Vrijwel iedereen heeft een gezin, familie, vrienden of werk: een netwerk van relaties ofwel sociaal systeem. Bij het ontstaan én het oplossen van veel psychische of psychiatrische klachten, blijkt dit systeem een belangrijke invloed uit te oefenen. Daarom behandelt een systeemtherapeut niet alleen de klachten van de persoon zelf, maar is er ook aandacht voor het systeem waarvan de persoon deel uitmaakt. Kenmerkend voor deze vorm van therapie is dat partners of gezinsleden meestal samen in therapie zijn. Bewezen is dat als er ook aandacht wordt geschonken aan het sociale systeem, er sneller herstel optreedt op de korte en de lange termijn. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische basis en oefen je met (gespreks)vaardigheden, interventies en attitude. Zo word je competent in het toepassen van jouw therapeutische interventievaardigheden bij het werken met paren, gezinnen en grotere systemen. Bovendien blijkt deze therapievorm goed toepasbaar bij iedere culturele achtergrond. Voor het opleiden van hulpverleners op het gebied van systeemtherapie werkt de RINO Groep samen met de NVRG. |
Modulaire opleiding systeemtherapie (ST)
Basis
Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschapVervolg
Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatieNarratieve systeemtherapiePartnerrelatietherapie op systemische grondslagSpecialistische cursus Systeemtherapie kind & jeugd- Inhoud
Wat leer je?
Je wordt opgeleid conform de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Werkwijze
Cursorisch gedeelte
De opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit een technisch theoretische hoofdcursus (TTC) systeemtherapie (132 uur) en twee vervolgcursussen naar keuze van elk 40 uur. De opleiding is volgens de richtlijnen van de NVRG uitgebreid met een module Wetenschap in de opleiding (WIO) van 12 uur; dit is verwerkt in de hoofdcursus. De hoofdcursus en vervolgcursussen vind je hieronder.
Leertherapie
Voor het gewoon lidmaatschap van de NVRG is een leertherapie van tenminste 25 zittingen, verspreid over minimaal één jaar, vereist. De leertherapeut dient door de NVRG erkend te zijn of gevolgd te zijn bij een leertherapeut van één van de erkende specialistische psychotherapie verenigingen conform de eisen voor leertherapie van de desbetreffende vereniging. Deze leertherapie is geen onderdeel van het hier aangeboden cursorisch gedeelte. Voor meer vragen over de leertherapie raden we je aan contact op te nemen met de NVRG.
Supervisie
In totaal is minimaal 3 x 25 uur supervisie vereist. Vanaf het moment dat je 25 uur TTC heeft gevolgd is het mogelijk om met de supervisie te beginnen. De keuze van een supervisor ligt bij jou als cursist. De supervisor dient erkend te zijn door de NVRG. Indien gewenst kan een supervisieroute in overleg met de hoofdopleider opgesteld worden.
Praktijkervaring
Je werkt tijdens de opleiding voor tenminste twee dagen per week in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of een daaraan verwante instelling, gericht op de behandeling van systemen - individuen in familieverband, gezinnen en partners.De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team (onderdelen van) deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
- Onderdelen
Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap
Als systeemtherapeut beschik je over verschillende ingangen om te werken met individuen, paren, gezinnen en grotere systemen. In deze cursus ontdek je via de theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf. Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is en hoe je daarmee de basis legt voor een strategie voor verandering. Deze cursus is met een 8,4 beoordeeld.
GeaccrediteerdTrauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie
Als een of meerdere familieleden een trauma hebben, is dit bijna altijd van invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de individuele ontwikkeling van de leden en de emotionele atmosfeer en verbondenheid van de familie als geheel. In deze 40-urige vervolgcursus leert systeemtherapeut Jan Baars je om trauma’s in een familie beter bespreekbaar te maken en te behandelen met verschillende interventies.
GeaccrediteerdNarratieve systeemtherapie
Mensen vertellen verhalen over zichzelf en definiëren zo hun identiteit en mogelijkheden. In deze cursus leer je hoe je met narratieve therapie paren, gezinnen en andere systemen helpt om samen de verhalen van hun voorkeur te construeren. Je maakt kennis met de theorie en de interventies van de narratieve therapie en oefent met de toepassing ervan in je dagelijkse praktijk. Daarnaast maak je je de bijbehorende attitude eigen.
GeaccrediteerdPartnerrelatietherapie op systemische grondslag
Hoe gebruik je systeemtherapie bij de behandeling van paren met relatieproblemen? Tijdens deze 40-urige opleiding verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met diverse relevante werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap rondom systeemtherapie. Zo ontwikkel jij jouw eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties. Deze cursus kan onderdeel zijn van de route naar NVRG erkend systeemtherapeut.
GeaccrediteerdSpecialistische cursus Systeemtherapie kind & jeugd
Deze 40-urige cursus integreert de huidige systeemtheoretische modellen voor de gezinsbehandeling van kinderen en jongeren met externaliserende en internaliserende problemen. Je leert hoe je de individuele pathologie verbindt aan de gezinssituatie en veiligheid creëert. Ook oefen je hoe je juist de pijnlijke thema's leert bespreken en toewerkt naar verbinding binnen het systeem om de pathologie van het kind te verminderen.
Geaccrediteerd
- Datums
Omvang
1 keer per 2 weken gedurende circa twee jaarLocatie
Utrecht - Accreditatie
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Psychiater
- Arts
- Verpleegkundig specialist
- ontwikkelingspsychologie
- psychopathologie
- gespreksvaardigheden
Naast de vooropleidingseisen dien je minimaal twee jaar ervaring te hebben in het werken met cliëntsystemen. Je moet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimaal twee dagen in de week werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en eigen casuïstiek kunnen inbrengen. -
Docenten
Hoofdopleider: drs. Jan Baars
Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en supervisor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemtherapie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie.
Lees meerdrs. Manouche van Alst
drs. Judith de Graaf MSc
Judith de Graaf is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Daarnaast is zij lid, leertherapeut, supervisor en opleider voor de NVRG en gecertificeerd EFT therapeut. Zij is werkzaam als psychotherapeut en relatie- en gezinstherapeut in eigen praktijk in Utrecht, waar zij relatietherapie en individuele therapie geeft en tevens leertherapie en supervisie voor de NVRG. Tevens is zij gecertificeerd EFT therapeut en supervisor.Lees meerdr. Robert van Hennik
Dr. Robert van Hennik is systeemtherapeut, supervisor en docent. Hij werkte langdurig in de kinder- en jeugdpsychiatrie en is nu werkzaam in een eigen praktijk Ordiver, verbonden aan Euthopia en Centrum voor Gezinsbehandeling. Hij promoveerde op onderzoek naar feedbackgestuurde systeemtherapie aan de University of Bedfortshire (UK) en begeleidt daar nu als supervisor praktijkonderzoek.Lees meerdrs. Marjolein Kleinheerenbrink
Marjolein Kleinheerenbrink is psychotherapeut, orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut. Werkzaam in eigen Psychotherapiepraktijk Marjolein Kleinheerenbrink in Zeist.Lees meerdrs. Anne Lindenborn
Anne Lindenborn is klinisch psycholoog. Hij is werkzaam bij GGz Centraal, Rembrandthof, afdeling persoonlijkheidsstoornissen.Lees meerdrs. Elien van Oostendorp
Elien van Oostendorp is Gz-psycholoog, systeemtherapeut, supervisor en opleider NVRG. Zij werkt bij Villa Verbinding in Hilversum.
Lees meerdrs. Merijn öry
Prof. dr. Hugo Quené
drs. Lenny Rodenburg
Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meerdrs. Jaap Segaar
Werkzaam als klinisch psycholoog en teamleider behandeling bij GGZ Centraal, afdeling voor klinische psychotherapie De Zwaluw, en tevens als Hoofddocent Diagnostiek van de GZ-opleiding V&O Utrecht verbonden aan de RINO Groep.
Lees meerdrs. Karin Wagenaar
Karin Wagenaar is systeemtherapeut/psychotherapeut, opleider en supervisor. Zij is werkzaam bij De Gelderse Roos en in eigen praktijk.Lees meerJaap Zoetmulder
Jaap Zoetmulder heeft als vrijgevestigd psychotherapeut, gezins- en relatie- en gedragstherapeut een eigen praktijk in Bussum. Hij heeft jarenlange ervaring in de GGZ in Amsterdam en Utrecht bij o.a. afdelingen voor persoonlijkheidsstoornissen. Hij is lid van de VGCt en de NVRG en is van die verenigingen erkend opleider en supervisor, leertherapeut en leersupervisor. Voor EFT is hij gecertificeerd therapeut en supervisor.Lees meer - Reviews