Startdatum:

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) bij depressie in de generalistische basis ggz (B1812)

Hoe behandel je cliënten met depressieve klachten in de generalistische basis-ggz? In deze cursus leer je zelfstandig behandelingen uitvoeren met IPT (Interpersoonlijke Psychotherapie), een bewezen effectieve, kortdurende behandeling. Met IPT richt je je op het verbeteren van interpersoonlijke relaties om de klachten te verminderen.

Kosten: € 765,-

incl. digitale literatuur, e-learning en lunch, excl. boeken

Inschrijven

Mogelijk t/m 5 maart 2018, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 4 dagen waarvan 2 klassikale bijeenkomsten (dag 1 en 2) van 10.00 - 17.00 uur en 2 online meetings (dag 3 en 4) van 10.00 - 13.00 uur via Adobe Connect
 • Datums: lesbijeenkomsten op 9 en 10 april en online meetings op 23 en 24 mei 2018
 • Klassikaal: 18 uur
 • Locatie: Utrecht
 • Kosten: € 765,-

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Eerstelijnspsycholoog
 • Basispsycholoog
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Eerstelijnspsycholoog en Basispsycholoog

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) is een behandelvorm die in Nederland steeds vaker gebruikt wordt in de behandeling van depressies bij adolescenten, volwassenen en ook ouderen, in de acute fase. IPT werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door Gerald Klerman en Myrrna Weissman. In Nederland zijn er in de loop van de afgelopen decennia steeds meer professionals opgeleid om IPT te kunnen toepassen. Uit tal van studies en meta-analyse is IPT naar voren gekomen als een effectieve behandelmethode. In de richtlijnen voor depressiebehandeling wordt IPT dan ook als één van de therapievormen van voorkeur genoemd. Niet alleen in Nederland maar ook in de V.S. wordt gezocht naar nieuwe, mogelijk beter inzetbare vormen van IPT. Deze cursus waarin de korte versie van zes zittingen wordt behandeld, leent zich erg voor de generalistische basis ggz.

In deze cursus wordt gebruik gemaakt van blended learning: een combinatie van digitaal leren en klassikale bijeenkomsten die elkaar versterkt.

Wat leer je?

Je verwerft kennis over het model van de IPT. Je verkrijgt inzicht in en ontwikkelt vaardigheden op basisniveau in de toepassing van het model in de behandeling van cliënten met depressieve klachten. Je wordt na afloop in staat geacht om een IPT te kunnen beginnen.
Na deze cursus voldoe je aan de entreekwaliteitseisen voor het aspirant-lidmaatschap van de NVIPT, dat na het volgen van een supervisietraject kan worden omgezet in een gewoon lidmaatschap als IPT-therapeut of IPT-opgeleide (afhankelijk van de vooropleiding).

Inhoud

 • diagnostiek van de klachten en het zo snel mogelijk vertalen van de klachten naar een behandelfocus
 • welke patiënten zijn geschikt voor IPT?
 • de verhouding van het domein voor IPT in de generalistsche basis ggz ten opzichte van de gespecialiseerde ggz
 • de combinatie van IPT met het KOP-model (klacht is de resultante van omstandigheden en persoonlijke coping) van Paul Rijnders
 • uitwerking van de vier focusgebieden rouw, rolveranderingen, interpersoonlijk conflict en interpersoonlijk tekort
 • behandelinterventies die gebruikt kunnen worden bij de focusgebieden en de planning van de behandeling

Tijdens de laatste 2 lesdagen breng je in kleine groepjes via een online supervisie je eigen casuïstiek in. Je dient de casuïstiek middels een PowerPoint presentatie aan te leveren waarna deze wordt besproken en je direct feedback ontvangt van de docent en mede cursisten. Je dient ook de registraties van de  ‘bijeenkomsten’ van andere groepjes bekijken en hierop feedback te geven.
Voor het volgen van de online supervisie dien je te beschikken over een goede internetverbinding, PC of laptop met webcam, headset en aansluiting voor video en audio. Je ontvangt van ons een uitgebreide instructie voor het gebruik van de software.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Er zijn geen accreditaties.

Bekijk ons geaccrediteerde aanbod

Literatuur & Benodigdheden

Blom, M., Peeters, F., & Jonker, K. (2011). Leerboek interpersoonlijke psychotherapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031389681
Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Docent

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1812 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl