Datum:

  Inschrijven is niet meer mogelijk.

  Congres Trauma en veerkracht met Froma Walsh  (C1902)

  Family Resilience bij traumatische verlieservaringen

  Waarom blijven sommige gezinnen overeind na heftige verlieservaringen terwijl andere ontredderd zijn? Dit heeft te maken met de veerkracht in systemen of gezinnen (Family Resilience). Froma Walsh, de autoriteit op dit gebied, beschrijft het als een relationeel en systemisch concept. Tijdens dit congres leer en ervaar je met haar en Nederlandse experts als Jan Baars, Guus van Voorst, Leo Gualthérie van Weezel en Christien de Jong hoe je dit concept toepast bij traumatisch verlies.
   

  Feiten

  • Omvang: 9.00-17.30 uur
  • Datum: vrijdag 28 juni
  • Klassikaal: 6 uur
  • Online: 0 uur
  • Locatie: Castellum de Hoge Woerd, Utrecht
  • Docenten: drs. Jan Baarsdrs. Leo Gualthérie van Weezeldrs. Christien de Jongdrs. Guus van VoorstFroma Walsh MSW PhD
  • Docenten

  • Kosten: € 325
  • Cursuscode: C1902

  Voor wie

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Systeemtherapeut
  • Geestelijk verzorger
  • Ggz-agoog
  Lees de volledige doelgroepinformatie
  Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Basispsycholoog, Systeemtherapeut, Geestelijk verzorger, Ggz-agoog, Psychotherapeut in opleiding, GZ-psycholoog in opleiding en Hbo-verpleegkundige

  Accreditaties

  Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, NVP, NVRG, SKGV, SKJ, V&V

  Lees meer over de accreditaties

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.


  Introductie

  Gezinnen en echtparen kunnen te maken krijgen met heftige en traumatische verlieservaringen, zoals echtscheiding, levend verlies en het verlies van hoop en verwachting bij ziekte, dood en andere catastrofes. Froma Walsh noemt dit ‘disruptive life challenges’, ‘major disasters’ en ‘traumatic losses’. Zij ziet veerkracht niet alleen als een eigenschap van individuen, maar ook als een herstel- en groeiproces, dat bij systemen gemobiliseerd kan worden.
  Walsh’ uitwerking en toepassing van het begrip veerkracht is een krachtig hulpmiddel voor behandelaren, onderzoekers en geestelijk verzorgers om gezinnen met grote tegenslagen te helpen. Het Family Resilience model kent een brede toepassing, bij onder meer traumatisch verlies, complexe rouw bij levend verlies, chronisch misbruik en ernstige ziekte.

  Programma
  Het congres bestaat uit een plenair programma waarbij dagvoorzitter Guus van Voorst je meeneemt van het verhaal van Froma Walsh over veerkracht, naar de Nederlandse experts die de vertaalslag maken naar specifieke doelgroepen.

  Froma Walsh spreekt over de uitgangspunten van Family Resilience en hoe het Family Resilience model kan worden toegepast bij traumatisch verlies: The concept of resilience-- the capacity to rebound from adversity- has come to the forefront in the mental health field. It shifts focus from damage and deficits with traumatic and chronic stress to the human potential for adaptation and positive growth. Resilience research has advanced from an individual focus to a systemic perspective, revealing how family functioning is impacted by adversity and how relational processes for resilience can strengthen all members and their bonds. Froma Walsh will share the utility of a family resilience framework and in clinical and community-based practice. Also she will illustrate applications of this approach in a wide range of adverse situations: recovering from trauma and loss; navigating disruptive transitions in separation/divorce; with chronic illness/disability; and with at-risk youth and vulnerable families.

  Guus van Voorst zelf presenteert de systeembenadering van gezinnen met complexe rouwprocessen bij levend verlies, zoals bij autismespectrumstoornissen en niet aangeboren hersenletsel.

  Jan Baars heeft als onderwerp Relationeel Trauma, waarbij veerkracht geblokkeerd kan zijn door geheimhouding, ervaringen niet gedeeld kunnen worden, en er geen ruimte kan zijn voor betekenisgeving en integratie op systeemniveau. Hij laat zien hoe de communicatie geopend kan worden en de (on) mogelijkheden tot verzoening verkend kunnen worden.

  's Middags brengt Froma Walsh verdere verdieping over traumatisch verlies: she will focus on traumatic loss, healing, and resilience in family bereavement, community disasters, and refugee experience. A case illustration will highlight the significance of shared belief systems for meaning-making, hope, and transcendence. While honoring the experience of suffering and struggle, resilience-oriented practice brings forth “the art of the possible.”

  Met Christien de Jong en Leo Gualthérie van Weezel ervaar je op een bijzondere, levendige manier hoe het model in de medische psychologie bij een ernstige ziekte toegepast wordt. Zo werken zij met acteurs op het podium om je concrete handvatten te geven hoeveerkracht te versterken in systemen met een ernstige ziekte.

  Wat leer je?

  Je leert wat het effect is van verlies op (gezins)systemen en hoe je veerkracht kan mobiliseren en versterken in gezinnen en systemen die te maken hebben met ingrijpende levensgebeurtenissen en (traumatische) verlieservaringen. Daarnaast krijg je concrete handvatten om het family resilience raamwerk in de praktijk te gebruiken. Je ontdekt verschillende toepassingen van het model zoals bij levend verlies, chronisch misbruik en ernstige en levensbedreigende ziektes.

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Systeemtherapeut
  • Geestelijk verzorger
  • Ggz-agoog
  • Psychotherapeut in opleiding
  • GZ-psycholoog in opleiding
  • Hbo-verpleegkundige

  Inhoud

  Tijdens dit congres krijg je inzicht in de veerkracht van gezinssystemen. Deze veerkracht is een tegengif voor simplistische diagnostische labels. We gaan ontdekken hoe je veerkracht in systemen kunt mobiliseren en waar je kunt aangrijpen. Sleutelbegrippen hierbij zijn: het bewerkstelligen van een stevige structuur in het gezin, het helpen betekenis te geven aan de verlieservaring en het bevorderen van een open en heldere communicatie en het probleemoplossend vermogen.
  Als je als systeemtherapeut werkt met gezinnen die te maken hebben met verlies, roept dat ook eigen emoties op die je moet leren hanteren. Leer hoe je bronnen van kracht kunt aanboren voor het systeem en gezinsleden kunt helpen effectief met stress om te gaan, zodat er een betere adaptatie aan de omstandigheden ontstaat.
   
  De benadering van Froma Walsh gaat uit van een systemisch ontwikkelingsperspectief. Zij biedt een beproefd overkoepelend raamwerk voor het begrijpen en bevorderen van veerkracht in gezinnen. Ze hanteert een model gebaseerd op samenwerking, dat aandacht heeft voor de sterke kanten en bronnen van het gezin. Het is een geïntegreerd model, waarin zij verschillende invalshoeken vanuit de systeemtherapie integreert. Froma Walsh biedt concrete handvatten hoe dit model in de praktijk te gebruiken. Ze onderscheidt belangrijke relationele processen die worstelende gezinnen in staat stellen sterker en vindingrijker te worden. Met behulp van vignetten laat ze zien hoe ze samenwerkt met gezinnen die te kampen hebben met een breed scala aan crisissituaties, chronische problemen of traumatisch verlies. Zo inspireert ze hulpverleners om deze gezinnen te helpen hun verborgen bronnen terug te vinden of te ontdekken, en zo weer hoop te krijgen.

  Ook belichten Nederlandse experts als Jan Baars en Guus van Voorst dit thema vanuit verschillende vakgebieden.  In de interactieve sessie van Christien de Jong en Leo van Weezel maakt je 'live' kennis met enkele systemen die door ernstige ziekte zijn ontwricht. In samenspraak met de zaal en Froma Walsh gaan we op zoek naar interventies die hun verbondenheid weer kunnen herstellen. In deze zoektocht staat een positieve, niet pathologiserende en emanciperende visie centraal.

  Op het congres wordt er Engels gesproken tijdens de onderdelen met Froma Walsh. De andere sprekers spreken tijdens het congres Nederlands.
  ​​​​​​​
  ‘Heb je interesse in het congres? Luister dan ook naar de podcastserie over levend verlies, terugkerende gevoelens van verlies en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening. Maandelijkse gesprekken met ouders en hulpverleners.’

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  Incompany en groepskorting

  De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Docenten: drs. Jan Baarsdrs. Leo Gualthérie van Weezeldrs. Christien de Jongdrs. Guus van VoorstFroma Walsh MSW PhD
 • Docenten