Startdatum:

Systeemtherapeutische partnerrelatietherapie (ST176)

Onderdeel van de opleiding tot systeemtherapeut

Hoe behandel je paren met relatieproblemen? Tijdens deze cursus verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met gedragstherapeutische, narratieve, puur systemische en emotiegerichte werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap en ontwikkelt zo je eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties.

Kosten: € 1690,-

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boeken

De inschrijftermijn is verstreken. Stuur mij bericht zodra er nieuwe data zijn.

Feiten

 • Omvang: 7 vrijdagen van 9.30 - 16.30 uur
 • Datums: 22 december 2017, 19 en 26 januari, 9 februari, 9 en 23 maart en 6 april 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: Mw. dr. L.W. RodenburgJ.M. Zoetmulder
 • Kosten: € 1690,-
 • Cursuscode: ST176

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Basispsycholoog
 • Psychiater
 • Arts
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Basispsycholoog, Psychiater, Arts, Verpleegkundig specialist, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige en Maatschappelijk werker

….die in de praktijk geregeld met (echt)paren zou kunnen en mogen werken.

Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen.

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVRG

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het betrekken van partners bij de therapie maakt de therapie effectiever, zo blijkt uit onderzoek.  Maar hoe doe je dat?  Hoe behandel je paren met relatieproblemen, waar er veel conflicten zijn of juist waar er bijna niet meer wordt gepraat.  Hoe werkt partnerrelatietherapie?  Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen?  Hoe voorkom je dat je als therapeut niet mee “de problematiek wordt ingezogen” en je de werkalliantie met beiden verliest?

Tijdens deze cursus verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met oplossingsgerichte-, gedragstherapeutische-, narratieve, puur systemische en emotiegerichte werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap en ontwikkelt zo je eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties.

Deze cursus is een onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Voor informatie over de gehele opleiding klik hier. Schrijf je je gelijktijdig (op dezelfde dag) in voor twee vervolgcursussen uit de opleiding tot systeemtherapeut, dan ontvang je 10% korting op beide cursussen.

Opleiding tot systeemtherapeut
De cursus is erkend als specialistische cursus van 40 uur door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en telt als zodanig mee binnen de opleiding tot systeemtherapeut. Toelatingseisen tot het lidmaatschap van de NVRG en overige informatie kunt u vinden onder de volgende link: route tot lidmaatschap van de NVRG.

Wat leer je?

Je verdiept en verbreedt jouw therapeutische vaardigheden bij het werken met paren, zowel in de psychotherapeutische praktijk als in een institutionele setting. De cursus biedt een verkenning over het brede veld van de relatietherapie met een aantal verschillende ziens- en benaderingswijzen. Aan bod komen zowel gedragstherapeutische-, narratieve-, puur systemische- als emotiegerichte werkwijzen. Het is een startpakket om inzicht te krijgen in het proces van een partnerrelatietherapie en deze in zijn basisvorm te kunnen verrichten. Deze vorm wordt gekenmerkt door het maken van een goed en duidelijk werkkader waarvan uit dit proces kan starten: een werkkader zowel binnen de organisatie als naar het cliëntensysteem.

Doelgroep

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Basispsycholoog
 • Psychiater
 • Arts
 • Verpleegkundig specialist
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Maatschappelijk werker
….die in de praktijk geregeld met (echt)paren zou kunnen en mogen werken.

Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen.

Inhoud

Aan bod komen zowel gedragstherapeutische-, narratieve-, puur systemische- als emotiegerichte werkwijzen. Het is een startpakket om inzicht te krijgen in het proces van een partnerrelatietherapie en deze in zijn basisvorm te kunnen verrichten. Deze vorm wordt gekenmerkt door het maken van een goed en duidelijk werkkader waarvan uit dit proces kan starten: een werkkader zowel binnen de organisatie als naar het cliëntensysteem.  Aan bod komen therapiefasen, therapievormen en een aantal malen een specifiek thema: omgaan met grensoverschrijdend gedrag, seksuele problemen, derden in de relatie

Werkwijze
Naast het bespreken van literatuur, de modellen en inoefenen van techniek is het vooral een cursus die experientieel en op de praktijk gericht is. Die van de werksituatie maar ook waar cursisten in eigen relatie tegenaan lopen of zijn gelopen en waarvan die ervaringen mee resoneren in de uitvoering van de therapie. Belangrijk is dat cursisten video/audio - casusmateriaal van de cursisten zelf inbrengen.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Literatuur & Benodigdheden

 • Weeks, G.R. & Fife, S.T. (2014). Couples in Treatment: techniques and approaches for effective practice. 3RD edition,Taylor & Francis Ltd. ISBN: 9780415720311.
 • Savenije, A., Lawick, M.J. van, Reijmers, E.T.M. (2014). Handboek voor systeemtherapie. Utrecht: De Tijdstroom. ISBN 9789058982575.
Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Docenten

Jan Baars, hoofdopleider postmaster opleiding systeemtherapie

Enthousiast geworden?

Meld je aan als belangstellende.
Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: ST176 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl