Spreker: Flora van Grinsven, GZ-psycholoog, IMH specialist, Kinder-en jeugdtraumacentrum, onderdeel van Kenter Jeugdhulp
Kinderen hebben altijd last van spanningen en stress en jonge kinderen nog veel meer dan oudere kinderen. In de workshop wordt ingegaan op de kennis die hierover is en de mogelijkheden die er zijn om gezinnen hierbij te helpen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek van “Kinderen uit de knel” (Lawick en Visser, 2016). Kinderen tot vier jaar kunnen niet deelnemen aan deze groepstherapievorm maar er zijn inmiddels wel ervaringen opgedaan met het toepassen van elementen van deze methodiek die behulpzaam zijn bij het tegengaan van de destructieve patronen en het verminderen van de stress. In de workshop zal kort ingegaan worden op de kernelementen van deze methodiek. De workshop is interactief van aard, het is de bedoeling om kennis te delen die er is over dit complexe onderwerp.
Spreker: Nies Jolande Schoonenberg, vertrouwensarts, voorzitter Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling-Huiselijk geweld
Emotionele verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling: baby’s die de hele dag in hun wiegje liggen, peuters waarmee nooit wordt gespeeld of geknuffeld, kleuters die niet worden getroost, nieuwsgierige vragen van kleuters die niet worden beantwoord. Dat doet wat kinderen, hoe jong ze ook zijn: baby’s die zich niet laten troosten en met een angstige, waakzame blik de wereld in kijken, alsof overal gevaar dreigt. Peuters die stilletjes in een hoekje zitten en nergens op reageren.
Hechting is een proces van interactie tussen een kind en een of meer van zijn opvoeders, doorgaans de ouders, dat leidt tot een duurzame affectieve relatie. Hechting vindt plaats in de eerste levensjaren van het kind. Het is een elementair onderdeel van de ontwikkeling van een kind en medebepalend voor een gezonde identiteitsvorming. Normaliter hebben kinderen een veilige gehechtheid met hun opvoeders. Maar er zijn gezinnen waarin de hechting wordt verstoord en dat resulteert in onveilige gehechtheid.
Hoe zie je de verschillende soorten van onveilige gehechtheid bij zeer jonge kinderen? En wat is nog herstelbaar in behandeling?
Sprekers: Francien Dekker-van der Sande (klinisch psycholoog Bartiméus) en Judith Verwey-Lakerveld (orthopedagoog Bartiméus)
Bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis, autisme, een visuele-en-verstandelijke beperking is de kans dat het kind onveilig gehecht is vergroot. Een verklaring hiervoor is dat bij deze kinderen signalen van gehechtheidsgedrag moeilijker leesbaar zijn en dat het ouderschap door verschillende factoren veel meer onder druk staat. Risicofactoren op het niveau van het zeer jonge kind kunnen worden gecompenseerd door beschermende factoren op het niveau van ouder(s) en gezin. Daarom is het zo belangrijk de ouder te ondersteunen in het mentaliseren, waardoor de ouder sensitief is voor wat dit kind met deze beperking nodig heeft en daar adequaat op reageert. Er zijn twee methodieken ontwikkeld speciaal om ouders met een kind met een visuele beperking en/of een ontwikkelingsachterstand te begeleiden, nl. de handreiking Mentaliseren Bevorderende Begeleiding en de VIPP-V. Beide methodieken zullen met voorbeelden worden toegelicht.
Spreker: Lia Jak (vertrouwensarts Veilig Thuis en arts M&G) en Rieneke de Groot (orthopedagoog Veilig Thuis)
Aan de hand van een casus worden de diverse aspecten, perspectieven en handelingsmogelijkheden bij een vermoeden van kindermishandeling in multiproblem gezinnen belicht. Hoe krijg ik zicht op de problematiek? Wat kan ik zelf doen? Hoe werk ik samen met als doel de veiligheid op korte én lange termijn te borgen? Wat is de rol en taakstelling van de diverse instanties hierin?