Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V en SEO-R²) en interventies  (D2488)

€ 1.485

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 26 augustus 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Werk jij met mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de (verstandelijke) gehandicaptenzorg of ggz, binnen een forensisch kader, of die op het (speciaal) onderwijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, V (verkort) en R² (revised)) kunt toepassen, interpreteren en vertalen naar de praktijk. Ook de theorie en kennis over emotionele ontwikkeling komen aan bod. De cursus wordt afgesloten met een train-de-trainersdag.
 
 • Inhoud

  In deze cursus wordt de emotionele ontwikkeling ingebed in de integratieve diagnostiek en beeldvorming. Het gaat zowel om kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die emotionele kwetsbaarheid ervaren en gebaat zijn bij afgestemde ondersteuning zodat er geen sprake is van over- of onderschatting op draag- en veerkracht. Deze scholing is van toepassing voor mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de ggz, binnen een forensisch kader, als wel binnen de zorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking en (Speciaal) Onderwijs. De instrumenten die worden behandeld in de cursus zijn de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling) – V (verkort) en – R² (revised).

  Deze scholing is ontwikkeld in samenspraak met de Universiteit en Hogeschool van Gent.

  Wat leer je?

  Je krijgt theorie en kennis aangereikt van de emotionele ontwikkeling: hoe wordt deze herkend bij het kijken naar beelden. Je krijgt scholing en achtergrondinformatie over de diagnostische schalen SEO-V en SEO-R², handvatten voor interventies en adviezen in de praktijk. Je kunt deze module afsluiten met trainingsvaardigheden, zodat je zelf (gecertificeerde) scholing kunt geven over deze diagnostische schalen en theorie van emotionele ontwikkeling.

  Werkwijze

  Dag 1
  Je leert over het theoretisch kader van dr. Anton Došen, over emotionele ontwikkeling, het ontwikkelingsdynamisch model en inbedding van emotionele ontwikkeling in de integratieve diagnostiek.

  Dag 2
  Je krijgt inzicht in de schaal SEO-V (verkorte versie van de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling), hoe deze werd ontwikkeld door een internationale onderzoeksgroep en leert deze toepassen en interpreteren.
  Daarnaast is er de mogelijkheid om te oefenen met de VEO; Vragenlijst Emotionele Ontwikkeling, voor cliënten zelf. Er wordt geoefend met afname.

  Dag 3
  Deze dag besteden we aan de SEO-R² (vernieuwde versie van de SEO). Er wordt besproken bij welke casuïstiek de SEO-R² of de SEO-V meer passend is. Er wordt geoefend met afname.

  Dag 4
  Vertaling naar de praktijk: handelingsadviezen naar specifieke doelgroepen. Je leert hoe je een aansluitende benadering en/of context kunt formuleren en samenstellen. Er worden tips gegeven voor verslaglegging, praktische methodieken geïntroduceerd en aandacht besteed aan overdracht naar teams.

  Dag 5
  Train-de-trainersdag met trainersvaardigheden waarmee je leert je collega's bij te scholen in de schalen en basiskennis over kunt dragen m.b.t. emotionele ontwikkeling. In deze dag presenteer je je kennis en je eigen trainersvaardigheden, zodat het denkkader over emotionele ontwikkeling op je werkplek kan worden geïmplementeerd.
   

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  De cursus wordt afgerond met een presentatie van een casus (dag 1 t/m 3) en een praktijktoets of presentatie van de module training (dag 4 en 5)

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.


  - VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.
  - Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

  Let op: wanneer je inschrijft kun je maximaal één kortingscode gebruiken.
 • Datums

  Omvang

  5 maandagen van 9.30-16.30 uur

  Datums

  2 en 16 september, 7 oktober, 4 en 25 november 2024

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Verpleegkundig specialist
  • Diagnostisch werkende
  Je hebt ervaring met diagnostiek en basiskennis van de normale ontwikkeling bij kinderen.

 • Docenten
  drs. Ester de Bruijn

  drs. Ester de Bruijn

  Ester de Bruijn werkt sinds 1999 als orthopedagoog in Amsterdam bij Cordaan. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor supervisie, coaching en training.Lees meer
  drs. Angelique van Lier-Weir

  drs. Angelique van Lier-Weir

  Angelique van Lier-Weir is orthopedagoog-generalist en werkt bij Lore behandelcentrum/ORO, een zorgaanbieder voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Ze is met name werkzaam binnen Kind en Jeugd, geeft behandeling, supervisie, werkbegeleiding en betrokken bij gemeentelijke projecten zoals Connect en het RMT (regionaal matchingsteam). Ze is daarnaast schaduw praktijkopleider binnen Lore en WZD (Wet Zorg en Dwang) functionaris.Lees meer
  Wilma Mathurin MSc

  Wilma Mathurin MSc

  Wilma Mathurin is als Gz-psycholoog werk­zaam binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg en de SGGZ. Zij is afgestudeerd als ortho­peda­goog en psycho­loog. Tevens is zij in het bezit van een aantekening seksuologie NVVS. Aandachtsgebieden in haar werk zijn (L)VB, ASS, genderdysforie, emotionele ont­wikke­ling, gehechtheid en vraagstukken rond de seksuele gezond­heid.Lees meer
  drs. Angelique Peters

  drs. Angelique Peters

  Angelique Peters is orthopedagoog-generalist en systeemtherapeut. Zij werkt zelfstandig en is onder andere als consulent verbonden aan het CCE, trainer en supervisor bij diverse kleinere zorginstellingen en is hoofdopleider van de opleiding tot orthopedagoog generalist bij OG-ZON.Lees meer
  drs. Jolanda Vonk

  drs. Jolanda Vonk

  Jolanda Vonk is als orthopedagoog-generalist /GZ-psycholoog en seksuoloog werkzaam bij ORO in Helmond en als consulent verbonden aan het CCE. Daarnaast is zij zelfstandig supervisor ( GZ, OG, NIP, NVO en LVSC). Zij is vanaf de oprichting betrokken bij het Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling (LNEO) en als deelnemer verbonden aan het Network of Europeans on Emotional Development (NEED).Lees meer
 • Literatuur
  • Vonk, J. (2021) Emotionele ontwikkeling: over basisbehoefte en draagkracht, kwetsbaarheid en plezier. Den Haag: Acco Uitgeverij.
   ISBN: 9789492398437 
  • De Bruijn, J., Van den Broek, A., Vonk, J. & Twint, B. (2016). Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking (1e druk). Amsterdam: Boom Uitgevers. ISBN: 9789058755070
  • De Galan, K. (2015). Van deskundige naar trainer: trainen als tweede beroep (6e druk). Uitgeverij Thema. ISBN: 9789462720107
  • Handleidingen van de SEO-V. ISBN: 9789044135855
  • Handleidingen van de SEO-R2. ISBN: 9789044135848
 • Reviews