Nieuw aanbod
Voor alle werkterreinen en beroepen in en rond de ggz vind je bij de RINO Groep passende opleidingen en cursussen. In nauwe samenwerking met beroepsverenigingen, universiteiten, kenniscentra en zorginstellingen ontwikkelen wij continu nieuw aanbod dat aansluit bij de ontwikkelingen in het veld.
Zoek via de filters de opleiding/cursus die bij jou past.
Categorie
Voor wie
Accreditatie
Niveau
Lesvorm
Problematiek
Werkveld
Cliënt doelgroep
(Beroeps)opleiding
Behandelvorm
Taakgebied
Startdatum
Weekdag
Omvang
Nieuw
Psychotherapeutische behandelvormen
Ggz volwassenen
Herstel
POH-GGZ en wijkteams
Jeugd, gezin en onderwijs
Anders Kijken naar Kinderen
Ouderen
Forensische zorg
Verstandelijke beperking
Autisme
Medische psychologie en seksuologie
Inleiding in het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT)
Gezonde hersenontwikkeling verloopt via opeenvolgende stappen. Bruce Perry ontwikkelde op basis hiervan het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT). Het model is een ontwikkelingsgerichte, op neurowetenschappelijke inzichten gebaseerde benadering voor …
Signaleren en herkennen van PTSS bij ouderen in de eerstelijns zorg
Vanuit het project Zinnige Zorg zijn er in Nederland afspraken gemaakt ter verbetering van het zorgtraject voor mensen met Posttraumatische stressstoornis (PTSS). Eén van de verbeterpunten is de herkenning van PTSS. Deze herkenning is bij de 60+ers vaak …
Sensorische informatieverwerking bij dementie of NAH met restschade
Bij mensen met dementie verloopt de zintuiglijke informatieverwerking, door een veranderde (ver)werking binnen het brein, niet altijd zo vanzelfsprekend of anders dan gewoon. In deze module leert u te beoordelen waar kansen liggen in het aanbieden van …
Studiedag Sensory Profile
Tijdens deze studiedag leer je de Sensory Profile vragenlijst te gebruiken als aanvullend onderzoeksinstrument voor gebruik in jouw praktijk. Op basis van deze vragenlijst én jouw vakgerelateerd onderzoek worden ondersteunende en belemmerende sensorische …
Thematische expertmodule - Zelfverwonding
Nederland telt ruim 15.600 volwassenen met een verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag (bijvoorbeeld agressie of zelfverwonding), volgens onderzoek van het Nivel in 2019. Dit maakt dat bijna iedereen die in de gehandicapten zorg werkt, vroeg …
Anders Kijken naar Sensorische Informatieverwerking bij kinderen
Werk jij met kinderen en krijg je ook steeds vaker vragen over de prikkelverwerking van kinderen en/of deze gerelateerd zijn aan problemen in het functioneren in het dagelijks leven? In deze 10-daagse cursus leer je hoe je de kennis die er bestaat over …
Inleiding sensorische informatieverwerking voor logopedisten
Ben je op zoek naar een praktische cursus over de relatie tussen de zintuigen, de prikkelverwerking en de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, spraak, taal, eten en drinken? Dan is deze module die specifiek voor logopedisten ontwikkeld is en met …
Basiscursus Levensvaardigheden in het onderwijs met ACT
Wil je ook levensvaardigheden van je leerlingen, studenten of jouzelf vergroten? Acceptance & Commitment Training (ACT) in het onderwijs leert je vaardigheden die helpen bij het omgaan met tegenslag. Je leert hoe je veerkrachtiger in het leven kunt …
Anders Kijken naar muziektherapie
Ben je op zoek naar een praktische cursus over zintuigen en de basiskennis van de Sensorische Informatieverwerking (SI) die specifiek voor muziektherapeuten ontwikkeld is? Dan is deze module wellicht iets voor jou. Na deze 4-daagse cursus weet je meer …
Congres Anders Kijken naar kinderen
Geluiden, beelden, aanrakingen, geuren - de wereld vraagt voortdurend om verwerking van sensorische informatie en dat vraagt veel van ons als mens. Prikkels zijn overal en in overvloed. Overprikkeling, moeite met concentratie, slaapproblemen, verhoogde …
Identiteitsontwikkeling - de impact van oorlog, racisme en polarisatie
De identiteitsontwikkeling is bij jongeren nog volop bezig. Bij identiteitsontwikkeling hoort ook een zekere polarisatie: wie lijkt er op mij, waar zet ik me tegen af? De laatste jaren is er in toenemende mate sprake van polarisatie in de maatschappij. …
Schematherapie in de praktijk
Op zaterdag 4 oktober leer je hoe je mensen met persoonlijkheidsproblematiek en/of langdurige psychische klachten kunt helpen vanuit schematherapeutisch perspectief.
Congres Trauma binnen de familie
Een trauma bij familieleden heeft bijna altijd invloed op alle relaties in de familie. Toch worden deze relaties nog te weinig betrokken bij de behandeling. Wil je gebruik gaan maken van systeem therapeutische interventies of wil je je huidige …
Doodsverlangens bij ouderen
Doodsverlangens is een actueel onderwerp in de politiek en media. Dit wordt teruggezien in het groeiend aantal vragen over doodsverlangens in de praktijk van de gezondheidszorg. Zorgprofessionals ervaren nog vaak handelingsverlegenheid rond het …
Vroege Interventie voor persoonlijkheidsproblemen op basis van HYPE (Helping Young People Early)
Het doel van deze interventie voor persoonlijkheidsproblemen is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Dat klinkt eenvoudig. Maar wat is vroeg? Bij wie en wanneer moet je aan vroege interventie denken? En bij wie niet? En welke risico’s liggen er? En hoe …
Post-mbo opleiding autisme
Als begeleider van mensen met autisme wil je je cliënten op de best mogelijke manier ondersteunen. Je helpt hen om met minder stress en meer vertrouwen door het leven te gaan. Wanneer er sprake is van probleemgedrag, wil je begrijpen waar dit gedrag …
(E)MB hoe zie jij het?
Werk je met kinderen, jongeren en/of volwassenen met een verstandelijke beperking en uitdagingen op het gebied van prikkelverwerking? Dan is deze basiscursus een goede keuze. Kenmerkend bij deze doelgroep is de complexe problematiek waarbij sensorische, …
Anders Kijken naar selectieve eters
Eten is een vaardigheid die je moet leren en ervaren, ouders spelen daarin een belangrijke rol. Het uiteindelijke doel van de interventie is om samen met de ouders meer variatie te krijgen in het eetpatroon en eten als een meer plezierige activiteit te …
Verdiepingscursus hoarding en woningvervuiling
Hoe help je mensen met hoarding of een vervuilde woning als de oorzaak dieper ligt dan rommel alleen? Deze verdiepingscursus gaat in op gebrek aan zingeving, aan traumatische gebeurtenissen die hebben geleid tot een gevoel van onveiligheid en gaat in op …
Masterclass: Bewegen bij Probleemgedrag (BPP)
Werk jij als zorgverlener in de gehandicaptenzorg? Dreigen situaties vast te lopen door ernstig en aanhoudend probleemgedrag? Is het perspectief zoek en lijkt het wel 'in de muren te zitten'? Dan kan een brede manier van kijken, verder dan de cliënt, …
Positief Psychologische gespreksvoering in de welzijnssector
Hoe voer je als professional in een sociaal wijkteam gesprekken die de eigen regie en veerkracht van cliënten versterken? In deze training leer je evidence-based technieken uit de positieve psychologie, waarmee je cliënten helpt hun eigen mogelijkheden …