Start op:

Kosten: € 355

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Training in de HCR-20: V3  (A2340)

Het inschatten van het risico op gewelddadig gedrag is een belangrijke taak van de (forensische) ggz. De HCR-20 V3 is een taxatie-instrument om risicofactoren zorgvuldig mee in kaart te brengen. Je doet tijdens deze training de meest actuele wetenschappelijke kennis op van risicofactoren voor gewelddadig gedrag en van verschillende methoden van risicotaxatie. Aan de hand van dossiermateriaal oefen je het werken met de HCR-20 V3.
 

Feiten

 • Omvang: 1 dinsdag van 9.30-15.30 uur en 1 dinsdag van 9.30-12.30 uur
 • Datums: 18 en 25 april 2023
 • Locatie: online
 • Docenten: drs. Ellen van den Broekdrs. Henriëtte van der Maeden
 • Docenten

 • Kosten: € 355
 • Cursuscode: A2340

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Orthopedagoog
 • Psychiater
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Orthopedagoog en Psychiater

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NVvP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het inschatten van het risico van gewelddadig gedrag is een belangrijke taak voor deskundigen die werkzaam zijn in de forensische of reguliere ggz, als pro justitia rapporteur, in de verslavingszorg, bij de reclassering of in het gevangeniswezen. Het belang van risicotaxatie voor de maatschappij is groot; het ultieme doel van risicotaxatie is immers het voorkomen van gewelddadige recidive. Ook voor de behandelpraktijk is het belang van risicotaxatie groot. Voor forensisch psychiatrische cliënten/patiënten zijn de resultaten van de risicotaxatie in sterke mate bepalend voor hun toekomst, vanwege de invloed ervan op de inhoud van behandelplannen, verlofbeslissingen, de fasering van behandeling en het beveiligingsniveau. De kennis over risicofactoren voor gewelddadig gedrag is de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen en er zijn diverse instrumenten ontwikkeld om deze factoren gestructureerd in kaart te brengen.

Online lessen

De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

Je bent bekend met de recente literatuur over (het inschatten van) risicofactoren voor gewelddadig gedrag en in staat om de HCR-20V3 op zorgvuldige wijze te scoren.

Inhoud

Ten eerste wordt stilgestaan bij de doelen van risicotaxatie en worden de verschillende methoden van risicotaxatie en de voor- en nadelen daarvan besproken. De belangrijkste theorieën op het gebied van de behandeling van gewelddadig gedrag worden kort besproken (m.n. het Risk Need Responsivity model).

Verder wordt een overzicht gegeven van recente literatuur over risicofactoren voor algemeen en gewelddadig gedrag en de wijze waarop deze factoren betrouwbaar kunnen worden ingeschat. Verschillende risicotaxatie-instrumenten passeren hierbij de revue. De nadruk ligt echter op de Historical Clinical Risk management-20V3 (HCR-20 V3; Douglas et al., 2013), een revisie van de HCR-20, het wereldwijd meest gebruikte instrument voor het inschatten van gewelddadig gedrag.

Aan de hand van dossiermateriaal wordt geoefend worden met het scoren van de HCR-20 V3. Ook wordt aandacht besteed aan de resultaten van onderzoek naar de HCR-20 en HCR-20 V3 dat tot nu toe is uitgevoerd.

Verder wordt kort stilgestaan bij de waarde van beschermende factoren in de risicotaxatie. De SAPROF is een checklist voor de gestructureerde inschatting van beschermende factoren voor gewelddadig gedrag die ontwikkeld is als positieve aanvulling op de risicotaxatie met de HCR-20 / HCR-20 V3 of HKT-30 / HKT-R.

Tot slot wordt kort ingegaan op het praktisch gebruik van risicotaxatie-instrumenten (o.a. verslaglegging, risicomanagement).

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze training incompany uitgevoerd voor o.a. FPC de Rooyse Wissel te Oostrum en voor Indris, onderdeel van de Amarant Groep, te Tilburg.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Ellen van den Broekdrs. Henriëtte van der Maeden
 • Docenten

  Docent Vivienne de Vogel

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2340 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl