Psychisch welbevinden en zelfacceptatie van homojongeren

Recent onderzoek SCP toont kwetsbaarheid LHBT-jongeren voor negatief zelfbeeld en depressie

19 januari 2015
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat jongeren zich de laatste jaren veel minder afwijzend en negatief zijn gaan gedragen ten opzichte van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (zie ook Persbericht). Er is echter nog steeds geen sprake van volledige acceptatie. Homoseksuele jongeren zelf ervaren ook nog steeds meer problemen dan hetero jongeren. Voor transgenders geldt dat zelfs nog sterker. Eenmaal uit de kast krijgen de meeste jongeren te maken met negatieve reacties en soms ook met pesten en geweld. Dat maakt LHBT-jongeren kwetsbaar voor onder meer een negatief zelfbeeld en depressie. 

Vroegtijdige herkenning risicofactoren bij LHBT-jongeren
Binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg is weinig kennis beschikbaar over deze materie, waardoor signalen ten aanzien van deze problematiek bij de verschillende hulpverleners die met jongeren in aanraking komen over het hoofd kunnen worden gezien. De RINO Groep heeft een training ontwikkeld waarin u aan de hand van kennis over risicofactoren de specifieke problemen van LHBT-jongeren in een vroeg stadium leert herkennen en ondervangen. 

Meer informatie
Bent u geïnteresseerd in het herkennen van risicofactoren bij deze doelgroep of wilt u dat uw team zich ontwikkelt in het tijdig herkennen van deze problematiek, dan kunt u hier terecht voor meer informatie over de cursus 'Psychisch welbevinden en zelfacceptatie homojongeren'. Wilt advies over de cursus, dan kunt u contact opnemen met de Infodesk via: 030 - 230 84 50.