Afscheidssymposium ter ere van dr. Sjoerd Colijn  (PTSYM24)

Vrijdag 31 mei 2024

Gratis

Inschrijven

Mogelijk t/m 22 mei 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
De afgelopen 17 jaar heeft Sjoerd bij de RINO Groep in zijn functie van hoofdopleider van de BIG-opleiding tot psychotherapeut honderden vakgenoten op inspirerende wijze het vak van psychotherapeut aangeleerd. Vanwege zijn tomeloze inzet wordt dr. Sjoerd Colijn landelijk gezien en erkend als vertegenwoordiger van, en betrouwbare spreekbuis voor psychotherapeuten, waarvoor wij - en veel vakgenoten met ons - hem graag willen bedanken.
 
  • Inhoud

    SYMPOSIUM
    Hoe werkt effectieve psychotherapie? Werkingsmechanismen, transdiagnostische factoren, common factors
    Psychotherapie in de nieuwe opleiding tot klinisch psycholoog - psychotherapeut

    Graag nodigen we je van harte uit om nog een laatste keer deelgenoot te zijn van Sjoerds passie voor het vak tijdens het feestelijke afscheidssymposium op vrijdag 31 mei 2024 van 13.00 – 17.15 uur in de Geertekerk in Utrecht.
     

    Programma

    12.30 uur Inloop  
    13.00 uur  Woord van de dagvoorzitter  Danielle Oprel
    13.10 uur Inleiding Sjoerd Colijn
    13:20 uur Scorn not their simplicity: over eenvoud en lef als common factors Joost Hutsebaut
    13.50 uur  Hoe werkt psychotherapie? Over het belang van emoties voor het ontstaan en bewerken van psychologische problemen Greet Vanaerschot
    14.20 uur Pauze  
    14.50 uur Hoe werkt psychotherapie? Focus op relatie Anton Hafkenscheid
    15.20 uur  Contexten van trauma Elisa van Ee
    15.50 uur  Pauze  
    16.10 uur  Afscheid Sjoerd Colijn
    16.40 uur  Voor Sjoerd NVP en RINO Groep
    17:15 uur Receptie  
    18:30 uur Einde  

    Lezingen

    Natuurlijk zijn behandelmethodieken als Schematherapie en Mentalization-Based Treatment bewezen effectief. Of toch soms. En vaak eigenlijk ook niet. Of toch niet zo effectief als we graag willen geloven. In deze presentatie beargumenteer ik dat ze eigenlijk vooral effectief zijn in de handen van een select groepje experts. De meeste behandelaars – u en ik – zijn betere behandelaars zonder deze methodieken. Ik schuif als alternatief voor de ‘evidence-based’ behandelingen twee common factors voor effectieve behandelingen naar voor: eenvoud en lef. Ik zal – min of meer evidence-based – aantonen dat eenvoud qua methodiek de meeste behandelaars beter maakt. En ik zal beargumenteren waarom dat zo is en waarom dat vooral speelt in de behandeling van mensen die erg onveilig gehecht zijn (de meeste van onze patiënten dus). Maakt dat dat we geen deskundigheid meer nodig hebben? Nee, helaas (of gelukkig) niet. Deskundigheid is immers nodig voor de tweede common factor: lef. Lef zorgt ervoor dat behandelaars in tegenstelling tot ‘gewone’ mensen een stap vooruit zetten wanneer ‘the going gets tough’. En zo komen de MBT’s en Schematherapieën van deze wereld dan toch via de achterdeur weer binnen…

    Joost Hutsebaut is klinisch psycholoog en werkt als behandelar en onderzoeker bij de Viersprong. Hij heeft een bijzondere leerstoel aan de Tilburg University en werkt voor het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Hij doet onderzoek en publiceert over vroege interventie bij persoonlijkheidsstoornissen, het alternatieve model voor persoonlijkheidsstoornissen en de generieke behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Hij stond ook mee aan de wieg van de Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD).

    Emoties komen steeds meer op de voorgrond te staan in de psychotherapie literatuur. Verstoringen op het vlak van emoties – te veel emoties, te weinig emoties, ondraaglijk pijnlijke emoties - worden gezien als uitingen van verstoord psychologisch functioneren.  Werken met emoties in psychotherapie is een niet weg te denken focus in alle psychotherapeutische oriëntaties. Maar wat wordt er precies begrepen onder ‘emoties’?  Gaat het om lijfelijke affectieve gewaarwordingen of toestanden? Over basale affecten gepaard met lijfelijke actietendensen? Of om emotionele betekenisvolle belevingen? Waarom hebben wij emoties?  Waartoe dienen zij? Zijn emoties aangeboren of aangeleerd? Zijn emoties een reactie op de prikkels vanuit de omgeving of ontstaan zij van binnenuit? Hoe kunnen emoties enerzijds voor problemen zorgen en anderzijds bijdragen aan de oplossing van problemen?  En hoe – via welke interventies – kunnen psychotherapeuten werken met emoties zo dat deze bijdragen aan een gelukkiger leven en een beter intrapsychisch en interpersoonlijk functioneren?  Dit brengt ons meteen ook bij de cruciale vraag: hoe kan het leren werken met emoties vormgegeven worden in de opleiding tot psychotherapeut?

    Greet Vanaerschot is professor in de psychotherapie, CAPRI faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen en vrijgevestigd psychotherapeut in groepspraktijk Anthos, Erps-Kwerps. Zij is gespecialiseerd in therapeutische relatie, differentiële empathie bij verschillende problematieken, hanteren van therapeutische relatie en therapeutisch bewerken van relatiebreuken en fragiele processen bij persoonlijkheidsstoornissen, trauma en dissociatieve stoornissen. 
     
    In 2021 ontving Greet Vanaerschot de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie.
     

    In het leven van de patiënt is de therapeut slechts een toevallige voorbijganger. ‘Toevallig’, omdat de meeste patiënten niet zo gefortuneerd zijn dat ze hun eigen therapeut kunnen kiezen. Dit onloochenbare feit is absoluut meer dan een bijkomstigheid. In psychotherapie hoort het om de worstelingen van de patiënt te gaan, en niet om de persoon (en eventuele worstelingen) van de therapeut. Tegelijkertijd is de toevallige persoon van de therapeut in hoge mate bepalend voor de richting en inhoud van de therapie. Alleen in therapieën die protocollair en gestandaardiseerd zijn is de therapeut niet meer dan een ‘productleverancier’, en daarmee min of meer inwisselbaar. Maar protocollaire en gestandaardiseerde therapieën missen per definitie een van de belangrijkste werkzame elementen van psychotherapie: dat de patiënt de problematische omgang met eigen gevoelens, overtuigingen, driften en interpersoonlijke patronen het best leert zien in directe hier-en-nu interactie met de therapeut (in groepsbehandeling: ook met mede-groepsleden). De specifieke persoon van de therapeut -geslacht, leeftijd, etnische achtergrond, persoonlijkheidsstijl, eigen levenservaringen etc.- speelt onvermijdelijk mee in hoe de inzichten en gedragsverandering bij elke patiënt vorm krijgen in een unieke relationele therapeutische context: A new therapy for each patient (Norcross & Wampold, 2018). Voor de ‘romantici’ in het veld is deze realiteit een aangename en geruststellende gedachte. De diehards van de evidence-based practice  verwerpen of negeren deze realiteit liever. Hen is die realiteit namelijk een gruwel. De uniciteit -en daarmee: de onvoorspelbaarheid-  van elke therapeutische relatie heeft zowel fraaie als lelijke en zelfs grimmige kanten. En laten zowel die fraaie als lelijke kanten in potentie nou net de meest krachtige veranderfactoren zijn! Hoe merkwaardig eigenlijk: psychotherapie werkt vooral door en via de relatie met iemand die slechts voorbijganger is.

    Anton Hafkenscheid, klinisch psycholoog-psychotherapeut, Arkin/Sinai Centrum         
     

    Ongeveer 80 procent van de Nederlanders maakt een potentieel traumatische ervaring mee. Een minderheid, 5 tot 10 procent, ontwikkelt na deze ervaring een posttraumatische stressstoornis. Elke KP-PT krijgt dan ook te maken met cliënten die zijn blootgesteld aan dergelijke ervaringen en PTSS of andere gevolgen ervaren. Ons discours over traumabehandeling richt zich echter voornamelijk op de wetenschappelijk evidentie rondom PTSS. De context van de cliënt én de therapeut wordt hierbij regelmatig uit het oog verloren. Het begrijpen van die context en het wisselen van perspectieven is dan ook een noodzakelijke vaardigheid voor elke therapeut.  

    Elisa van Ee is bijzonder hoogleraar psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief aan de Radboud Universiteit en klinisch psycholoog, psychotraumatherapeut en systeemtherapeut bij het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland van Reinier van Arkel. Zij is daarnaast Hoofdopleider Psychotherapie bij het SPON Nijmegen.

    NVP
  • Datum
    Lesdata

    Datum

    vrijdag 31 mei 2024 van 13.00 - 17.15 uur
    Geertekerkhof 23, Utrecht

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Beroepsregistratie

    Accreditatie is aangevraagd bij de NVP en FGzPT.

  • Doelgroep
    Doelgroep
  • Sprekers
    dr. Sjoerd Colijn

    Spreker: dr. Sjoerd Colijn

    Hoofdopleider van de BIG-opleiding tot psychotherapeut V&O/K&J
     
    Dr. Sjoerd Colijn is psychotherapeut en klinisch psycholoog, gespecialiseerd in persoonlijkheidsproblematiek. Tot zijn AOW-gerechtigde leeftijd was hij bij GGZ Delfland eindverantwoordelijke voor de deeltijdbehandeling IPB en voorzitter van de ontwikkelgroep Persoonlijkheidsproblematiek GGZ Delfland.
     
    Vanuit de Stichtingen BoPP West- en Midden-Nederland is Colijn sinds 2007 aangesteld als hoofdopleider van de PT-opleidingen bij de RINO Groep in Leiden/Rotterdam en Utrecht.
     
    Colijn is lid van de landelijke werkgroep Zorgstandaard persoonlijkheidsstoornissen (Kwaliteitsontwikkeling GGz) en de landelijke werkgroep Richtlijn persoonlijkheidsstoornissen (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie); voorzitter van de subwerkgroep organisatie van de stuurgroep Generieke Module Psychotherapie (Kwaliteitsontwikkeling GGz); voorzitter van het HCO-PT; lid van het Voorzittersoverleg HCO’s; lid van de Opleidingsraad FGzPt.
     
    Tevens is dr. Sjoerd Colijn hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie.

     

    Persoonlijke drijfveren in ggz:

    • Verbetering van de kwaliteit
    • Patiëntvriendelijkheid
    • Toegankelijkheid van met name de specialistische ggz
     

    Enige recente publicaties:

     
    • Colijn, S. (2022). Hoe werkt psychotherapie? In: P. Verhagen & A. Ter Haar (red.) Leerboek Groepspsychotherapie (pp. 31-45). Utrecht: Boom/De Tijdstroom.
    • Colijn, S. (2020). Behandeling. Handboek culturele psychiatrie en psychotherapie (pp. 317-332). Utrecht: Boom/De Tijdstroom.
    • Ingenhoven, T., Berghuis, H., Colijn, S. & Van, R. (2018). Handboek persoonlijkheidsstoornissen. Utrecht: De Tijdstroom.
    • Beunderman, R., Colijn, S., Geertjens, L. & van der Maas, F. (red.) (2017). Theorie en praktijk van supervisie in de ggz. Utrecht: De Tijdstroom.
    • Colijn, S. & Eurelings-Bontekoe, E.H.M. (2016). Een denkende doener die vergeet na te denken Kees Korrelboom neemt de psychotherapie de maat. GZ-psychologie, 8, 32-35.
    Lees meer
    dr. Anton Hafkenscheid

    Spreker: dr. Anton Hafkenscheid

    Anton Hafkenscheid is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij is werkzaam bij het Sinai Centrum. Daarnaast is hij docent bij de RINO Groep, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Katholieke Universiteit Leuven.
     
    Lees meer
    drs. Joost Hutsebaut

    Spreker: drs. Joost Hutsebaut

    Joost Hutsebaut is klinisch psycholoog en werkt als behandelaar en onderzoeker bij de Viersprong. Hij heeft een bijzondere leerstoel aan de Tilburg University en werkt voor het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Hij doet onderzoek en publiceert over vroege interventie bij persoonlijkheidsstoornissen, het alternatieve model voor persoonlijkheidsstoornissen en de generieke behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Hij stond ook mee aan de wieg van de Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD).Lees meer
    drs. Danielle Oprel

    Spreker: drs. Danielle Oprel

    Danielle Oprel werkt als klinisch psycholoog - psychotherapeut bij PsyQ. Daarnaast is ze als buitenpromovendus verbonden aan Universiteit Leiden. Zij onderzoekt de behandeling van volwassenen die een posttraumatische stressstoornis hebben als gevolg van vroegkinderlijk trauma. Danielle Oprel is (hoofd-)docent en plaatsvervangend hoofdopleider psychotherapie volwassenen en ouderen voor de Stichtingen PDO-GGZ Leiden/Rotterdam en Utrecht. In haar vrijgevestigde praktijk geeft Danielle supervisie over verschillende vormen van psychotherapie. Als vaste columnist bij het Tijdschrift voor Psychotherapie reflecteert ze met regelmaat op de uitoefening van het vak psychotherapie.Lees meer
    prof. dr. mr. Elisa van Ee

    Spreker: prof. dr. mr. Elisa van Ee

    Elisa van Ee is bijzonder hoogleraar psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief aan de Radboud Universiteit en klinisch psycholoog, psychotraumatherapeut en systeemtherapeut bij het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland van Reinier van Arkel. Zij is daarnaast Hoofdopleider Psychotherapie bij het SPON Nijmegen.Lees meer
    em. prof. dr. Greet Vanaerschot

    Spreker: em. prof. dr. Greet Vanaerschot

    Greet Vanaerschot is professor in de psychotherapie, CAPRI faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen en vrijgevestigd psychotherapeut in groepspraktijk Anthos, Erps-Kwerps. Zij is gespecialiseerd in therapeutische relatie, differentiële empathie bij verschillende problematieken, hanteren van therapeutische relatie en therapeutisch bewerken van relatiebreuken en fragiele processen bij persoonlijkheidsstoornissen, trauma en dissociatieve stoornissen. 

    In 2021 ontving Greet Vanaerschot de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie. Lees meer
  • Reviews
    Reviews

Waarin wil jij jezelf verder ontwikkelen?

Toon meerToon minder