Basiscursus psychopathologie volwassenen  (A2476)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Naar volgende datum
Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Werk je in de ggz, maar heb je niet (genoeg) actuele kennis van psychopathologie? Deze basiscursus geeft je een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen en de terminologie van vandaag. Je leert de stoornissen herkennen en benoemen.
 
 • Inhoud

  Voor alle disciplines binnen de ggz is gedegen en up-to-date kennis van psychopathologie een belangrijke vereiste. Niet alle ggz-werkers hebben hier echter een uitgebreide opleiding in gevolgd. Bij anderen is de kennis wel aanwezig, maar dient deze opgediept en geactualiseerd te worden. De huidige psychopathologische terminologie kan onwennig en ingewikkeld zijn. Deze basiscursus geeft een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen.

  Aan het einde van de cursus ben je in staat psychopathologische verschijnselen, toestandsbeelden en psychiatrische aandoeningen te herkennen en te benoemen.

  Wat kun je verwachten?

  Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is psychopathologie en wat is diagnosticeren en classificeren?
  • Diverse psychiatrische stoornissen zoals: stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatische symptoom stoornissen, traumagerelateerde stoornissen, eetstoornissen, psychotische stoornissen, middelenafhankelijkheid en -misbruik, ontwikkelingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen.
  • Zelfingebrachte casuïstiek door deelnemers
  Verschillende werkvormen worden afgewisseld: de theoriebespreking vormt het hoofdaandeel in deze cursus. Het betreft vooral klassikale informatieoverdracht door de docent(en), anderzijds is er ook de mogelijkheid voor het uitwisselen van ervaringen van deelnemers en het bespreken en bediscussiëren van de gelezen literatuur en ingebrachte casuïstiek. Ook wordt videomateriaal gebruikt om klinische beelden te illustreren. Ook is er (beperkt) ruimte voor oefeningen in kleine groepjes.

  Toetsen

  Er wordt van jou een actieve deelname verwacht, waarbij ook het inbrengen van eigen casuïstiek wordt aangemoedigd.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
  VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.

  Klassikale lessen

  Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  3 woensdagen en 1 donderdag van 9.30-16.30 uur

  Datums

  28 februari, 13 maart, 3 en 18 april 2024

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Beroepsregistratie

  Deze cursus voldoet aan de eisen die de NVRG stelt aan een cursus psychopathologie die benodigd is voor registratie als systeemtherapeut.

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Basispsycholoog
  • Toegepast psycholoog
  • POH-GGZ
  • Hbo-verpleegkundige
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Diagnostisch werkende
  Deze cursus is vooral interessant voor mensen met beperkte ervaring de ggz. Ook mensen met ruime ervaring zijn welkom. Zij vinden deze cursus een waardevolle opfrissing.

 • Docenten
  dr. Willemijn van Gastel

  dr. Willemijn van Gastel

  Willemijn van Gastel is GZ-psycholoog. Ze is werkzaam als diagnosticus en behandelaar in de specialistische GGZ bij Altrecht. De brug tussen lichaam en geest fascineert haar, wat zich uit in een voorliefde voor interdisciplinair werken. Willemijn heeft een onderzoekende groeimindset, waarbij ze haar creativiteit kwijt kan in het zoeken naar een goede combinatie van wetenschappelijke inzichten en maatwerk. Willemijn is thuis in onder andere CGT, ACT, EMDR en Seksuologie. Eén van haar favoriete bezigheden is trainingsacteren.Lees meer
  drs. Myrthe Olde Bijvank-van Eerdt

  drs. Myrthe Olde Bijvank-van Eerdt

  Myrthe Olde Bijvank-van Eerdt is Gz-psycholoog. Zij is werkzaam bij neuroCare Group Nijmegen waar zij zowel diagnostisch onderzoek als behandelingen uitvoert vanuit een specialistisch kader. Dit met name bij therapieresistente stemmingsstoornissen, dwangstoornissen en AD(H)D waarbij gesprekstherapie gecombineerd wordt met neuromodulatie-technieken.Lees meer
  drs. Karlijn de Vos

  drs. Karlijn de Vos

  Karlijn is Klinisch Psycholoog/ Psychotherapeut. Mede-eigenaar Haagse Psychologen, praktijk voor psychotherapie, diagnostiek, relatietherapie en opleiding & supervisie.  Aandachtsgebieden; persoonlijkheidsstoornissen, DGT, Schematherapie, EFT, Supervisie.Lees meer
 • Literatuur
  Franken, I., Muris, P. & Denys, D. (2015). Psychopathologie, oorzaken, diagnostiek en behandeling (2e druk). Uitgeverij De Tijdstroom. ISBN 9789024430406.
  (ISBN: 9789058982773 is ook akkoord)
 • Reviews
  Reviews