Datum:

Kosten: € 340

Wil je vroegboekkorting*? Vul code VROEGC2406 in op het inschrijfformulier en activeer deze.

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 8 maart 2024, tenzij eerder vol

Seminar neuropsychotherapie: Emotionele problemen bij hersenaandoeningen, grenzen aan behandelbaarheid en alternatieven  (C2406)

Veranderbaarheid en neuropsychotherapie!

Hersenletsel gaat veelal gepaard met emotionele problemen. Voor het beïnvloeden van problematische emoties zijn er verschillende methoden zoals o.a. Acceptance & Commitment Therapie, Oplossingsgerichte therapie en Mediatieve therapie. Experts als zoals Lizzy Boots, Susan van Hooren en Marion Klaver leren je hoe deze werkwijzen succesvol kunnen zijn en wat grenzen zijn aan veranderbaarheid van problematische emoties bij mensen met een hersenaandoening. Eerdere edities zijn beoordeeld met een 8.4.
 

Feiten

 • Omvang: 1 vrijdag van 9.30-17.00 uur
 • Datum: vrijdag 22 maart 2024
 • Locatie: RINO Groep Utrecht
 • Docenten: prof. dr. Rudolf PondsDrs. Peter Smits
 • Docenten

 • Kosten: € 340
 • Cursuscode: C2406

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG en Klinisch neuropsycholoog BIG

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Waarom dit seminar?

Veranderbaarheid en neuropsychotherapie! Vind je het ingewikkeld om problematische emoties bij een hersenaandoening of hersenletsel te behandelen? Dan is dit seminar wellicht iets voor jou. Deze reeks seminars over neuropsychotherapie heeft tot doel de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening te ondersteunen. Het komende seminar heeft als onderwerp: Emotionele problemen bij hersenaandoeningen: grenzen aan behandelbaarheid en alternatieven.

Inhoud

Hersenletsel gaat naast cognitieve problemen veelal gepaard met emotionele problemen. De emotionele problemen zijn dan ook regelmatig onderwerp van gesprek in de dagelijkse praktijk van de neuropsycholoog. Voor het beïnvloeden en veranderen van problematische emoties kan een psycholoog gebruik maken van verschillende therapeutische methoden en invalshoeken. Zo kan je mensen leren hun emoties met een accepterende houding toe te laten of juist oplossingsgericht te benaderen met gebruikmaking van de krachten van iemand. In sommige gevallen kan het niet via de persoon zelf maar moet de omgeving worden ingeschakeld om de emotionele problemen te beïnvloeden. In dit seminar komen o.a. Acceptance & Commitment Therapie, Oplossingsgerichte therapie en Mediatieve therapie aan bod. Wanneer pas je nu wat toe, hoe kunnen deze werkwijzen succesvol zijn en wat zijn de grenzen aan veranderbaarheid van problematische emoties bij mensen met een hersenaandoening?

Programma en sprekers

Hersenletsel gaat veelal gepaard met emotionele problemen. Voor het beïnvloeden van problematische emoties zijn er verschillende methoden zoals o.a. Acceptance & Commitment Therapie, Oplossingsgerichte therapie en Mediatieve therapie. Experts als zoals Lizzy Boots, Susan van Hooren en Marion Klaver leren je hoe deze werkwijzen succesvol kunnen zijn en wat grenzen zijn aan veranderbaarheid van problematische emoties bij mensen met een hersenaandoening. Het seminar staat onder leiding van Rudolf Ponds en Peter Smits. Binnenkort volgen er meer details over de inhoud per spreker.

Doelgroep

Accreditatie wordt aangevraagd bij FGzPt. Naast klinisch neuropsychologen, klinisch psychologen en GZ-psychologen zijn ook andere geïnteresseerden zoals psychiaters, verpleegkundig specialisten en verpleegartsen welkom.

Achtergrond

De RINO Groep organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en het zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek seminars over de behandeling van emotionele stoornissen en gedragsproblemen als gevolg van een (verworven) hersenaandoening.

Dit seminar is bedoeld om de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening verder te ondersteunen. Neuropsychotherapie vergt namelijk een geheel eigen aanpak. Deze aanpak leunt vooral op best-clinical practice en praktijkervaringen, omdat behandelaren nog weinig kunnen terugvallen op evidence-based practice en vastomlijnde protocollen. Door middel van een reeks seminars willen we behandelaren in hun dagelijkse praktijk bij patiënten met een(verworven) hersenaandoening ondersteunen. De diverse onderwerpen uit het in 2016 verschenen handboek Neuropsychotherapie (Peter Smits, Rudolf Ponds e.a.) vormen de basis hiervoor.

De eerste vier seminars werden door de deelnemers beoordeeld met een 8,4. Wil je meer leren over de praktische toepassing van neuropsychotherapie? Een van de vorige seminars is beschikbaar als e-learning: Persoonlijkheidsveranderingen bij hersenletsel!

*Tijdelijk vroegboekkorting

Enthousiast? Er geldt tijdelijk een vroegboekkorting: vul code VROEGC2406 in op het inschrijfformulier en activeer deze code, je ontvangt dan een korting van € 30. Je betaalt dan € 310. Deze korting is geldig tot en met 14 december of tot het maximum bereikt is en kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingen. De korting kan niet met terugwerkende kracht worden verstrekt.

Over de sprekers

Prof. dr. Rudolf W.H.M. Ponds (1960) is geregistreerd klinisch neuropsycholoog en hoogleraar/hoofd van de afdeling Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam op de afdeling Hersenletsel van het revalidatiecentrum Adelante. In 1998 promoveerde hij op geheugenklachten bij ouderen. Hij is een ervaren docent, onderzoeker en clinicus op het gebied van diagnostiek en behandeling van vroege dementie en niet-aangeboren hersenletsel, in het bijzonder emotionele - en gedragsmatige gevolgen en de consequenties voor het systeem.

Drs. Peter Smits, klinisch psycholoog, is verbonden aan het zorgprogramma Brein in Beweging van revalidatiecentrum de Sint Maartenskliniek. Binnen dit poliklinische zorgprogramma worden mensen met hersenletsel gerevalideerd. Hij onderzoekt momenteel de behandeleffecten van dit zorgprogramma en ook de invloed en benadering van verstoorde symptoomvaliditeit binnen de neuropsychologische revalidatie. Eerder was hij redacteur van de handboeken Neuropsychotherapie en Revalidatiepsychologie.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

 • Docenten: prof. dr. Rudolf PondsDrs. Peter Smits
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C2406 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou