Speciaal voor ggz-professionals
Deze training is speciaal ontwikkeld voor alle ggz-professionals die met cliënten werken en een veiligheidsplan opstellen. Dit kunnen bijvoorbeeld basis- of Gz-psychologen, maatschappelijk werkers, woonbegeleiders, POH-ers, sociotherapeuten, casemanagers, spv-ers en ggz-verpleegkundigen zijn. Voor de specialisten met behandelverantwoordelijkheid is het belangrijk te weten dat de behandeling van suïcidaliteit geen onderdeel vormt van de training. Voor verdere toelichting, lees ook onder het kopje Doelgroep.Het doel van de training is om ggz-professionals toe te rusten om veiligheid, begeleiding en ondersteuning te kunnen bieden als zij in aanraking komen met suïcidaliteit om zo ook de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen.
In de training leer je:- Door oefening en interactie goed contact te maken en zonder schroom suïcidaliteit te bespreken met je cliënt
- Samen aanknopingspunten te zoeken om de veiligheid te vergroten
- Een veiligheidsplan op te stellen en continuïteit van zorg te waarborgen
- Op een positieve en doortastende manier in gesprek te gaan over de noodzaak om samen te werken met naasten
Binnen de ggz is veel vraag naar training op het gebied van suïcidepreventie. Zorgprofessionals willen zo goed mogelijk toegerust zijn in het omgaan met suïcidaal gedrag van hun cliënten. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie de Suïcidepreventietraining ggz ontwikkeld. De training is tot stand gekomen op basis van de vraag en input van zorgprofessionals, de ‘Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’, het handboek ‘Suïcidaal gedrag bij jongeren’ en het didactisch trainingsmodel van Karin de Galan.
Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen:
- Onderdeel 1: Redenen van wanhoop: contact maken en behouden
- Onderdeel 2: Met plezier je werk blijven doen: professionele nabijheid en zelfzorg
- Onderdeel 3: Redenen om te leven en samenwerken met naasten
- Onderdeel 4: Vergroten van de veiligheid: gebruik van een veiligheidsplan
- Pijn en vertrouwen: wat zijn lastige situaties? Waar zit de ‘pijn’? Ervaren dat je hier invloed op kan hebben
- Uitleg theorie
- Checklist: het medicijn voor de lastige situatie/pijn, een praktisch recept
- Oefenen checklist ahv eigen ingebrachte casus
We verzorgen de training in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. De training is de vervanging van de verouderde Pitstop training die tot drie jaar geleden door 113 werd aangeboden. Mocht je die training gedaan hebben ben je ook van harte welkom om deze nieuwe training met de laatste wetenschappelijke inzichten te volgen. 113 geeft zelf ook voorlichting over suïcidepreventie. Lees meer hierover op hun website.