Startdatum:

Acceptance and Commitment Therapy (ACT-HBO) (A1808)

Hoe maak je in de beperkte behandeltijd van de generalistische basis-ggz gedragsverandering mogelijk? In deze cursus maak je kennis met kortdurende interventies uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Je ervaart de zes kernprocessen van ACT en zet de eerste stappen in de toepassing van de methodiek. Daarmee kunnen mensen leren hun gevoelens en gedachten te aanvaarden en keuzes te maken op basis van hun persoonlijke wensen en waarden.

Kosten: € 510,-

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boeken
Korting voor VVP-leden

Inschrijven

Mogelijk t/m 5 mei 2018, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 2 zaterdagen van 9.30 - 16.30 uur
 • Datums: 9 en 16 juni 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Drs. D.A. Rinsampessy
 • Kosten: € 510,-
 • Cursuscode: A1808

Voor wie

 • Toegepast psycholoog
 • POH-GGZ
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Diagnostisch werkende
Toegepast psycholoog, POH-GGZ, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Diagnostisch werkende

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, SKJ, V&V, VGCt, VVP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

De ggz in Nederland verandert met de geboorte van de generalistische basis ggz als nieuwe ontwikkeling. Voor professionals een uitdaging om de weg te vinden in deze omgeving van beperktere behandelminuten. Eén van de belangrijkste uitdagingen is het bieden van kortdurende interventies die leiden tot gedragsverandering en daarmee tot groei en ontwikkeling van mensen. Deze cursus sluit aan bij recente ontwikkelingen en baseert zich op kortdurende interventies uit de Acceptance and Commitment Therapy.

Wanneer mensen streven naar geluk, streven zij vaak naar een goed of fijn gevoel op de korte termijn. Gestimuleerd door onze 'feeling good' maatschappij hopen mensen dat gevoel voortdurend vast te kunnen houden. Het streven naar deze vorm van geluk kan op de lange termijn in de weg gaan zitten en er zelfs toe leiden dat mensen vastlopen in hun leven. ACT gaat er vanuit dat streven naar geluk op korte termijn, door bijvoorbeeld vermijding van pijn, op de lange termijn een valkuil is die zorgt voor meer problemen. ACT stelt daar tegenover het idee dat pijn een onderdeel is van het menselijk bestaan en dat gewone psychologische processen (zoals denken, voelen en handelen) kunnen leiden tot gedrag dat het lijden van mensen kan vergroten. Binnen ACT streven we naar een rijk en zinvol leven, een leven gebaseerd op onze waarden. Dit is een leven waarin het hele scala aan gevoelens, plezierig en onplezierig, een rol spelen. In de ACT wordt gewerkt aan het (leren) ervaren van deze gevoelens en gedachtes en leren maken van keuzes op basis van persoonlijke wensen en waarden.

Wat leer je?

Deze tweedaagse cursus richt zich op het leren ervaren van de kernprocessen van ACT. Op basis van je eigen ervaring en een logische aanpak leer je de eerste stappen zetten in het toepassen van deze nieuwe vorm van gedragstherapie. Je leert hoe je m.b.v. ACT een efficiënte en kwalitatieve behandeling kunt bieden binnen een zich ontwikkelende generalistische basis ggz. Tevens leer je hoe om te gaan met iemand die de focus heeft op het ervaren van een gelukkig gevoel en hoe je 'niet werkend gedrag' inzichtelijk maakt.

Inhoud

 • de zes kernprocessen van ACT: ervaren en definiëren
 • ACT in uw praktijk: oefenen en oefenen
 • de opbouw van een behandeling: waar moet ik beginnen?
 • vastlopen in een behandeling: tien problemen en tien oplossingen

Toetsen

De cursus wordt afgerond met een toets met keuzevragen.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Docent

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1808 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl