In deze cursus gaan we in op de ontwikkelingstaken van verschillende leeftijdsgroepen en hoe je deze vanuit het perspectief van zowel het kind als de ouder kunt bekijken. Je leert werken met een vanuit een schema-geformuleerde probleemstelling in intergenerationeel perspectief. We zien hoe schema’s en modi van individuele gezinsleden en betrokken leeftijdsgenoten op elkaar inwerken en hoe je dit in je behandeling integreert. Je leert de gezinsgerichte schematechnieken toepassen, zowel in systemische als in individuele therapie. Uiteraard staan we stil bij toewijzings- en exclusiecriteria.
Tijdens deze cursus reflecteer je ook op hoe schema’s uit je eigen jeugd (en die van je ouders) nu een rol spelen in je leven. De cursus is sterk praktijkgericht. Jouw eigen en door de docent aangedragen casuïstiek wordt gebruikt in oefeningen, waardoor je direct oefent met het toepassen van de stappen van het KOP-model. Naast deze gezinsgerichte verdiepingscursus bieden wij ook de Vervolgcursus schematherapie en de Vervolgcursus Schematherapie in groepen aan.
- Achtergrond en uitgangspunten van het KOP-model
- Triage: indicatiecriteria en instrumentarium ter indicatie voor POH-GGZ, varianten generalistische basis ggz (kort, middel, intensief)
- Klachtanalyse en gezamenlijk met cliënt opstellen behandeldoelen
- Vijf-stappenplan en behandeltechnieken (social learning, psycho-educatie, motiverende technieken, inzet metaforen en gedragsexperimenten)
- Terugvalpreventie en eindevaluatie behandeling