Een bakkie troost

22 september 2016

Voortvarend kosten besparen in de zorg, bijvoorbeeld door schaalvoordelen te behalen lijkt zo gemakkelijk. Petra Schaftenaar vertelt smakelijk over hoe dat kan uitpakken door simpelweg een koffiecontract te herzien.

De aankondiging op het intranet was veelbelovend. Hier bleek een van de punten waar reorganisaties goed voor zijn. Schaalvoordelen. En hoe! Door goed naar de koffiecontracten te kijken en nieuwe afspraken te maken, kon organisatiebreed maar liefst € 50.000 bezuinigd worden. Dat was 10% van de totale jaarlijkse koffiekosten. En dat is goed nieuws, in tijden waarin de portemonnee leger en leger raakt en het huishoudboekje van de zorg goed bestudeerd moet worden.
 
De voortvarendheid waarmee de uitvoering gepaard ging, was -een grote, soms logge organisatie in gedachten - ook zeer accuraat. Tussen de aankondiging over het vervangen van de machines en het feitelijk plaatsen van de nieuwe apparaten, zat maar drie dagen. Te kort dag om in het reguliere bestelsysteem van instellingen ingevoegd te kunnen worden, zo bleek. Boodschappen (en dus ook koffie) bestel je meestal in voorraad en die kent een bestelcyclus van minimaal een week. De nieuwe apparaten kwamen terwijl met de weekboodschappen de verkeerde koffie mee kwam. Voor de oude apparaten.
 
Een week staan de prachtige, glimmende apparaten er nu. Met vriesdroogkoffie en speciale melk voor cappuccino’s. De eerste melding op het display was ‘schoonmaken a.u.b.’ Na het doorlopen van de procedure bleek die melding te verschijnen als een van de pakken (de koffie of de melk) leeg is. En leeg zijn die veel en snel, op klinische zorgintensieve en forensische afdelingen waar koffie drinken een belangrijk onderdeel is van de dag (of de nacht) doorkomen.
 
Je voelt het misschien al aankomen. Deze vriesdroogkoffie blijkt ook nog veel duurder. De bezuiniging op centraal niveau wordt teniet gedaan door de uitgaven op lokaal niveau. Voor €13,95 werd voorheen een week koffie gedronken. Nu kost het € 154 per week. Per afdeling. Dat is een verhoging van de jaaruitgaven van ruim €7.280. Voor dertien afdelingen (één locatie) betekent dit met ongewijzigde koffieconsumptie een extra uitgave van bijna 95.000 euro. Adieu pindakaas met stukjes noot, adieu borrelnootjes, adieu dagje dierentuin…
 
De eerste ouderwetse koffiezetapparaten voor filterkoffie hebben hun intrede op sommige afdelingen alweer gedaan. Een echte troost…
 
September 2016
Petra Schaftenaar