Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen  (BM16A)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst

 
  • Inhoud

    Mediation is een veelvuldig toegepaste methodiek bij conflicten. Conflicterende partijen bespreken onder begeleiding van een neutrale derde partij hun conflict. Het doel is om het conflict beter hanteerbaar te maken door goed geïnformeerde keuzes en beslissingen. Het gaat er dus om dat de partijen autonoom hun eigen beslissingen kunnen nemen, zonder dat ze daarbij onder druk worden gezet of in een bepaalde richting worden gestuurd.

    Psychologen en andere gedragsdeskundigen zijn vanwege hun beroepsachtergrond bij uitstek geschikt om als mediator op te treden. Het interveniëren en begeleiden van communicatie- en interactieprocessen en het hanteren van emotionele situaties behoort tot de basiscompetenties van iedere gedragswetenschappelijk opgeleide adviseur. In de opleiding worden deze basiscompetenties verder uitgebouwd om die in te kunnen zetten bij het hanteren en begeleiden van conflicten in een mediation.

    In aansluiting op deze opleiding zijn er twee specialisatieopleidingen: arbeids- en organisatiemediation en family mediation. Ook is er een tweedaagse kennismakingscursus.

    Bij gelijktijdige inschrijving (op dezelfde dag) voor drie of meer cursussen waarvoor accreditatie is toegekend of aangevraagd i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, ontvangt u 10% korting per cursus. Vermeld op het inschrijfformulier code KJ13A.

    'Doordat we een vergelijkbare achtergrond hadden, vonden we elkaar als deelnemers tijdens de opleiding heel snel.'  Lees hier de ervaringen van een oud-deelnemer.
     
     

    Wat kun je verwachten?

    In de opleiding wordt aandacht besteed aan:

    • Conflicten, hoe ontstaan ze en wat zijn de gevolgen
    • Conflictinteractie, conflictcommunicatie en beïnvloedingstactieken
    • Escalatie, psychologische escalatiemechanismen en manieren om deëscalatie te bevorderen
    • Interactiepatronen en systeemeigenschappen van conflicten
    • Invloed van emoties bij conflicten en de hantering ervan
    • Mediationproces als een onderhandelingsproces en een besluitvormingsproces
    • Hoofdbenaderingen bij mediation en interventietechnieken waarvan gebruik wordt gemaakt:
      ‒   communicatie- en interactionele benaderingen, zoals de transformatieve mediation en de narratieve mediation
      ‒   probleemoplossende of faciliterende benadering, zoals de faciliterende benadering (volgens het Harvardmodel)
      ‒   evaluatieve benadering 
    • Juridische aspecten van mediation en beroepsethiek

    De opleiding wordt afgesloten met een huiswerkopdracht.

    Wat leer je?

      U maakt kennis en leert werken met de belangrijkste benaderingen en interventies die gebruikt worden binnen de mediation. Ook komen belangrijke juridische aspecten aan bod.
      Voor het slagen van een mediation zijn de persoonlijke kwaliteiten van de mediator een bepalende factor. Het is daarom belangrijk dat u uw competenties kunt ontwikkelen en een mediation leert uitvoeren op de manier die bij u past. Het bevorderen van zelfreflectie en zicht krijgen op uw eigen wijze van interveniëren is daarmee een belangrijk kenmerk van deze opleiding. U kunt zich na de opleiding verder bekwamen door participatie in de NIP intervisiegroepen en het bijwonen van de NIP studieavonden.

      Het doel van het volgen van deze opleiding kan zijn dat u als NMI registermediator ingeschreven wilt worden. De eisen om toe te treden tot het NMI register zijn:
      1. Erkende NMI basisopleiding (de opleiding mediation voor gedragsdeskundigen van de RINO Groep is een erkende NMI basisopleiding)
      2. Kennistoets (Intop Mediationtoets)
      3. Assessment (Intop Mediationtoets)
      4. Verklaring omtrent het gedrag

      Voor meer informatie over NMI registratie, zie www.mfnregister.nl.
      Voor meer informatie over de examens en de kosten hiervan, zie www.mediationtoets.nl.

    Werkwijze

    De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heeft u altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wilt u gezamenlijk met uw hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op uw verzoek incompany gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 vrijdagen van 9.30 - 20.00 uur, vervolgens 3 zaterdagen van 9.30 - 16.30 uur en 2 vrijdagen of 1 vrijdag en 1 zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

    Datums

    11 en 12 maart, 1 en 2 april, 29 en 30 april, 20 mei, 10 of 11 juni 2016

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Beroepsregistratie

    De opleiding is geaccrediteerd door de MfN. Na het volgen van de opleiding bent u toegerust voor de examinering van de MfN. Na het succesvol afronden van dit examen kunt u zich als mediator laten registeren bij de MfN.

    Certificaat

    U ontvangt een certificaat indien u minimaal 90% aanwezig bent geweest en de opleiding met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog

  • Docenten
    drs. Ton Westerduin

    Hoofdopleider: drs. Ton Westerduin

    Drs. Ton Westerduin is sociaal psycholoog en heeft ruime ervaring als mediator en opleider. Al geruime tijd verzorgt hij de basisopleiding tot psycholoog mediator. Als mediator richt hij zich onder andere op conflicten binnen organisaties bij bijvoorbeeld veranderingsprocessen en bij conflicten binnen de luchtvaart. Daarnaast is hij jarenlang voorzitter geweest van de Sectie Mediation van het NIP en gastdocent aan Universiteit Utrecht, Harvard University en Harvard Law School.

    Lees meer
    drs. Renske de Graauw

    drs. Renske de Graauw (gastdocent)

    Drs. Renske de Graauw is organisatiepsycholoog en is lid van het NIP, sectie mediation. Zij heeft veel ervaring op het gebied van examinering van mediators, zowel theorie-examens als assessments. Zij is betrokken bij de deskundigheidsbevordering van assessoren en acteurs en is één van de docenten van de opleiding voor nieuwe assessoren.

    Lees meer
    mr. Cees van Leuven

    mr. Cees van Leuven (gastdocent)

    drs. Leike van Oss

    drs. Leike van Oss (gastdocent)

    Leike van Oss studeerde eerst homeopathie/acupunctuur en later sociale psychologie. Zij is Certified Management Consultant (CMC). Zij werkte bij GITP/Organisatie advies als organisatieadviseur en sinds 1999 als adviseur en interim-manager in Organisatievragen. Leike geeft als gast- of moduledocent les over veranderen en HRM aan verschillende universiteiten en hogescholen en is redacteur van het Tijdschrift Conflicthantering. In conflicten treedt zij op als mediator.

    Lees meer
    dr. Hugo Prein

    dr. Hugo Prein (gastdocent)

    mr. Jacqueline Spierdijk

    mr. Jacqueline Spierdijk (gastdocent)

    mr. Rosalinde Visser

    mr. Rosalinde Visser (gastdocent)

    Rosalinde Visser is jurist, gespecialiseerd in het gezondheidsrecht. Zij is werkzaam als stafmedewerker beroepsethiek bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Tevens is zij als docent recht en ethiek en juridische aspecten verbonden aan diverse opleidingen tot Gz-psycholoog, schoolpsycholoog en psycholoog mediator.Lees meer
  • Literatuur
    • Excellent onderhandelen, 34e druk, R. Fisher, W. Ury, B. Patton. Business Contact, 2007 (ISBN 9789047000280).
    • Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator, H.C.M. Prein. SDU, editie 2011, 5e herziene druk (ISBN 9789012393911). Let op: indien het beoordelingsinstrument ontbreekt, kunt u dit aanvragen bij de SDU (klantenservice: 070-3789880).
    • Handboek Mediation, 5e herziene druk, onder redactie van A.F.M. Brenninkmeijer (hoofdredacteur), H.J. Bonenkamp, K. van Oyen, H.C.M. Prein. Den Haag: Sdu uitgevers, 2013 (ISBN 9789012389419).
    • Juridische aspecten van mediation, 3e druk, E. Schutte, J. Spierdijk, A.F.M. Brenninkmeijer. Den Haag: Sdu uitgevers, 2015 (ISBN 9789012385978).
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum wordt u geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
  • Reviews
    Reviews