dr. Fabiënne Naber

dr. Fabiënne Naber

 

dr. Fabiënne Naber is afgestudeerd bioloog en gepromoveerd bij geneeskunde op vroegtijdige herkenning van kinderpsychiatrische aandoeningen. Haar specialisaties zijn neurobiologie, gehechtheid, autisme, prematuriteit, ouder-kind interacties en stress.
Fabiënne heeft van 2004 tot 2013 als UD lesgegeven en onderzoek gedaan bij gezinspedagogiek van de Universiteit Leiden en van 2013 tot 2022 bij de Erasmus Universiteit Rotterdam waar zij mede de opleiding orthopedagogiek heeft ontwikkeld. 
Fabiënne heeft de VIPP-auti ontwikkeld, een interventie voor ouders van jonge kinderen met een verdenking van autisme. Deze interventie is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken.
Ze leidt het onderzoek naar de effectiviteit van de methodiek Geef me de 5 welke wordt uitgevoerd bij Autimaat, een sGGZ voor autisme.                                                                                                              
Daarnaast ontwikkelt zij opleidingen/e-learnings op gebied van breinontwikkeling en dagelijkse problematiek bij kinderen die prematuur geboren zijn en onderzoekt zij een interventie op rouwverwerking en sensitiviteit voor ouders van kinderen met een moeilijke start bij het Kleine Heldenhuis, een sGGZ voor prematuur geboren kinderen in Rotterdam.
De afgelopen jaren is zij deelprojectleider geweest op een internationaal project over het belang van voorbereid ouderschap en destigmatiseren van mentale problematiek bij jong ouderschap (PATH-project) welke vanuit Nederland door het Maasstadziekenhuis werd geleid. 
Ze is verbonden aan het UMC-Utrecht, afdeling Psychiatrie en geeft regelmatig nascholingen en lezingen.