De mens onderscheidt zich van dieren door aan het spel betekenis te geven. Kinderen spelen om te bewegen, te leren, te imiteren en te vergelijken. Ze maken tekeningen en spelen met speelgoed. Ze spelen buiten, thuis en op school, alleen of met samen met andere kinderen. Als speelgoed kiezen ze soms dieren en poppetjes die de echte wereld of de fantasiewereld representeren. Sommige spelvormen zijn er om te winnen of om te leren te verliezen. Wanneer moet een kind zich houden aan de spelregels en wanneer kunnen we een kind vrij laten kiezen? Wat betekent vrij spel?
Speltherapeuten observeren spel en tekeningen vanuit cognitieve, sociale, emotionele, relationele en symbolische gezichtspunten. In deze opleiding verdiep je deze vaardigheden en leer je nog beter om verder te kijken dan de betekenis die het kind zelf aan het spel of een tekening geeft.
De opleiding geeft speciaal aandacht aan de symbolische betekenis van kindertekeningen en kinderspel. Het is bekend dat kinderen wereldwijd dezelfde tekeningen maken van huizen, mensen en bomen. Ook zijn er universele spelletjes die kinderen overal te wereld hetzelfde spelen. Door te leren kijken, observeren en begrijpen kunnen we in tekeningen en spelwijze signalen herkennen die kunnen wijzen op een trauma, misbruik of conflict.