Toepassen van de SCID-5-P bij persoonlijkheidsstoornissen  (A2360)

€ 495

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Onderzoek naar de aanwezigheid van een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen maakt een belangrijk onderdeel uit van de DSM-5. In de DSM-5 zijn persoonlijkheidsstoornissen, ondanks veel discussie vooraf, min of meer ongewijzigd opgenomen in het officiële classificatiegedeelte. In deze cursus leer je werken met het SCID-5-P interview: een semi-gestructureerd interview voor het classificeren van persoonlijkheidsstoornissen. Je leert zowel secties scoren alsook deze af te nemen.
 
 • Inhoud

  Hoe stel je persoonlijkheidsstoornissen vast? In deze cursus leer je werken met SCID-5-P: een semi-gestructureerd interview. Je oefent zowel in de les als op je eigen werkplek met het afnemen van het interview en het scoren van de informatie. Na de cursus heeft de toepassing van de SCID-5-P in de praktijk voor jou geen geheimen meer.

  Wat kun je verwachten?

  Tijdens de eerste bijeenkomst wordt uitgelegd hoe de SCID-5-P gebruikt moet worden, waarna je hiermee aan de slag gaat - zowel tijdens de bijeenkomsten als op jouw eigen werkplek. Het oefenen met het afnemen en met anderen de scoring bespreken is zeer waardevol in het leren hanteren van dit instrument. Er is tevens aandacht voor differentiaaldiagnostiek en de veranderingen in de DSM-5 die uiteindelijk zijn opgenomen in het derde deel van de DSM-5.

  De nadruk in de bijeenkomsten ligt op het oefenen en inbrengen van eigen casuïstiek.

  Wat leer je?

  Je beschikt over de kennis en vaardigheden om onderzoek te verrichten naar persoonlijkheidsstoornissen middels afname en scoring van de (verschillende onderdelen van de) SCID-5-P. Je hebt een duidelijk beeld van de veranderingen binnen de DSM-5.

  Toetsen

  De eindopdracht bestaat uit een beschrijving (1 tot 1,5 A4) van de belangrijkste aandachtspunten wat betreft afname, scoring, differentiaaldiagnostiek. Deze kun je na de training gebruiken om bij de afnamen te houden ter ondersteuning.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
  VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  3 woensdagen van 9.30-12.30 uur (dag 3 tot 16.30 uur)

  Datums

  4 oktober, 1 november en 6 december 2023

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Basispsycholoog
  • Verpleegkundig specialist
  • Diagnostisch werkende
  De cursus is tevens toegankelijk voor Gz-psychologen en psychotherapeuten die hun kennis willen opfrissen of aanvullen.

  Let op: voor deze cursus is het van belang dat alle cursisten actief kunnen deelnemen. Het is daarom verplicht dat je de mogelijkheid hebt om de SCID-5-P op je werkplek af te nemen.

 • Docenten
  drs. Kim van Vliet MSc

  drs. Kim van Vliet MSc

  Kim van Vliet is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCt. Zij is werkzaam als GZ-psycholoog bij GGZ Delfland op een polikliniek voor volwassenen in de Specialistische GGZ. Hier voert zij diagnostiek en behandeling uit bij patiënten met angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissenLees meer
 • Literatuur
  Literatuur:
  First, M.B. (2017). SCID-5-P: Interview. Gestructureerd klinisch interview voor DSM 5 Persoonlijkheidsstoornissen. Amsterdam: Boom uitgevers. ISBN: 789024406463.                                                                                                                                                                       
   
  Aanbevolen literatuur:
  First, M.B. & Williams, J.B.W. (2017). SCID-5-P: Vragenlijst. Amsterdam: Boom uitgevers. ISBN: 9789024408733. (niet verplicht)
 • Reviews
  Reviews