Basiscursus EMDR volwassenen  (D2448)

€ 1.195

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 6 november 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Leer in deze cursus het behandelprotocol van EMDR toepassen in al zijn facetten en oefen met je eigen casuïstiek. Na afloop ben je in staat om relatief ongecompliceerde traumagerelateerde stoornissen (waaronder PTSS) te behandelen.
 
 • Inhoud

  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn. Deze vierdaagse basisopleiding is gericht op het leren toepassen van EMDR bij posttraumatische stressstoornis en andere aan trauma gerelateerde stoornissen.

  Deze basisopleiding is gericht op het begrijpen en leren uitvoeren van EMDR. Theoretische inleidingen zoals de empirische status van EMDR en werkingsmechanismen worden geïllustreerd met videopresentaties en oefeningen. Stap voor stap wordt het EMDR basisprotocol doorgenomen en toegelicht. Je oefent in kleine groepen en in tweetallen. Bij oefening in tweetallen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers. Na de tweede dag pas je het geleerde toe bij jouw eigen cliënten. De derde en vierde dag worden besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door alle deelnemers gemaakte videofragmenten van een EMDR-sessie met een eigen cliënt.

  Wat leer je?

  • Je leert het EMDR basisprotocol bij volwassenen in al zijn facetten toepassen.
  • Je bent in staat om relatief ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis te behandelen.

  Werkwijze

  Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

 • Datums

  Omvang

  1 woensdag en 3 donderdagen van 9.30-17.30 uur

  Datums

  11 december 2024, 12 december 2024, 16 januari 2025 (online) en 6 maart 2025

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Beroepsregistratie

  Na deelname aan deze basisopleiding kun je lid worden van de Vereniging EMDR Nederland. Informatie hierover wordt in de loop van de basisopleiding verstrekt, zie ook www.emdr.nl.

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je de volledige cursustijd (100%) aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Psychiater
  • Verpleegkundig specialist
  Wij houden ons aan de voorwaarden voor deelname zoals gesteld door de Vereniging EMDR Nederland. Dit betekent dat we je kunnen toelaten als je voldoet aan onderstaande eisen. 

  1. Opleiding

  Universitaire masteropleiding tot psycholoog, pedagoog, geeste­lijk gezondheidskundige of arts, danwel opgeleid tot verpleegkundig specialist (MSc) met specialisatie GGZ in combinatie met artikel 14 BIG-registratie, aangevuld met één van de volgende kwalificaties:

  • ofwel: Je bent ten minste 1 jaar in opleiding tot of hebt een BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of psychiater
  • ofwel: je hebt een registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt® in opleiding (aspirant lid *1), of Cognitief Gedragstherapeut VGCt® (gewoon lid)
   LET OP: We vragen bij je inschrijving om je goedgekeurde registratie bij te voegen. Een e-mail waarin staat dat je dossier compleet is of wordt voorgelegd aan de commissie is onvoldoende. Bij je inschrijving is, conform eisen van de VEN, een officiële mail nodig waarin de VGCt je lidmaatschap bevestigt. Houd er rekening mee dat een lidmaatschapsaanvraag tot drie maanden kan duren.
  • ofwel: je hebt een registratie als systeemtherapeut (LID ST) bij de NVRG
  • ofwel: je hebt een registratie als Seksuoloog NVVS
  • ofwel: je hebt een registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist NVO of Postmaster Orthopedagoog/ Psycholoog SKJ, dan wel tenminste een jaar in opleiding tot een van deze registraties of ingeval van sprokkelroute voor SKJ registratie, minimaal 240 (50%) behaalde punten van de vereiste 480 voor de postmaster registratie SKJ.  Je toont dit aan m.b.v. een screenshot van het puntenoverzicht.
  • ofwel: je hebt een opleiding gevolgd die naar het oordeel van de opleidingscommissie van Vereniging EMDR Nederland gelijkwaardig is aan deze kwalificaties. Je dient hiervan een bewijs mee te sturen als bijlage.
  2. Werkervaring

  Je werkt ten minste 12 uur per week in de geestelijke gezondheidszorg, of een daaraan naar het oordeel van de opleidingscommissie van de Vereniging EMDR Nederland gelijk te stellen setting, waarvan ten minste 6 uur in de patiëntenzorg met de leeftijdsgroep van de gekozen differentiatie

  Meer informatie vind je via www.emdr.nl of mail naar vereniging@emdr.nl.

 • Docenten
  drs. Tilly Koolstra

  drs. Tilly Koolstra

  Tilly Koolstra is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Zij was 26 jaar verbonden aan GGZ Centraal (RCKJP Hilversum) en haar voorgangers. Sinds augustus 2015 is zij werkzaam voor PSYTREC, een innovatief psychotrauma expertisecentrum met locaties in Bilthoven en Weert, waar zij hoofd Zorg en Opleiding is. Zij heeft een eigen praktijk voor psychotherapie, leertherapie en supervisie in Utrecht. 
  Tilly is gecertificeerd traumatherapeut NtVP, erkend trainer en supervisor bij de VEN (Vereniging EMDR Nederland) en supervisor voor de VGCt, VKJP en de NVP. Daarnaast is zij leersupervisor en leertherapeut. Ze maakt deel uit van het bestuur van de VEN.Lees meer
 • Literatuur
  Verplichte literatuur: ​​​​​​
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
 • Reviews