Autisme bij ouderen  (B2484)

€ 330

Inschrijven

Mogelijk t/m 7 november 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Ontdek de unieke wereld van autisme bij oudere volwassenen in deze cursus. Terwijl autisme bij kinderen en volwassenen steeds meer begrepen wordt, blijven ouderen vaak onderbelicht. Leer van een ervaringsdeskundige en ontdek de verschillen in kenmerken, diagnostiek en behandeling. Deze cursus biedt praktische oefeningen, video's en casuïstiek. Hulpverleners met basiskennis van autisme zijn welkom om deel te nemen en met eigen casussen te werken.
 
  • Inhoud

    Autisme komt voor bij ongeveer 1 % van de bevolking. Deze cursusdag richt zich specifiek op de doelgroep oudere volwassenen en ouderen. Hoewel er tegenwoordig steeds meer bekend is over autisme bij kinderen en volwassenen, blijven ouderen vaak onderbelicht. Vergrijzing met autisme brengt niet alleen specifieke uitdagingen met zich mee op het gebied van communicatie, sociale interactie en sensorische verwerking maar ook op het gebied van sociale, lichamelijke en geestelijke gezondheid op latere leeftijd. Tijdens deze cursus is een ervaringsdeskundige aanwezig die haar eigen ervaring met je zal delen.
     
    De volgende aspecten komen aan bod:
     
    Zijn de kenmerken van autisme bij ouderen anders dan bij kinderen? Is diagnostiek mogelijk? Hoe ga je hiermee om? Daarnaast kijken we naar aanpassingen in diagnostiek, co-morbiditeit en differentiaal diagnostiek. Ook gaan we in op behandeling bij ouderen. De docent bespreekt de theorie, ondersteund met videobeelden en voorbeeld casuïstiek. Je gaat praktisch oefenen in bejegening (ook intramuraal) en uitvoering van diagnostiek bij ouderen met (een vermoeden) van autisme. Je mag tijdens de cursus met eigen casussen werken.
     

    Wat leer je?

    • Je ontwikkelt vaardigheden in diagnostiek en behandeling van autisme bij ouderen. 
    • Je doet inzicht op over complexiteit van diagnostiek op latere leeftijd, differentiaaldiagnostiek, veelvoorkomende co-morbiditeit, frequent aanwezige systeemproblematiek.
    • Je doet ervaring op met bejegening en behandeling met aandachtspunten in individuele en groepsbehandeling.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    Inleveren toets in vorm van casusbeschrijving diagnostiek of behandeling

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datum
    Do. 14 november 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    (Omvang: 6 uur)
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Basispsycholoog
    • POH-GGZ
    • Verpleegkundig specialist
    Deze cursus is voor hulpverleners die al kennis opgedaan hebben over en werken met mensen met autisme. Ook artsen zoals specialisten ouderengeneeskunde zijn van harte welkom.

  • Docenten
    drs. Frédérique Geven

    drs. Frédérique Geven

    Frédérique Geven is neuro-en revalidatiepsycholoog en GZ-psycholoog en (supervisor) cognitief gedragstherapeut VGCt. Zij is werkzaam bij SeneVita GGZ In Eindhoven, een kleinschalige GGZ voor oudere volwassenen en ouderen. SeneVita GGZ heeft een specialisatie in neurobiologische ontwikkelingsstoornissen. Voorheen heeft zij 13 jaar bij GGz Eindhoven gewerkt in onder andere het autismeteam ouderen en daarvoor 8 jaar in de verpleeg- en verzorgingshuissector.Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews