Hoe leer je stalking adequaat inschatten?

In de media verschijnen vaak berichten over de schadelijke en soms dodelijke gevolgen van stalking.

17 augustus 2015
Helaas verschijnen elk jaar in de media berichten over de schadelijke en soms dodelijke gevolgen van stalking. Zo ook onlangs nog in Nederland. Het adequaat inschatten en tijdig doen stoppen van stalking is belangrijk om de negatieve gevolgen voor alle betrokkenen zo beperkt mogelijk te houden. Dit is niet alleen een taak van politie en justitie, maar ook voor begeleiders en behandelaars van stalkers of slachtoffers. Stalking komt relatief vaak voor. Zo’n 15% van de mensen krijgt op enig moment in het leven te maken met stalkinggedrag. Het gedrag kan een verwoestend effect hebben op het sociale, psychologische en fysieke welzijn.
 
Cursus ‘Stalking Risk Profile’ (SRP)
Om professionals beter te kunnen ondersteunen bij het beoordelen van stalkers is de cursus SRP ontwikkeld. Deze cursus wordt reeds een aantal jaar met groot succes toegepast in onder andere Australië, Groot Brittannië en Nederland. De eerste onderzoeken in Australië naar de betrouwbaarheid en validiteit van het instrument zijn afgerond en veelbelovend.
Inmiddels is de SRP vertaald in het Nederlands en biedt de RINO Groep deze cursus aan. De docenten zijn Bianca Voerman en Cleo Brandt, recherchepsychologen met kennis van de politiepraktijk en Annelies de Goederen, psychotherapeut bij De Waag. In de cursus wordt, naast oefening in de toepassing van het instrument, veel aandacht besteedt aan de complexiteit en realiteit van stalkingzaken en de mogelijkheden om met het risico om te gaan in de praktijk.

Doel cursus
De SRP stelt u in staat om uitgebreide, gestructureerde risicotaxaties op te maken, maar kan ook als basis dienen voor het formuleren van een management- en behandelplan. Dit geldt ook voor professionals die nog weinig ervaring hebben met stalkingzaken.
 
Meer weten?
Wilt u meer weten over de cursus SRP? Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Infodesk via 030 – 230 84 50.