dr. Marjolein Wals

dr. Marjolein Wals
Hoofdopleider van de BIG-opleiding tot Gz-psycholoog K&J regio Rotterdam
 
Marjolein Wals startte haar loopbaan in 1995 als neuropsycholoog bij het Pedologisch Instituut (PI) in Duivendrecht en op de afdeling medische psychologie van het VU-ziekenhuis in Amsterdam.
In 1997 werd zij aangesteld als psycholoog onderzoeker bij het Willem Arntsz huis in Utrecht en in 2001 begon zij als Gz-psycholoog bij het Erasmus MC op de kinder- en jeugdpsychiatrie afdeling van het Sophia kinderziekenhuis.
 
In 2004 promoveerde Marjolein aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen van bipolaire ouders.
 
Sindsdien is zij verbonden als universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) ), Capaciteitsgroep Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresse ligt op het gebied van ontwikkeling van kinderen van ouders met psychiatrische problematiek en op interventiestudies bij kinderen en jeugdigen met psychische problematiek.
 
Wals is door Stichting BoPP West in 2004 aangesteld als hoofdopleider van de GZ-opleiding, differentiatie kinder- en jeugd in Rotterdam.
 
Daarnaast is zij sinds 2018 regiebehandelaar/Gz-psycholoog bij het FACT team Jeugd en Gezin, regio Rijnmond Noord van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van Yulius. 

 

Dr. Marjolein Wals over het werkveld van de ggz:

Dr. Marjolein Wals vindt het belangrijk om recente ontwikkelingen binnen het werkveld van de Gz-psycholoog bij te houden en deze, waar mogelijk, te implementeren in de behandeling. In haar werk bij het FACT team merkt Wals dat het nodig is om de behandeling van mensen met psychische problemen niet alleen te richten op de psychische symptomen, maar ook op de totale gezondheid en het welbevinden van de cliënt.
 
Wals legt uit: ‘Het is van belang om te kijken naar de eigen vaardigheden van de cliënt en om vermogens van het kind/de jongere en diens ouders zichtbaar te maken en aan te spreken. Doel is dat cliënten hun oplossend vermogen zodanig herstellen, dat zij in staat zijn om op eigen wijze, samen met belangrijke mensen uit hun omgeving, te kunnen toewerken naar een voor hen gewenste situatie.’

 

Recente Publicaties:

  • Mesman E, Nolen WA, Reichart CG, Wals M, Hillegers MH. (2013)The Dutch Bipolar Offspring Study: 12-Year Follow-Up,Am J Psychiatry. Feb 22
  • Marjolein Wals en Debbie de Been (2009). Psychologische factoren en persoonlijkheidsontwikkeling, Hoofdstuk 10 Handboek bipolaire stoornissen. Ralph Kupka, Knoppert, E., Nolen, W.171-181.
  • Edit publication Reichart CG, Wals M (2007-2008). Jaarboek voor Psychiatrie en Psychotherapie, hoofdstuk 7, kinderen van ouders met een bipolaire stoornis. 107-114.
  • Reichart CG, Wals M (2007-2008). Jaarboek voor Psychiatrie en Psychotherapie, hoofdstuk 7, kinderen van ouders met een bipolaire stoornis. 107-114.
  • Hillegers MH, Reichart CG, Wals M, Verhulst FC, Ormel J, Nolen WA, Drexhage HA. Signs of a higher prevalence of autoimmune thyroiditis in female offspring of bipolar parents. publication date May 17, 2007