Stabilisatieprogramma voor traumaverwerking  (D2479)

Systematisch toewerken naar traumaconfrontatie

€ 895

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 14 oktober 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
De meest beschadigde cliënten missen vaak de basale vaardigheden die ze nodig hebben om te werken aan de genezing van hun trauma. In deze cursus leer je hoe je samen met je cliënten systematisch onderzoekt welke vaardigheden zij moeten opdoen of uitbouwen zodat ze veilig kunnen doorstromen naar traumaverwerking. Je oefent hoe je iemands affectregulatie, hechting en zelfcompassie kunt versterken en hoe je met een flexibel protocol richting geeft aan je therapeutisch handelen.
 
  • Inhoud

    ‘Juist de mensen die het hardst therapie nodig hebben, kunnen er het minst van profiteren’

    Bij de meest beschadigde cliënten ontbreken vaak de basale vaardigheden die nodig zijn om aan genezing te werken. Zonder deze basisvaardigheden (resp. affectregulatie, hechting en zelfcompassie) is therapie niet mogelijk, wordt behandeling een zoveelste faalervaring en in het ergste geval richt deze zelfs schade aan, met name wanneer voorbarig wordt gestart met traumaconfrontatie. Daar komt bij dat de meeste ernstig getraumatiseerde mensen voortdurend nieuwe problemen creëren op meerdere levensgebieden, in hun pogingen de symptomen het hoofd te bieden. Veel cliënten (en behandelaren!) verliezen in deze veelheid van problemen het overzicht en de prioriteit komt te liggen bij ‘brandjes blussen’. Hierdoor komt de cliënt nooit toe aan het aanleren van de noodzakelijke vaardigheden om zichzelf te coachen en hiermee is de vicieuze cirkel gesloten.

    Wat kun je verwachten?

    De cursus is systematisch opgebouwd rond de (sleutel)begrippen arousal en draagkracht, en is gericht op het aanleren van vaardigheden: window of tolerance, optimale arousal, hyper- en hypo-arousal. Hierbij leer je de cliënt om de eigen arousal te bewaken en te reguleren.

    Emotionele draagkracht, gebaseerd op drie pijlers:

    • Affectregulatie: je leert de cliënt om in en uit zijn/haar emoties te stappen en deze door zich heen te laten gaan zonder zichzelf of een ander te beschadigen.
    • Hechting: je leert de cliënt verbinding te houden met minstens één iemand op de wereld die om hem/haar geeft, en de kwaliteit van zijn/haar relaties te verbeteren.
    • Zelfcompassie: je leert de cliënt om hartelijk en vriendelijk met zichzelf om te gaan en zichzelf door dik en dun te steunen. Bovendien maak je je een stijl van bejegening eigen die optimaal aansluit bij cliënten met chronisch hoge arousal en gebrekkige draagkracht.
       
    In de cursus wordt de theorie behandeld die ten grondslag ligt aan bovenstaande thema’s en deze wordt voortdurend vertaald naar concrete, praktische interventies en oefeningen. Er wordt in kleine groepjes geoefend en er is veel ruimte om casuïstiek in te brengen.

    Wat leer je?

    Je leert hoe je samen met de cliënt systematisch onderzoekt welke vaardigheden aangeleerd of uitgebouwd moeten worden, zodat de cliënt veilig kan doorstromen naar traumaverwerking (voor zover dit nodig of gewenst is). Je leert strategieën en interventies om hiermee oplossingsgericht te werken. Je bouwt een gereedschapskist op met interventies en oefeningen om vaardigheden op gebied van affectregulatie, hechting en zelfcompassie aan te leren en te versterken. Een flexibel protocol geeft stap voor stap richting aan jouw therapeutisch handelen.

    Toetsen

    De cursus wordt afgesloten met een toets.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 maandagen van 9.30-16.30 uur

    Datums

    18 november, 2 december en 16 december 2024

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Arts
    • Verpleegkundig specialist
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Maatschappelijk werker
    Er wordt vanuit gegaan dat je werkt met ernstig beschadigde en/of ontregelde cliënten.

  • Docenten
    drs. Joany Spierings

    drs. Joany Spierings

    Joany Spierings is Gz-psycholoog/psychotherapeut. Zij is werkzaam als teamleider Trauma binnen de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen en Traumagerelateerde Stoornissen bij GGZ Oost Brabant. Zij is tevens is behandelcoördinator ambulante & deeltijd behandeling trauma. Joany is al meer dan 40 jaar werkzaam in de ggz en geeft daarnaast workshops en cursussen op het gebied van complex trauma en gecompliceerde rouw in vele landen binnen en buiten Europa.Lees meer
  • Literatuur
    Stöfsel, M & Mooren, T. (2010). Complex trauma, diagnostiek en behandeling (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789031385522.
  • Reviews
    Reviews