Data:

Kosten: € 295

incl. lunch en digitale literatuur, excl. aan te schaffen boek (ongeveer €30)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 8 mei 2020, tenzij eerder vol

Angst na Kanker  (B2054)

Wat te doen bij angstklachten na ziekte?

Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Dankzij een combinatie van theorie en praktische oefeningen heb jij straks meer inzicht in de ondersteuning van kankerpatiënten met angsten.
 

Feiten

 • Omvang: 1 vrijdag van 9.30-16.30 uur
 • Datum: 12 juni 2020
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: bc. Coen Völker
 • Docent

 • Kosten: € 295
 • Cursuscode: B2054

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • Geestelijk verzorger
 • POH-GGZ
 • Hbo-verpleegkundige
 • Maatschappelijk werker
Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, Geestelijk verzorger, POH-GGZ, Hbo-verpleegkundige en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, SKGV, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Angst na ziekte, zoals na kanker, komt veel voor en is begrijpelijk. Veel patiënten zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger zal worden. Zo'n een op de drie kankerpatiënten heeft jarenlang last van forse angstklachten die hun leven in de weg zitten, ook bij curatieve behandelingen. Die patiënten piekeren veel, laten zich niet makkelijk geruststellen, hebben slaapproblemen, controleren zichzelf overmatig en hebben spanningsklachten. Toch is nog onbekend dat angst voor recidive goed te begeleiden en te behandelen is.

​​​​​​​In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen zodat patiënten minder last hebben van onzekerheid en angst over de toekomst. Dit wordt gedaan aan de hand van het acroniem HOPPA. HOPPA staat voor Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Je krijgt inzicht in de online zelfhulp training www.minderangstnakanker.nl, die jouw cliënten kunnen volgen. Ook leer je hoe je jouw cliënten hierin kunt begeleiden met cognitief gedragstherapeutische interventies.

Wat leer je?

Meer inzicht in de ondersteuning bij angst met kanker.

Inhoud

Introductie, kennismaking, doelen, uitleg acroniem HOPPA:

 • Herkennen: prevalentie en symptomatologie
 • Onderzoeken: diagnostiek en differentiaal diagnostiek. Waarin overlapt angst voor recidive met andere angsten? Hoe leer je de specifieke angst van jouw cliënt kennen? In welke context kun je dit plaatsen? Wanneer verwijs je door?
 • Praten en Proberen: begeleiding en behandelstrategieën. Wat kun je doen en hoe kun je jouw cliënten helpen? Een inventarisatie van mogelijkheden.
 • Accepteren: omgaan met de menselijkheid van de cliënt en van jou als hulpverlener. Hoe help je jouw cliënten zich te verhouden tot een toekomst met onzekerheid en die eindig kan zijn? Angst in de palliatieve fase.
 • Online begeleiding met www.minderangstnakanker.nl. Hoe begeleid ik mijn cliënten met e-health? Oefenen met online. Een kijkje in de keuken van cognitieve gedragstherapeutische interventies.

Twee deelnemers over deze cursus:

‘Als ondersteuningsconsulent in het Antoni van Leeuwenhoek streef ik ernaar om angstklachten van patiënten te verminderen of hanteerbaarder te maken. Helaas merkte ik dat mijn kennis soms tekortschoot om dit te realiseren. Tijdens de cursus Angst na Kanker heb ik veel inzicht gekregen in bruikbare methoden, zoals een 5 stappenmodel met het acroniem HOPPA, en handvatten om de patiënt gerichter van advies te voorzien. De praktische en beeldende voorbeelden van docent Coen Völker spraken me erg aan en gaven me veel inspiratie. In de praktijk pas ik nu heel bewust onderdelen van HOPPA toe. Met resultaat: ik heb verschillende patiënten geholpen door te luisteren, begrip te tonen en concrete tips te geven. Zo was er een mevrouw met lichte angst voor terugkeer van haar ziekte. Ik heb haar verschillende methodes geleerd waarmee zij zichzelf kan trainen om haar angstgedachten niet altijd toe te laten. Dat heeft haar enorm geholpen.’

Anke van de Pol - Ondersteuningsconsulent bij het AvL Amsterdam
 
'Het geeft ontzettend veel voldoening om patiënten te helpen na misschien wel de verdrietigste periode in hun leven. Hoewel veel angstklachten op elkaar lijken, gaat iedere patiënt hier anders mee om. Hun persoonlijkheid, levensfase en fase van ziekteverwerking spelen hierbij een belangrijke rol. Als maatschappelijk werker probeer ik iedere patiënt op een passende manier te ondersteunen. Dit zorgt voor veel afwisseling, maar ook voor de nodige uitdaging. Tijdens de cursus Angst na Kanker kreeg ik veel kennis, praktijkvoorbeelden en concrete handvatten aangereikt. Nu kan ik bijvoorbeeld beter inschatten hoe ik een gesprek over angsten insteek, om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Dit leidt al dan niet tot verrassende uitkomsten waar ik samen met een patiënt actief aan kan werken. Patiënten voelen zich hierdoor meer gehoord en ikzelf voel me meer bewust bekwaam in mijn handelen.’
​​​​​​​
Ester Blijenberg - Maatschappelijk werker op de afdeling oncologische revalidatie bij het UMC Utrecht
 

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Tijdens de cursus dien je te beschikken over:
Verhulst. J. & Völker. C. (2018). Angst na kanker. Lannoo. ISBN: 9789401446877

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: bc. Coen Völker
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2054 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl