening bij de hulpverlener regelmatig tot situaties waarbij deze zich onvoldoende bekend acht met de hulpvraag en de daaruit voortvloeiende noodzakelijke oplossingen. Men voelt zich in deze dan ook vaak onthand.


Bij gelijktijdige inschrijving (op dezelfde dag) voor drie of meer cursussen waarvoor accreditatie is toegekend of aangevraagd i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, ontvang je 10% korting per cursus. Vermeld op het inschrijfformulier code NIPNVO.

Wat leer je?

Je vergroot je theoretische en praktische kennis over de psychoseksuele ontwikkeling en de invloed hiervan op het functioneren bij personen met een autismespectrumstoornis, zowel met betrekking tot het individuele functioneren als met betrekking tot het omringende systeem (partner, gezin, maatschappij). Deze cursus geeft de aanzet tot het systematisch herkennen van deze specifieke ontwikkeling en genoemde invloed, alsook een aanzet tot het systematisch beïnvloeden van de veelal complexe gevolgen hiervan op het functioneren van de cliënt en diens omgeving.

Inhoud

In deze cursus wordt uitgebreid ingegaan op de inhoud van de autismespecifieke psychoseksuele ontwikkeling in relatie tot de reguliere psychoseksuele ontwikkeling. Daarbij is ook aandacht voor de invloed van eventuele comorbiditeit en de daaruit voortvloeiende kwaliteit en problematiek van het seksuele functioneren, zowel in individuele als sociale context. Vervolgens wordt uitgebreid concreet en praktisch ingegaan op de noodzakelijk hulpverleningsinterventies. Inbreng van eigen casuïstiek van deelnemers wordt op prijs gesteld.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Robert Emmen
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je in voor de wachtlijst.

  Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt.
  Bij veel belangstelling plannen we extra data.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1901 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl