Probleemgedrag in context: de rol van de gedragskundige  (F2402)

€ 2.325

Inschrijven

Mogelijk t/m 14 oktober 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Deze 7-daagse leergang is bedoeld voor gedragskundigen die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Centraal staat je eigen rol en positie als gedragskundige bij het realiseren van veranderingen bij ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cursus gaat uit van de visie van CCE op de aard en het ontstaan van probleemgedrag.
 
 • Inhoud

  De visie van CCE over aard en ontstaan van ernstig en aanhoudend probleemgedrag is het uitgangspunt van deze leergang. Op basis van deze visie vindt een kritische reflectie plaats op je eigen rol en positie als gedragskundige. Dat doen we door een theoretisch kader aan te bieden, door het behandelen van casuïstiek binnen dit kader en door vertaling naar je eigen, concrete werksituatie. Dit is dus geen leergang over bepaalde diagnostische categorieën, specifieke methodieken en praktische oplossingen voor bepaalde typen van probleemsituaties. Het is een leergang waarin CCE zijn expertise ten aanzien van rol en positie van de gedragskundige overdraagt.

  Wat leer je?

  Het programma van de leergang voor gedragskundigen is vooral gericht op toepassing van kennis, inzicht en vaardigheden in complexe situaties. Het innemen van een inhoudelijke regisseursrol door de gedragskundige in het veranderingsproces staat daarbij centraal. Kritische reflectie op positionering, motiveren van teams, samenwerken en afstemmen komen in dit programma nadrukkelijk aan de orde. Ook oefenen met eigen gedrag als gedragskundige is een belangrijk onderdeel.

  Werkwijze

  Het realiseren van veranderingen bij probleemgedrag is in onze benadering een methodisch proces. Dit bestaat uit beeldvorming, idiografische theorie, interventieplan en effectbeoordeling. De cliënt wordt altijd bezien in relatie tot zijn of haar omgeving. Het innemen van een inhoudelijke regisseursrol door de gedragskundige in het veranderingsproces staat daarbij centraal.

  Dag 1
  Theoretisch kader: probleemgedrag in context (de CCE visie); interdisciplinariteit en de ideografische benadering

  Dag 2
  Beeldvorming en idiografische theorie, vanuit gedragskundig- en interdisciplinair perspectief; aan de hand van casuïstiek van deelnemers

  Dag 3
  Interventie op basis van een idiografische theorie

  Dag 4
  Evaluatie en de rol van de gedragskundige

  Dag 5
  Samenwerken met teams bij ernstig probleemgedrag
  Omgaan met weerstand en andere samenwerkingsdilemma’s

  Dag 6
  Invloed van en op de organisatorische context bij ernstig probleemgedrag

  Dag 7
  Integratie van het geleerde in de praktijk, leerrendement (inclusief actieplan voor implementatie) en evaluatie van de leergang.

  Reken per lesdag op twee tot drie uur zelfstudie (voorbereiding, verwerking en vertaling naar eigen casus) en aan het einde van de leergang twee tot drie uren extra voor het eindverslag

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  De deelnemers werken tijdens de leergang aan een eigen casus. Je krijgt na iedere lesdag een opdracht om de theorie te koppelen aan je eigen casus. Hieraan werk je tussen de lesdagen door met een oefengroep om samen verder te oefenen.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Inge Anthonijsz van CCE (088-44 66 186).


  Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.
 • Datums
  Ma. 18 november 2024 van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 9 december van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 6 januari 2025 van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 3 februari van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 3 maart van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 24 maart van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht
  Ma. 14 april van 9.00 - 17.00 uur, Utrecht

  (Omvang: 49 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  De leergang is bedoeld voor gedragskundigen die werken met mensen met een verstandelijke beperking.
   
  Wij hanteren bij plaatsing de volgende criteria:
  • je hebt een universitaire opleiding tot gedragskundige
  • je werkt met mensen met een verstandelijke beperking én ernstig en langdurig probleemgedrag
  • je werkt daarbij samen met familie en begeleiders (de context)
  De leergang is niet bedoeld voor gedragskundigen die incidenteel met probleemgedrag te maken hebben.

 • Docenten
  drs. Carmen van Bussel

  drs. Carmen van Bussel

  Carmen van Bussel is orthopedagoog, GZ-psycholoog en EMDR therapeut (VEN). Zij werkt 25 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en is gespecialiseerd in de beeldvorming en behandeling van probleemgedrag, met name bij mensen met zelfverwonding en mensen met psychiatrische problemen.
  Carmen is zelfstandig gevestigd en werkt onder andere als consulent voor het CCE.Lees meer
  drs. Matthijs Heijstek

  drs. Matthijs Heijstek

  Matthijs Heijstek is orthopedagoog-generalist. Hij is werkzaam als gedragswetenschapper bij Zozijn. Hij is onderzoeker en docent bij de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar stress bij mensen met een verstandelijke beperking. Hij is als docent verbonden aan de opleiding tot orthopedagoog-generalist in Utrecht, Leiden en Amsterdam. Namens de NVO is Matthijs één van de orthopedagogen die zich in de media uitspreekt over de gehandicaptenzorg. Dit doet hij meestal in vorm van artikelen in de landelijke dagbladen.

  Matthijs is auteur van de boeken Methode ARGOS (2014), Werken met De Curve (2014) en Geef mij je hand (2018).

  Lees meer
  drs. Martin de Vor

  drs. Martin de Vor

  Martin de Vor is NVO Orthopedagoog-generalist, Gezondheidszorgpsycholoog BIG en NVO/NIP Supervisor. Hij is tientallen jaren bij verschillende instellingen als senior gedragskundige werkzaam geweest. Vanuit die achtergrond is hij thans actief als consulent en docent in het postacademisch onderwijs.
  Martin is auteur van het boek Active Support, een handreiking voor de ondersteuning aan mensen met een beperking. Dit boek is verschenen in 2014.Lees meer
  Yvonne Zimmerman

  Yvonne Zimmerman

  Yvonne Zimmerman is werkzaam bij het CCE als adviseur Leren en Opleiden. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van medewerkers in het omgaan met probleemgedrag. Daarnaast is zij opleider op het gebied van video interventie.Lees meer
 • Literatuur
 • Reviews