blog
26 juni 2017

Give me a Break!

Petra Schaftenaar blogt over hoe je vakantie kunt 'organiseren' in een instelling... Maak kennis met de 'breakweek'!

Ken je dat? Het moment, een paar weken voor jouw zomervakantie, dat je opeens denkt ‘ah, nog maar drie weken…!’. Drie weken werken voordat de zomervakantie begint en die weken worden meestal afgeteld omdat het vooruitzicht zo heerlijk is. Vakantie is een fijne tijd. Niets doen of juist die grote verbouwing afmaken, even wat heel anders - een huisje of camping op een fijn eiland of die verre trektocht en bovenal ‘qualitytime’: vrij in te vullen tijd met de mensen die je dierbaar zijn. Spelletje, terrasje, de hele Harry Potter reeks voorlezen…
 
Vakantie, niet hoeven werken, is inmiddels een verworvenheid in onze samenleving, we vinden het normaal. Maar heel veel mensen, ook  in onze samenleving, hebben geen vakantie. Omdat er geen geld is. Of omdat alle dagen zonder uitzondering in het teken van overleven staan. Of omdat ze opgenomen zijn in een kliniek. Langdurig.
 
Opgenomen zijn betekent bij voortduring druk. Elke dag staat in het teken van behandeling, van veranderen, van leven tussen anderen met hun vreemde gewoontes en gektes. Het ‘normale leven’ ziet iemand die opgenomen is hooguit indirect: via de begeleiders en behandelaren die wel op vakantie gaan en hun bestemmingen en vakantiekiekjes uitwisselen.
 
Maar hoe organiseer je een vakantie voor mensen in een instelling waarbij beperkingen vanwege straf- of civielrechtelijke maatregelen en de alomtegenwoordige mening en druk ‘van de samenleving’ meer problemen dan mogelijkheden lijken te geven? Als het huren van een Centerparcs-huisje er om die reden niet in zit? Dan organiseer je een ‘breakweek’: een week vol met fijne activiteiten. Van vissen -lekker naar je dobber staren- tot massages, van een ligconcert tot een festival met vijf verschillende bands, een barbecue en feest. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar de kern is: in de breakweek is er even geen behandeling. Er zijn alleen maar leuke dingen waaraan je meedoet als je wilt. Omdat iedereen wel eens aan vakantie toe is, of een break nodig heeft…
 
Ik ben er bijzonder trots op dat op mijn werk deze week de vijfde editie van de jaarlijkse breakweek van start is gegaan.

Juni 2017
Petra Schaftenaar

Petra Schaftenaar

Petra Schaftenaar

Hoofdopleider forensische psychiatrie