Modulair leertraject autisme bij volwassenen en ouderen  (AUR)

ASSpecten

Voor jou als behandelaar is het belangrijk hoe je de verschillende aspecten van autisme kunt blijven zien, differentiaal kunt diagnosticeren en persoonsgericht kunt behandelen. Deze leerroute bestaat uit diverse cursussen waarmee je verschillende aspecten van autisme met elkaar kunt verbinden in jouw diagnostische proces en behandeling van de persoon met autisme. De leerroute heeft instemming en goedkeuring van het Kernteam Autisme. Prijzen, datums e.d. vind je bij de losse cursussen.
 

Het is voor mensen met autisme een uitdaging om met tegenslag, levensfase-gerelateerde life-events en dagelijkse situaties om te gaan. In de gespecialiseerde ggz zie je bovendien vooral cliënten met een combinatie van klachten en stoornissen. Autisme staat dan eigenlijk nooit op zichzelf. Voor jou als behandelaar is het belangrijk hoe je de verschillende aspecten van autisme kunt blijven zien, differentiaal kunt diagnosticeren en persoonsgericht kunt behandelen. De docenten zijn klinisch psycholoog, Gz-psycholoog of psychiater en zijn onder andere verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis, GGZ Rivierduinen, Cass18+, Yulius, Universiteit Leiden.

Deze leerroute:

 • Is actueel en aangesloten op de meest recente onderzoeksresultaten vanuit de academische werkplaatsen Autisme Samen Doen en Reach-Aut.
 • Kent onderlinge samenhang waardoor je het grote geheel van de verschillende aspecten van autisme met elkaar kunt verbinden in jouw diagnostische proces en behandeling van de persoon met autisme.


Doelgroep

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Psychiater

Wat leer je?

 • Comorbiditeit en autisme
 • Autisme en hechting
 • Diagnostiek van autisme bij volwassenen
 • Autisme en seksualiteit
 • Emotieregulatie en stressmanagement met CGT bij volwassenen met autisme
 • EMDR bij volwassenen met autisme

Certificaat

Optioneel


Diagnostiek en behandeling van dwang, preoccupaties en rituelen bij autisme

De preoccupaties, rituelen en het rigide gedrag die bij autisme horen, lijken vaak op de symptomen van een obsessieve-compulsieve stoornis. Deze cursus geeft je meer inzicht in de verschillen tussen beide en leert je hoe je patiënten met deze combinatie beter kunt behandelen. We delen de meest recente inzichten uit onderzoek van het AMC naar dwang bij autisme en de groepsbehandeling die op basis daarvan is ontwikkeld.

Geaccrediteerd

Specialistische diagnostiek bij verslaving en psychiatrie

Hoe ziet verslaving eruit en hoe hangt het samen met andere psychiatrische stoornissen? In deze cursus doe je kennis op van verslaving als ziekte. Aan bod komen diagnostische tools voor verslaving en de meest recente wetenschappelijke inzichten over behandeling bij psychiatrische comorbiditeit. Ook krijg je een overzicht van de intoxicatie- en ontwenningsbeelden van de belangrijkste middelen en leer je het samenspel duiden tussen stoornis en verslaving, en vice versa.

Geaccrediteerd

Emotieregulatie en stressmanagement met cognitieve gedragstherapie bij mensen met ASS

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben vaak moeite om hun emoties te reguleren. In deze cursus leer je hoe je cognitieve gedragstherapie kunt inzetten om hen hierbij te helpen. Zo kun je mensen met autisme ondersteunen om hun stressniveau te verlagen.

Geaccrediteerd

EMDR bij mensen met autisme

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) zijn extra kwetsbaar voor trauma. EMDR kan ook bij hen klachten door onverwerkte nare herinneringen opheffen. Na deze cursus weet je wanneer en hoe je EMDR kunt toepassen bij mensen met ASS. Je weet hoe je inspeelt op aan ASS-gerelateerde betekenis- en prikkelverwerkingsproblemen en hebt inzicht in hoe je het netwerk van de cliënt bij de behandeling kunt betrekken.

Geaccrediteerd

Autisme en hechting

Hechting is het fundament in de ontwikkeling, ook bij mensen met autisme. Je leert gedragingen en de oorzaak verklaren vanuit de vertraagde ontwikkeling van de hechting, emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling en de informatieverwerking bij autisme. Je ontdekt hoe autisme en gehechtheid met elkaar verbonden zijn. Ook leer je gedragingen plaatsen in de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid en hoe je met de behandeling kan aansluiten om de gehechtheidsontwikkeling bij autisme te stimuleren.

Geaccrediteerd

Seksualiteit bij mensen met autisme

Een autismespectrumstoornis (ASS) geeft vaak emotionele en praktische problemen in iemands psychoseksuele ontwikkeling. In deze cursus krijg je zicht op de invloed van autisme op het seksuele leven van mensen en op interventies en oplossingen die je je cliënten kunt bieden. Dat geeft je meer zelfvertrouwen om aan de slag te gaan met vragen en problemen op dit gebied.

Geaccrediteerd

Autisme en comorbiditeit

Comorbiditeit komt vaak voor bij mensen met autisme. In deze incompany cursus krijg je zicht op handelingsgerichte diagnostiek en behandeling voor cliënten bij wie autisme samengaat met ADHD, persoonlijkheidsproblemen, angst, depressie, dwang, eetproblemen, schizofrenie of verslaving.

Er zijn (nog) geen accreditaties.


Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: AUR zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

Ook interessant voor jou