Je bent tenminste afgestudeerd op bacheloronderwijs of een vergelijkbare beroepsopleiding (met gelijk aantal ECT's of studiepunten als bacheloronderwijs). Je ben in het bezit van een diploma post-hbo opleiding autismedeskundige of een vergelijkbare opleiding, óf je bent afgestudeerd als orthopedagoog of (school)psycholoog. Je hebt minimaal twee jaar relevante praktijkervaring op hbo-niveau met mensen met een autisme spectrum stoornis.
Mocht je niet aan deze eisen voldoen en wil je je wel ontwikkelen op het gebied van autisme? Bekijk dan onze post-hbo opleiding autismedeskundige. Deze kent andere toelatingseisen qua vooropleiding.
Start op:
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.Post-hbo autismespecialist: comorbiditeit naast autisme (AU203)
Hoe begeleid en behandel je mensen die een autismespectrumstoornis (ASS) hebben in combinatie met een andere stoornis of problematiek? In deze opleiding doe je specialistische kennis en vaardigheden op om deze cliënten te helpen met hun veelal onbegrepen gedrag en verstoorde emotieregulatie. Zo breng je gestagneerd functioneren en ontwikkelen weer op gang.
Feiten
- Omvang: 8 lesdagen van 9.30 - 12.30 en van 13.30 - 16.30 uur plus 7 keer een online meeting van 19.30 - 20.30 uur. De zelfstudie bedraagt 4-8 uur per week.
-
Datums: Lesbijeenkomsten op vrijdag: 30 oktober, 20 november, 11 december 2020, 8 en 29 januari, 12 februari, 5 en 26 maart 2021
Online meetings op dinsdag: 10 november, 2 december 2020, 5 en 19 januari, 2 februari, 2 en 9 maart 2021 - Locatie: online
- Docenten: drs. Marc Bosma, dr. John van Daal, drs. Richard Vuijk, Mischa Wink MSc, drs. Johan van Zanten, drs. Ilse van Zon
- Kosten: € 2.750
- Cursuscode: AU203
Docenten
Voor wie
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Toegepast psycholoog
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
Accreditaties
Accreditatie: Registerplein, SKJ, V&V
Lees meer over de accreditatiesJe ontvangt het certificaat wanneer je 100% aanwezig bent geweest en na afronding van de toetsen met een voldoende.
Je leert in deze opleiding hoe je op methodische en onderzoeksmatige wijze specialistische kennis, inzicht en vaardigheden kunt verkrijgen. Deze kun je inzetten om cliënten met autisme en ernstig probleemgedrag beter te begeleiden en behandelen. Hun gedrag wordt veelal niet begrepen, omdat het vaak voortkomt uit een of meer diagnoses naast autisme (dubbeldiagnose, comorbiditeit of anderszins complicerende factoren). Vaak is sprake van een verstoorde emotieregulatie. Behandeling en begeleiding stagneren regelmatig, waardoor ook de ontwikkeling en het functioneren van de cliënt met ASS stagneert.
Online lessen
De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.
Wat leer je?
- Je verwerft kennis over comorbiditeit bij autisme. Je onderzoekt en analyseert wat ten grondslag ligt aan de problemen voor de cliënt en zijn systeem. Op basis daarvan maak je een keuze welke probleemvraag als eerste aandacht verdient binnen de begeleiding en behandeling van de cliënt. Deze aanpak kun je onderbouwen vanuit consultaties, richtlijnen en literatuur. Je leert de samenhang te zien tussen de verschillende problematieken.
Je leert hoe je een ontwikkelingsprofiel schrijft waarin het huidige gedrag en de klachten in samenhang worden toegelicht. Hierbij is aandacht voor de levensloopontwikkeling. Dit ontwikkelingsprofiel is voor alle betrokkenen het uitgangspunt voor handelen en interventies.
Je ontwikkelt je vaardigheid om stagnaties in de hulpverlening aan de cliënt te signaleren. Je leert hoe je interventies hierop inzet of opdracht hiertoe geeft. Deze interventies weet je te monitoren op het effect dat ze hebben op de levenskwaliteit van de cliënt.
Je leert hoe je zicht krijgt op het (hulpverleners-)netwerk van de cliënt en hoe je deze waar nodig kunt uitbreiden. Ook train je persoonlijke en communicatieve vaardigheden die je hierbij helpen.
Ingezette interventies leer je evalueren.
Doelgroep
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Toegepast psycholoog
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
- Vaktherapeut
- Leerkracht/leerlingbegeleider/RT'er
Mocht je niet aan deze eisen voldoen en wil je je wel ontwikkelen op het gebied van autisme? Bekijk dan onze post-hbo opleiding autismedeskundige. Deze kent andere toelatingseisen qua vooropleiding.
Inhoud
De specialisatieopleiding autisme en comorbiditeit wordt vormgegeven aan de hand van een N=1 onderzoek. Kenmerkend hiervoor is dat de casuïstiek van één cliënt per deelnemer wordt beschreven: voor, tijdens en na de interventie. Metingen vinden meerdere malen plaats zodat het verloop van de ontwikkeling als gevolg van de interventie goed te zien is.
Globale inhoud:
Ontstaan van comorbiditeit in de loop van de ontwikkeling
- Diagnostiek van comorbiditeit
- Behandeling van ernstige gedragsproblemen bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking
- Behandeling opvoedings- en relatieproblemen
- Behandeling angst, (dwang, trauma) en depressie
- Behandeling van verslaving, oa gamen
- Behandeling van persoonlijkheidsproblemen
- Eindpresentaties over de N=1 per deelnemer
In de opleiding wordt rekening gehouden met je rol/functie als autismespecialist in je organisatie en het werken met externe samenwerkingspartners (spilfunctie).
In deze cursus wordt gebruik gemaakt van blended learning: een optimale mix van leervormen, zowel klassikaal als online, individuele zelfstudie en samen. Lees hier meer over blended learning. Het is belangrijk dat je voor de online sessies beschikt over een laptop met een snelle, stabiele internetverbinding, een webcam en headset of microfoon en geluid.
Toetsen
Toetsing vindt plaats ten aanzien van:
• Beheersing van de verplichte literatuur
• Ontwikkeling van de algemene en de per les geformuleerde, specifieke competenties
• Uitvoering, beschrijving en presentatie van de N=1
Certificaat
Je ontvangt het certificaat wanneer je 100% aanwezig bent geweest en na afronding van de toetsen met een voldoende.
Termijnbetaling
Je kunt in 2 kwartaaltermijnen betalen.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals104 punten deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen, 104 punten deskundigheidsbevordering maatschappelijk werkers, 104 punten deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
- SKJ - Herregistratie Jeugdzorgwerker/Jeugd- en gezinsprofessionals77 punten Formeel leren - Scholing
- V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden45 uur GGZ
Literatuur & Benodigdheden
Boeken waarover de deelnemers dienen te beschikken gedurende de opleiding:
- Mattelin, E.,& Volckaert, H. (2014). Oplossingsgericht aan de slag met mensen met autisme. Antwerpen, Maklu uitgevers.
- Schuurman, C. (2010). Cognitieve gedragstherapie bij autisme. Amsterdam: Hogrefe Uitgevers.
- Schuurman, C., Blijd-Hoogewys, E., & Gevers, P. (2013). Behandeling van volwassenen met autismespectrumstoornis. Amsterdam, Hogrefe Uitgevers.
- Van Staveren, R. (2018). Hart voor herstel. Utrecht, de Tijdstroom.
De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docenten
Jasmijn Wilbrink, coördinator bij Lunetzorg
Enthousiast geworden?
Meld je aan als belangstellende.
Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: AU203 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl