Anneke volgt de postmasteropleiding speltherapie bij RINO Groep. “Voor de kinderen voelt het niet als therapie, maar gewoon als spelen.”

Interview met Anneke Schouten

14 juli 2025
 

Anneke Schouten

Anneke Schouten wist het eigenlijk meteen toen ze kennismaakte met speltherapie: deze opleiding moest het worden. Inmiddels werkt ze als GZ-psycholoog bij Atrecht, in een team dat zich richt op jonge kinderen. “In de speelkamer laten kinderen vaak precies zien wat er in hun binnenwereld speelt.”

Hey Anneke, wat is jouw achtergrond?
“Ik heb eerst bij RINO Groep de GZ-opleiding gevolgd. Al voor deze opleiding wist ik dat mijn interesse het meest ligt bij het jonge kind, en dan vooral bij kleuters. Hier raakte ik ook bekend met de postmaster speltherapie, dé manier om met kinderen in contact te komen. Toen ik mijn GZ-opleiding afrondde zei ik eigenlijk meteen: ik wil deze opleiding gaan doen!

Helaas kwam toen corona, waardoor ik het plan even moest uitstellen. Gelukkig werkte ik toen al als GZ-psycholoog bij Atrecht. Hier heb ik de overstap kunnen maken naar werken met jonge kinderen. Een aantal jaar na het afronden van de GZ-opleiding kon ik eindelijk beginnen aan de postmaster speltherapie bij RINO Groep, en daar ben ik nu mee bezig.”
 
Wat leer je tijdens jouw opleiding?
“Ik ben in eerste instantie heel cognitief opgeleid, ik heb bijvoorbeeld veel geleerd over praattherapieën. Deze opleiding is echt het tegenovergestelde, wat ik een mooie aanvulling vind. Tijdens de opleiding kom je in contact met kinderen die problemen hebben en vervelende dingen in hun leven hebben meegemaakt. Omdat jonge kinderen hun gevoelens en ervaringen nog niet goed in woorden kunnen uitdrukken, gebeurt dit in spelvorm. In een veilige speelomgeving gebruikt het kind speelgoed of creatieve materialen om te laten zien wat er in hem of haar omgaat. Als therapeut observeer je of speel je mee met de kinderen. Hierdoor kan je veel aflezen. Je leert op een andere manier vragen stellen aan kinderen. Niet verbaal, maar via figuren of spelvormen. En, niet onbelangrijk, je kunt er al je creativiteit in kwijt. De kinderen merken meestal helemaal niet dat ze in therapie zijn, ze zijn gewoon lekker aan het spelen.”

“In speltherapie kan je al je creativiteit kwijt.”

Anneke Schouten

Hoe combineer je je opleiding bij RINO Groep met werk en je privéleven?
“Mijn opleiding is 1 dag per week, daarnaast werk ik nog 3 dagen. Voor mij is dit goed te combineren. Ik heb kinderen thuis maar zij zijn al pubers, dus het scheelt dat ik geen oppas hoef te regelen. De hoeveelheid huiswerk wisselt. De ene week is het meer lezen en theorie dan de andere keer. Maar het voordeel is dat je dit meteen kan toepassen in de praktijk. Daardoor leer je veel sneller.

Wat ik ook erg fijn vind zijn de docenten. Bijna allemaal hebben ze zelf deze opleiding gevolgd. Ze spreken dus echt uit ervaring en komen met goede tips.”

Klinkt als een mooie studie! Pas je dit nu ook toe?
“Ik kon tijdens mijn studie gelukkig blijven werken als GZ-psycholoog bij Altrecht. Ik werk hier in het specialistisch team voor jonge kinderen. Het team ziet kinderen tot zes jaar, maar ik zie soms ook wat oudere kinderen vanuit andere afdelingen. We werken met mensen met verschillende expertises, zoals floorplay-specialisten, theraplay- en PRT-therapeuten. Er was nog niemand gespecialiseerd in speltherapie, dus dit is echt een aanvulling.”

Wat vind je het leukst aan jouw vak?
“De omgang met kleuters blijft het allerleukst. Al is het ook mooi om oudere basisschoolkinderen te zien. Zij praten vaak wat meer, waardoor ze je makkelijker meenemen in hun beleving. Toch zijn het ook vaak schrijnende verhalen. Het spel is echt de taal van de kinderen. Het is super mooi als je voor kinderen, en de ouders, iets kan betekenen.”
  
Zijn er ook uitdagingen?
“Ik zie veel kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Bij hen is het soms lastig om speldiagnostiek of therapie goed in te zetten. Maar bij wat oudere kinderen past het vaak juist weer heel goed. Het is alleen wel een langdurig proces. Speltherapie werkt één-op-één en systemisch, en dat kost tijd. Mijn missie? Speltherapie meer op de kaart zetten. Want het werkt. En het sluit perfect aan bij hoe kinderen écht communiceren.”
 
Heb je tips voor mensen die deze opleiding ook willen volgen?
‘’Zorg dat je de technieken die je leert direct in de praktijk brengt. Door meteen aan de slag te gaan, merk je dat je de stof beter begrijpt én sneller oppikt. Je slaat de brug tussen theorie en praktijk, en dat maakt het leren niet alleen effectiever, maar ook leuker. En misschien wel het belangrijkste: geniet ervan. Het is een prachtig vak waarin je écht iets kunt betekenen voor een kind.”
 
Ook benieuwd naar de postmaster speltherapie? Bekijk de opleiding Postmaster opleideiding Spel als psychotherapeutische interventie