Diagnostiek en behandeling van angst en depressie bij ouderen  (D2491)

€ 825

Inschrijven

Mogelijk t/m 15 augustus 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Verdiep je in angst en depressie bij ouderen. Ontdek hoe je deze problemen herkent en effectief behandelt. Deze cursus richt zich op het vergroten van kennis en begrip voor de uitdagingen in de zorg voor ouderen.
 
 • Inhoud

  Psychische zorg aan ouderen is een uitdaging voor professionals. Richtlijnen te over, maar waarom herken je ouderen er niet altijd in? Of hoe bereik je die oudere die zich ophoudt bij de dokter, maar er geen rekening mee houdt dat bijvoorbeeld duizeligheidsklachten, hartkloppingen en een drukkend gevoel, op een angststoornis kan duiden? Hoe is het gesteld met ons eigen vertrouwen in behandelmogelijkheden bij deze doelgroep?

  Wat kun je verwachten?

  Het bio psychosociale model staat centraal in het begrijpen en onderzoeken van de ontwikkeling van depressieve klachten en angstklachten bij ouderen.
  Er is aandacht voor differentiaaldiagnostiek. Voorbeelden uit de praktijk helpen begrijpen hoe je bijvoorbeeld neurodegeneratieve stoornissen en angstklachten van elkaar scheidt. Of hoe ze juist op elkaar inwerken.
  Genuanceerd kijken, onderzoek naar karakter, levenservaring (en levenswijsheid!), copingvaardigheden en vaardigheidstekorten helpen bij het maken van de beslissing voor een passende behandeling.
  Ook aan bod komen problemen bij behandelen, vooroordelen van (mede)behandelaren en /of familie. En wat als de praktijk weerbarstig is en vooruitgang uitblijft?

  Wat leer je?

  Het vergroten van kennis rondom depressie en angst bij ouderen. Bovenal begrip van de valkuilen en uitdagingen die bij de behandeling van de problematiek komen kijken. Ageism en onderbehandeling is een grote zorg.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  3 donderdagen van 9:30-16:30 uur

  Datums

  19 en 26 september en 17 oktober 2024

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Verpleegkundig specialist
  (Gz-)psychologen, klinisch psychologen, orthopedagogen en Verpleegkundig Specialist.

 • Docenten
  dr. Martin Kat

  dr. Martin Kat

  Dr. Martin G. Kat is psychiater-psychotherapeut en sinds de jaren '80 van de vorige eeuw gespecialiseerd in de ouderenpsychiatrie waaronder dementie. Hij werkt in eigen praktijk en in een huisartsenpraktijk. Voorts is hij docent, auteur, onderzoeker in de ouderenpsychiatrie en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise.Lees meer
 • Literatuur
 • Reviews
  Reviews