Voor wie
De specialistische opleiding tot klinisch psycholoog is bedoeld voor gezondheidszorgpsychologen die als behandelaar en manager in een (grotere) gezondheidszorginstelling werkzaam willen zijn.
Als klinisch psycholoog ben je een specialist: je diagnosticeert en behandelt complexe problematiek en stuurt hierop. Je initieert en organiseert inhoudelijke innovatie en je kunt wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en vice versa.
Beroepsperspectief
Wat doet de klinisch psycholoog?
Als klinisch psycholoog ben je specialist in de (geestelijke) gezondheidszorg en geef je leiding aan een team. Je diagnosticeert en behandelt complexe problematiek. Je stuurt op inhoudelijke innovatie en je kunt kan wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en vice versa.
Waar werkt een klinisch psycholoog?
Als klinisch psycholoog werk je in een ggz instelling. Buiten de ggz werken klinisch psychologen in ziekenhuizen, revalidatie instellingen, instellingen voor forensische zorg en verslavingszorg. Ook kun je als klinisch psycholoog werken in een vrijgevestigde praktijk. Heb je vragen over de inhoud van het werk en de positie van de klinisch psycholoog: wat doet een klinisch psycholoog precies en waarin onderscheidt hij zich van andere psychologen? En hoe verhoudt zijn werk zich tot dat van de psychiater en de psychotherapeut? Download dan
deze brochure.
Welke registratie levert het op?
Het programma voor de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog is erkend door het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog van de FGzPt. De opleiding wordt vijfjaarlijks door de FGzPt gevisiteerd. Op basis van toetsing en visitatie kunnen programmawijzigingen worden doorgevoerd. Na voltooiing van de opleiding kun je registratie in het specialistisch register van klinisch psychologen aanvragen (ex Art. 14 Wet BIG). Voor meer informatie over registratie zie de website van de FGzPt. Daarnaast is de huidige opleiding zo ingericht, dat het onderdeel psychotherapie minimaal gelijkwaardig is aan die van een psychotherapie opleiding conform de AMvB ‘psychotherapeut’.
Waar moet je aan voldoen?
Voor je toelating dien je in het bezit te zijn van de BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog. Ben je nog in opleiding tot Gz-psycholoog? Als jouw hoofdopleider een verklaring kan overleggen wanneer je voldoet aan de eindtermen van de GZ-opleiding en dit moment ligt voor aanvang van de KP-opleiding, dan is jouw toelating mogelijk.