Scholingstraject Leger des Heils Amsterdam met succes afgerond

In twee jaar tijd alle medewerkers thuis in het Strengths Model

19 oktober 2016
In september heeft het Leger des Heils Amsterdam na twee jaar het scholingstraject Strengths Model met succes afgerond. Met de training zijn de medewerkers van het Leger des Heils geheel vertrouwd met het Strengths Model van de RINO Groep en zijn ze in staat (bege)leiding te geven aan de implementatie daarvan in hun (wijk)team.

Het Leger des Heils werkte al geruime tijd vanuit de eigen kracht van cliënten, en organiseerde de zorg rondom de cliënt met behulp van het netwerk rondom hen. In 2014 startte het Leger des Heils met de invoer van herstelgericht werken. Als belangrijk onderdeel van de implementatie van herstelgericht werken koos het Leger des Heils voor het Strengths Model. Van 2014 - 2016 volgden 620 medewerkers het Strengths-scholingstraject van 2014 tot en met 2016.

Naast de reguliere training Strengths Model is er in cocreatie met het Leger des Heils een opleidingstraject ontwikkeld voor de trainers en voor het ondersteunende personeel. De opgeleide trainers gaan intern door bij het Leger des Heils met de scholing aan nieuwe medewerkers, en organiseren terugkomdagen voor medewerkers. Zo houden ze herstelgericht en krachtgericht werken actueel en levend. Met hoofdopleider Dirk den Hollander wordt daarnaast een platform opgezet met ervaringsdeskundigen om ook gevoed te blijven door de mensen die de zorg ontvangen.

Het Strengths Model is ontwikkeld als casemanagement model voor ambulant werkende teams. Het is een rehabilitatiebenadering waarin de eigen mogelijkheden van cliënten centraal staan, als ook de hulpbronnen die de omgeving biedt om mensen met een ernstige psychiatrische stoornis als burger in de samenleving te laten participeren.