Congres Trauma en systeemtherapie  (C1805)

Kinderen en adolescenten in de verdrukking

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Een trauma bij familieleden heeft bijna altijd invloed op alle relaties in de familie. Toch worden deze relaties vaak nauwelijks betrokken bij de behandeling. Wil je ook gebruik gaan maken van systeemtherapeutische interventies of wil je je huidige behandelwijze effectiever maken? Laat je op dit congres inspireren door experts zoals Jan Baars, Scott Sells en Sander van Arum en verbreed je competenties. Bovendien krijg je het nieuwste boek van Scott Sells ter waarde van € 45,- cadeau.
 
  • Inhoud

    Op uitnodiging van de RINO Groep komt Scott Sells naar Nederland om te spreken op dit congres. Hij presenteert een methodische en wetenschappelijk verantwoorde benadering bij trauma en systeemtherapie. Sander van Aarum (als dagvoorzitter), Jan Baars en Erik Jongman geven een goed beeld van de voordelen die er bij geïntegreerde traumabehandeling zijn te behalen. Binnen de workshops vertalen zij de informatie vanuit hun expertise naar bruikbare handvatten in jouw dagelijkse praktijk, in al haar complexiteit. Scott Sells zal zijn presentatie in het Engels geven, de rest van het programma is in het Nederlands.
     
    Extra: als deelnemer krijg je het nieuwste boek van Scott Sells (Treating the traumatized child, Springer publishing, december 2017) ter waarde van ruim € 45,- cadeau. Je ontvangt dit boek op het congres.

    Treating traumatized child van Scott Sells en Ellen Souder

    Waarom dit congres?

    De veelheid aan artikelen en therapeutische literatuur van het afgelopen decennium weerspiegelt de belangstelling voor het onderwerp trauma. Met name is er veel geschreven over de neurobiologie van trauma en diverse behandelingsbenaderingen. Traumabehandeling is voor het grootste deel een individuele therapie met beperkte tot geen actieve familieparticipatie vanuit een systeemtheorie-perspectief. Te vaak wordt er bij getraumatiseerde kinderen, adolescenten en volwassenen afgezien van hun bredere ondersteuningssysteem van ouders, uitgebreide familie, vrienden of directe hulpmiddelen vanuit hun omgeving. Door je huidige traumabehandeling te integreren met systeemtherapie help je het kind en de jongvolwassene daadwerkelijk verder. Op dit congres laten verschillende sprekers zien hoe je beide behandelingen goed en haalbaar kunt combineren.

    Wat mag je verwachten?

    Het congres biedt een verdieping op het gebied van traumabehandelingen. Het geeft je kennis over de impact van trauma voor de familie als geheel en hoe de individuele en gezinsaanpak complementair zijn. Je leert concrete manieren om trauma aan de orde te stellen, de gehele familie te betrekken en verschillende specifieke interventies in te zetten. Voorbeelden uit de praktijk en onderzoeksresultaten brengen hierbij verduidelijking.

    De nadruk bij Scott Sells ligt op de behandeling van het getraumatiseerde kind met een stap voor stap familiesysteem aanpak. Sells bespreekt een structureel-strategisch kader met behulp van het Family Systems Trauma (FST) model. Dit omvat de gehele familie en vult een individuele behandeling van een kind aan met breder ondersteunende bronnen. Jan Baars spreekt over het belang om systeemtherapie en trauma te combineren. Hoewel een trauma vaak impact heeft op de relaties in een familie, hebben veel behandelaren vrees of onwennigheid om de trauma’s bespreekbaar te maken met de familieleden. Hij zal een aantal werkbare interventies bespreken om dit te veranderen.

    Tijdens de workshops spreken we intensief door over de plenaire onderwerpen en gaan we verder de diepte in. Ook worden er additionele praktische interventies en technieken toegelicht en kunnen deelnemers hiermee experimenteren.

    Plenaire programma

    Introductie van Trauma en systeemtherapie
    Dagvoorzitter: Sander van Arum

    Treating the traumatized child

    Spreker: Scott Sells (Engelstalig)
    Scott Sells presenteert een structureel-strategische gezinsbehandeling van het getraumatiseerde kind. Het Family Systems Trauma model omvat het hele gezin. De individuele behandeling van een kind wordt ingebed in een gezinstherapie die de gezinsrelaties herstelt en versterkt.
     
    Leerdoelen  

    • Je kunt getraumatiseerde kinderen beter identificeren en begrijpt waarom een structureel-strategische gezinsbehandeling een ideale benadering is
    • Je begrijpt de 5 fases van het Family Systems Trauma model en kunt de stapsgewijze strategieën de volgende dag al toepassen in je dagelijkse praktijk
    Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie
    Spreker: Jan Baars
    Als er een trauma is bij een of meerdere familieleden heeft dit bijna altijd invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de individuele ontwikkeling van de leden en de emotionele atmosfeer en verbondenheid van de familie als geheel. Bij therapeuten is er vaak angst en 'koudwatervrees' om eventuele trauma's ter sprake te brengen. Jan Baars zal verschillende manieren bespreken om deze pijnlijke ervaringen aan de orde te stellen.
     
    Leerdoelen 

    • Je hebt kennis over de noodzakelijk combinatie van trauma en systeemtherapie
    • Je weet wat de gevolgen zijn van trauma voor de emotionele ontwikkeling en de emotionele atmosfeer van de familie als geheel

    Workshops

    Sprekers: Jan Baars, Lenny Rodenburg
    In de workshop word je uitgedaagd om te experimenteren met het aan de orde stellen van trauma's in de familie. Verder komen verschillende type interventies aan bod. De sprekers zullen in een interactieve vorm verschillende modellen en interventies presenteren.
     
    Leerdoel

    • Je leert werkbare methodes om trauma’s aan de orde te stellen en krijgt een goed beeld van de interventies die je kunt toepassen.

    Sprekers: Scott Sells (Engelstalig), Frank Buffing
    De sprekers werken het FST-model verder uit en delen mogelijke toepassingen. Ze gebruiken video- en case-voorbeelden om belangrijke punten in het behandelingsmodel te markeren en te verduidelijken, en vullen deze aan met onderzoeksresultaten.
     
    Leerdoelen

    • Je leert innovatieve en motiverende interviewstrategieën om ook de ouder met de meeste weerstand in de traumabehandeling te betrekken
    • Je kunt specifieke technieken gebruiken zoals de Stress Chart, Feedback Loops en het Seed /Tree Diagram om het gezin te helpen de overgang te maken van "Hoe voel je je over de traumatische gebeurtenis?" naar "Wat is er in het hier en nu beschikbaar om de wonden te genezen?”
    • Je leert het belangrijkste verschil kennen tussen traditionele gedragscontracten en zogenaamde "wound playbooks", en begrijpt wanneer en hoe je ze kunt gebruiken.
    • Je begrijpt hoe individuele traumabehandelingsmethoden zoals Trauma Focused Cognitive Therapy, EMDR en de gezinsbehandeling met FST elkaar completeren. Via voorbeelden zie je hoe effectief traumabehandeling kan zijn als individuele en gezinstherapie samen worden gebruikt.

    Spreker: Erik Jongman
    Erik Jongman deelt zijn visie op en ervaring met de behandeling van jongeren met complex probleemgedrag. De invloed van trauma op de problematische ontwikkeling van de jongeren komt aan de orde aan de hand van casuïstiek. Bij deze jongeren is de werkrelatie evenals die met de ouders essentieel waarbinnen je interventies probeert vorm te geven. Je zal echt, transparant en betrouwbaar moeten zijn. Erik laat zien dat met een gecombineerde aanpak van systeemtherapeutische én gedragstherapeutische interventies het ook deze jongeren lukt om zich weer positief te ontwikkelen.
     
    Leerdoelen

    • Je leert de impact van (vroegkinderlijk) trauma op het ontstaan en instandhouding van probleemgedrag bij jongeren ontrafelen
    • Je leert welke cognitief gedragstherapeutische interventies in de behandeling van ernstig probleemgedrag bij jongeren succesvol zijn
    • En je leert vooral hoe je deze combinatie daadwerkelijk kunt toepassen

    Over de sprekers

    Wat kun je verwachten?

    Programma in het kort

    Aanvang 10.00 uur

    • Trauma en systeemtherapie - Sander van Arum
    • Treating the traumatized child - Scott Sells
    Lunch

    • Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie - Jan Baars
    Pauze

    • Keuze uit 3 intensieve workshops door diverse sprekers
    • Plenaire reflectie - Sander van Arum
    Einde formele programma en start borrel 17.00 uur

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    1 dinsdag van 10.00 - 17.00 uur

    Datum

    dinsdag 30 januari 2018

    Locatie

    Castellum de Hoge Woerd, Utrecht
  • Accreditatie
  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Gedragstherapeut
    • Systeemtherapeut
    • Psychiater
    Dit congres is tevens bedoeld voor systeemtherapeutisch werkers die geregistreerd zijn bij de NVRG.

  • Sprekers
    drs. Sander van Arum MSc

    Spreker: drs. Sander van Arum MSc

    Sander van Arum is orthopedagoog/psychotherapeut/systeemtherapeut. Hij was lang werkzaam als hoofd Behandelzaken bij het Centrum voor ambulante forensische psychiatrie de Waag. Sander is gespecialiseerd in de integrale aanpak bij huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel misbruik binnen het gezin. Hij is mede-ontwikkelaar van het triage-instrument Veilig Thuis en mede-auteur van het landelijk visiedocument 'Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg'. Hij is supervisor van de NVRG, de VKJP en de NVP. Als ontwikkelaar van evidence-based interventies voor complexe en chronische problemen in gezinsrelaties weet hij dat daarna pas het echte werk begint dat nooit eindigt. Als belangrijkste uitdaging daarbij ziet hij het ontwikkelen van een intersectorale netwerkorganisatie waarbinnen gestuurd wordt op organisatie-overstijgende maatschappelijke doelen.
    Sander is expert en docent bij Stichting Civil Care.Lees meer
    drs. Jan Baars

    Spreker: drs. Jan Baars

    Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en super­visor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemthera­pie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
    Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie. 

     Lees meer
    drs. Frank Buffing

    Spreker: drs. Frank Buffing

    Frank Buffing is werkzaam als behandelaar binnen de ambulante forensische psychiatrie bij polikliniek de Waag in Amsterdam. De laatste 12 jaren is Frank Buffing werkzaam als behandelaar binnen de ambulante forensische psychiatrie van de Forensische Zorgspecialisten, bij polikliniek de Waag in Amsterdam. Daar is hij supervisor van het gezinsprogramma Ouderschap met Liefde en Grenzen; een structurele strategische systeeminterventie met probleemjongeren. De nadruk ligt op het voorkomen van escalaties, het stellen van grenzen en het versterken van wederzijds begrip en vertrouwen, waarbij ook oog is voor onderliggende schade die gezinsleden elkaar hebben aangedaan. Lees meer
    drs. Erik Jongman

    Spreker: drs. Erik Jongman

    Erik Jongman is psycholoog/psychotherapeut. Hij werkt bij Spirit Jeugdhulp en De Waag – polikliniek Kindermishandeling van de Forensisch zorgspecialisten. Daarnaast is hij hoofddocent adolescentie bij de opleiding tot klinisch psycholoog en docent gedragsstoornissen bij de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog bij de RINO Groep.Lees meer
    drs. Lenny Rodenburg

    Spreker: drs. Lenny Rodenburg

    Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meer
    dr. Scott Sells

    Spreker: dr. Scott Sells

    Scott Sells PhD, MSW, LCSW, LMFT, is professor van sociaal werk op Savannah State University en universitair hoofddocent bij UNLV in Las Vegas. Hij is de auteur van verschillende boeken, Treating the tough adolescent: a family-based, step-by-step guide (1998) en Parenting your Out-of-Control teenager: 7 steps to re-establish authority and reclaim love (2001). Dr. Sells heeft meer dan 20 publicaties in tijdschriften als Psychotherapie Networker, Hedendaagse Correcties, Journal of Child and Adolescent Substance Abuse, Professionele problemen in strafrecht, Family Process en Journal of Civil and Family Therapy. Zijn meest recente boek 'Treating the traumatized child' is de basis van de masterclass trauma en systeemtherapie.

    Scott Sells is de oprichter en modelontwikkelaar van een bewezen model, Know Parenting with Love and Limits® (PLL). PLL wordt gebruikt bij zowel jeugdrecht als kinderwelzijn in meer dan 14 staten in de VS en in Europa.Lees meer
  • Reviews
    Reviews