Datum:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Training in de HCR-20: V3 inclusief e-learning zorgvuldige risicotaxatie  (A1732)

Inclusief benadering van speciale doelgroepen

Het inschatten van het risico op gewelddadig gedrag is een belangrijke taak van de (forensische) ggz. In deze cursus leer je via e-learning te werken met het taxatie-instrument HCR-20 V3 en verdiep je die vaardigheid tijdens de trainingsdag. Daar worden de risicofactoren en de vervolgstappen tot in de details besproken. Je oefent met cases uit verschillende doelgroepen en krijgt veel ruimte om vragen te stellen.
 

Feiten

 • Omvang: 1 dinsdag van 9.30 - 16.30 uur
 • Datum: 30 mei 2017
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Ellen van den Broekdr. Vivienne de Vogel
 • Docenten

 • Kosten: € 310,-
 • Cursuscode: A1732

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • Psychiater
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Basispsycholoog en Psychiater

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NVvP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het inschatten van het risico van gewelddadig gedrag is een belangrijke taak voor deskundigen die werkzaam zijn in de forensische of reguliere ggz, als pro justitia rapporteur, in de verslavingszorg, bij de reclassering of in het gevangeniswezen. Het belang van risicotaxatie voor de maatschappij is groot; het ultieme doel van risicotaxatie is immers het voorkomen van gewelddadige recidive. Ook voor de behandelpraktijk is het belang van risicotaxatie groot. Voor forensisch psychiatrische cliënten/patiënten zijn de resultaten van de risicotaxatie in sterke mate bepalend voor hun toekomst, vanwege de invloed ervan op de inhoud van behandelplannen, verlofbeslissingen, de fasering van behandeling en het beveiligingsniveau. De kennis over risicofactoren voor gewelddadig gedrag is de afgelopen 15 jaar enorm toegenomen en er zijn diverse instrumenten ontwikkeld om deze factoren gestructureerd in kaart te brengen.

De training in de HCR-20: V3 is een blended training. Deze bestaat uit een e-learning module gevolgd door een lesbijeenkomst:

De e-learning module 'Zorgvuldige risicotaxatie HKT-R en HCR-20V3' is recentelijk ontwikkeld. De module is door het programma Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ) samen met Vivienne de Vogel, docent van de Forensische Academie, toegankelijk gemaakt voor de gehele forensische hulpverlening en is een goede kennismaking met de mogelijkheden van gestructureerde risicotaxatie.

Op de trainingsdag wordt dieper ingegaan op het geleerde in de e-learning. De trainingsdag sluit naadloos aan bij de e-learning module en is vooral gericht op het praktisch werken met de HCR-20: V3 en het vergroten van codeervaardigheden. 

De e-learning module wordt aangeboden via GGZ Ecademy. De RINO Groep zorgt voor de aanmelding.

Wat leer je?

Je bent in staat de HCR20: V3 op een zorgvuldige wijze te scoren (bij verschillende doelgroepen) en je hebt kennis genomen van de SAPROF.

Inhoud

Doordat je voorafgaand aan de trainingsdag de e-learning module 'Zorgvuldige risicotaxatie HKT-R en HCR-20V3' maakt, is er tijdens de trainingsdag ruimte voor verdere verdieping. Aan de hand van meerdere cases wordt geoefend met het scoren van de HCR-20: V3 items, waarbij veel gelegenheid is voor het stellen van vragen. In een plenaire consensusbespreking worden de factoren één voor één besproken. Ook de vervolgstappen in de risicotaxatie - risicoformulering, risicoscenario’s en risicomanagement - komen hierbij aan bod. Er wordt ingegaan op het praktisch gebruik van de HCR-20: V3 in de klinische praktijk, o.a. verslaglegging en gebruik bij verschillende groepen zoals vrouwen en zedendelinquenten. Ook wordt stilgestaan bij de toegevoegde waarde van beschermende factoren, zoals in te schatten met de SAPROF.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Ellen van den Broekdr. Vivienne de Vogel
 • Docenten

  GGZ Ecademy trailer e-learning module

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1732 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl