Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen voor hbo'ers  (B2519)

In het bijzonder voor POH-GGZ

€ 325

Inschrijven

Mogelijk t/m 18 april 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Zwangerschap en het krijgen van een kind kan bij vrouwen leiden tot psychische klachten als depressie, angststoornis, PTSS of relationele problemen. Als POH-GGZ is het belangrijk om deze klachten van zwangere of pas bevallen vrouwen vroeg op te sporen en behandelen. In deze cursus leer je hoe je psychische stoornissen bij deze doelgroep kunt herkennen, erkennen en behandelen. Ook komt aan bod hoe je de zwangere vrouw kunt helpen om beter om te gaan met angst en spanning rondom de zwangerschap.
 
 • Inhoud

  Babyshowers, genderrevealparty’s en ‘Hoera jij bent zwanger’ kaartjes. Als we de media moeten geloven, is zwangerschap en het krijgen van een kind het grootste evenement van je leven en de kers op de taart van de liefde. In werkelijkheid krijgt 1 op de 8 vrouwen een depressie na de bevalling. 4 tot 9 % heeft last van een angststoornis, terwijl PTSS na een bevalling bij 1 tot 2% van de vrouwen voorkomt. Ook weten we uit onderzoek dat er na de geboorte van een kind een significante daling is van het welbevinden in de relatie. Het is daarom van belang psychische klachten van zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen vroeg op te sporen en deze te behandelen.
   
  Aan de andere kant krijgen vrouwen tegenwoordig zoveel richtlijnen en adviezen tijdens de zwangerschap dat dit ook spanning- en angstklachten kan geven. Aanstaande ouders willen graag elk risico uitbannen, maar dat gaat nu eenmaal niet. Aan een zwangerschap, een bevalling en het hebben van een kind zit nou eenmaal risico. Een onderdeel van deze cursus is dan ook het kunnen normaliseren van een zwangerschap en het verdragen van angst en spanning.

  Na afloop van deze cursus:

  • herken en erken je psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen
  • leer je meer over hechting tussen moeder en kind
  • weet je wanneer je moet doorverwijzen en ken je de doorverwijsmogelijkheden
  • begrijp je de invloed van (het gebrek aan) slaap op het welbevinden en het ontstaan van psychische stoornissen
  • ben je je bewust van de invloed van de huidige maatschappij op de zwangere vrouw en moeder
  • heb je behandeltechnieken geleerd voor psychische klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen
  • ben je bekend met boeken en werkboeken over dit thema
  In de ochtend besteden we vooral aandacht aan het herkennen en erkennen van psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Dit alles ook in het licht van de invloed van de huidige maatschappij op de psyche van de vrouw en haar omgeving. We verliezen hierbij niet uit het oog dat spanning, somberheid en angst ook gewone onderdelen zijn van het proces van ouder worden. In de middag gaan we in op de behandeling van zwangere en pas bevallen vrouwen met lichte psychische klachten. Een aantal technieken oefen je in subgroepen. Tevens krijg je tips mee ten aanzien van (werk)boeken over dit onderwerp. Tijdens de cursus is er veel ruimte voor vragen en eigen ervaringen.

  Wat leer je?

  • Je leert psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen te herkennen en erkennen.
  • Je bent in staat om te weten welke vragen je kunt stellen om te kijken of er sprake is van mogelijke hechtingsproblematiek en je leert bij welke symptomen je het beste kunt doorverwijzen en waar naar toe.
  • Je doet ervaring op met behandeltechnieken voor het behandelen van psychische klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Deze technieken komen uit de cognitieve gedragstherapie en de Acceptance en Commitment Therapy.
  Bekijk ook de postacademische versie van deze cursus.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Toetsen

  Na afloop van de cursus beschrijf je een casus over een cliënt uit de doelgroep en maak je een behandelplan.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datum
  Vr. 23 mei 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 6 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • POH-GGZ
  Deze cursus is voor POH-GGZ en andere professionals die betrokken zijn bij zwangerschappen, zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en coaches.

 • Docenten
  drs. Merith Cohen de Lara

  drs. Merith Cohen de Lara

  Merith Cohen de Lara is Gz-psycholoog en eigenaar van Psyche en Zwangerschap B.V. Psyche en zwangerschap is een verwijs- en kenniscentrum naar en voor Gz-psychologen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van deze doelgroep. 
  Merith is 11 jaar geleden begonnen met het behandelen van zwangere en pas bevallen vrouwen met psychische stoornissen in de GB GGZ. Omdat er steeds meer vraag ontstond bij verwijzers en cliënten heeft zij in 2012 Psyche en zwangerschap opgericht. Zij gelooft dat met snelle en focale behandeling en korte lijnen met andere professionals deze groep vrouwen goed kan worden geholpen. 
  Naast het geven van behandelingen in haar eigen praktijk geeft zij trainingen aan Gz-psychologen, verloskundigen en huisartsen. Ze wordt vanwege haar praktijkkennis regelmatig gevraagd om mee te denken met het opzetten van wetenschappelijk onderzoek. Tevens is zij bestuurslid van het LKPZ en Mind2Care.Lees meer
 • Literatuur
  Verplichte literatuur:

  Cohen de Lara, M. Rexwinkel, M. en Damhuis, R. (2024). Psychische stoornissen bij (aanstaande) ouders en ouder-kindrelaties. Herkennen, erkennen en aansluiten. Psychologenpraktijk B.V. Te bestellen bij www.psychezwangerschap.nl

  Aanbevolen podcast
 • Reviews