Startdatum:

Basiscursus psychopathologie volwassenen (A1864)

Werk je in de ggz, maar heb je niet (genoeg) actuele kennis van psychopathologie? Deze basiscursus geeft je een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen en de terminologie van vandaag. Je leert deze stoornissen herkennen en benoemen en je ontdekt hoe je er in de praktijk mee omgaat.

Kosten: € 995,-

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boeken
Korting voor VVP-leden

Inschrijven

Mogelijk t/m 3 februari 2018, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 2 woensdagen en 2 zaterdagen van 9.30 - 16.30 uur
 • Datums: 10, 21 en 31 maart en 11 april 2018
 • Klassikaal: 24 uur
 • Locatie: Utrecht
 • Kosten: € 995,-

Voor wie

 • Eerstelijnspsycholoog
 • Basispsycholoog
 • Toegepast psycholoog
 • POH-GGZ
 • Hbo-verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Eerstelijnspsycholoog, Basispsycholoog, Toegepast psycholoog, POH-GGZ, Hbo-verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, V&V, VVP

Lees meer over de accreditaties

Voor alle disciplines binnen de ggz is gedegen en up-to-date kennis van psychopathologie een belangrijke vereiste. Niet alle ggz-werkers hebben hier echter een uitgebreide opleiding in gevolgd. Bij anderen is de kennis wel aanwezig, maar dient deze opgediept en geactualiseerd te worden. De huidige psychopathologische terminologie kan onwennig en ingewikkeld zijn. Deze basiscursus geeft een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen.

Wat leer je?

Aan het einde van de cursus ben je in staat psychopathologische verschijnselen, toestandsbeelden en psychiatrische aandoeningen te herkennen en te benoemen. Tevens heb je geleerd hoe je hiermee in de praktijk om kunt gaan.

Inhoud

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Psychiatrisch onderzoek, diagnosticeren en classificeren
 • Diverse psychiatrische stoornissen zoals: stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatoforme stoornissen, dissociatieve stoornissen, eetstoornissen, seksuele stoornissen, cognitieve stoornissen, psychotische stoornissen, middelenafhankelijkheid en -misbruik, ontwikkelingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen
 • Zelfingebrachte casuïstiek door deelnemers

Verschillende werkvormen worden afgewisseld: de theoriebesprekingen vormen een combinatie van enerzijds informatieoverdracht door de docent(en), anderzijds het uitwisselen van ervaringen van deelnemers en het bespreken en bediscussiëren van de gelezen literatuur. Ook wordt videomateriaal gebruikt om klinische beelden te illustreren. Om actief met de stof bezig te zijn vinden interactieve casuïstiekbesprekingen, oefeningen en rollenspellen in kleine groepjes plaats.

Toetsen

Er wordt van jou een actieve deelname verwacht, waarbij ook het inbrengen van eigen casuïstiek wordt aangemoedigd.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Franken, I., Muris, P., Denys, D. (red.) (2015). Psychopathologie, oorzaken, diagnostiek en behandeling. Tweede editie DSM 5. Uitgeverij De Tijdstroom. ISBN: 9789058982773.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Docenten

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1864 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl