Partnerrelatietherapie op systemische grondslag  (ST243)

Onderdeel van de opleiding tot systeemtherapeut

€ 2.025

Inschrijven

Mogelijk t/m 9 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe gebruik je systeemtherapie bij de behandeling van paren met relatieproblemen? Tijdens deze 40-urige opleiding verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met diverse relevante werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap rondom systeemtherapie. Zo ontwikkel jij jouw eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties. Deze cursus kan onderdeel zijn van de route naar NVRG erkend systeemtherapeut.
 
 • Inhoud

  Het betrekken van partners bij de therapie maakt de therapie effectiever, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe doe je dat? Hoe behandel je paren met relatieproblemen, waar er veel conflicten zijn of juist waar er bijna niet meer wordt gepraat. Hoe werkt partnerrelatietherapie? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen? Hoe voorkom je dat je als therapeut niet mee 'de problematiek wordt ingezogen' en je de werkalliantie met beiden verliest?

  Tijdens deze cursus verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met oplossingsgerichte, gedragstherapeutische, narratieve, puur systemische en emotie- en ervaringgerichte werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap en ontwikkelt zo je eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties.

  Opleiding tot systeemtherapeut
  Deze cursus is een onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan ook los gevolgd worden. De cursus is erkend als specialistische cursus van 40 uur door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. Toelatingseisen tot het lidmaatschap van de NVRG en overige informatie kun je hier vinden. Voor informatie over de gehele opleiding klik hier. Schrijf je je gelijktijdig (op dezelfde dag) in voor twee vervolgcursussen uit de opleiding tot systeemtherapeut, dan ontvang je 10% korting op beide cursussen.

  De opleiding biedt een verkenning over het brede veld van de relatietherapie met een aantal verschillende ziens- en benaderingswijzen. Aan bod komen zowel gedragstherapeutische, narratieve, puur systemische als emotie- en ervaringsgerichte werkwijzen. Het is een startpakket om inzicht te krijgen in het proces van een partnerrelatietherapie en deze in zijn basisvorm te kunnen verrichten. Deze vorm wordt gekenmerkt door het maken van een goed en duidelijk werkkader waar vanuit dit proces kan starten: een werkkader zowel binnen de organisatie als naar het cliëntensysteem. Aan bod komen hiernaast therapiefasen, therapievormen en een aantal malen een specifiek thema: omgaan met grensoverschrijdend gedrag, seksuele problemen en derden in de relatie.

  Werkwijze
  Naast het bespreken van literatuur, de modellen en inoefenen van techniek is het vooral een cursus die experiëntieel en op de praktijk gericht is. De praktijk van de werksituatie maar ook waar deelnemers in hun eigen relatie tegenaan lopen of zijn gelopen en waarvan die ervaringen mee resoneren in de uitvoering van de therapie. Belangrijk is dat cursisten eigen video/audio-casusmateriaal inbrengen.

  Wat leer je?

  • Je doet ervaring op met jouw therapeutische vaardigheden bij het werken met paren, zowel in de psychotherapeutische praktijk als in een institutionele setting.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Klassikale lessen

  Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

 • Datums

  Datums

  Ma. 14 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 11 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 18 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 2 december van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 16 december van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 6 januari van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 20 januari van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 40 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Psychiater
  • Arts
  • Verpleegkundig specialist
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Maatschappelijk werker
  Belangrijk is dat je in de praktijk geregeld met (echt)paren kunt en mag werken.

  Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen.

 • Docenten
  drs. Judith de Graaf MSc

  drs. Judith de Graaf MSc

  Judith de Graaf is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Daarnaast is zij lid, leertherapeut, supervisor en opleider voor de NVRG en gecertificeerd EFT therapeut. Zij is werkzaam als psychotherapeut en relatie- en gezinstherapeut in eigen praktijk in Utrecht, waar zij relatietherapie en individuele therapie geeft en tevens leertherapie en supervisie voor de NVRG.Lees meer
  Jaap Zoetmulder

  Jaap Zoetmulder

  Jaap Zoetmulder heeft als vrijgevestigd psycho­thera­peut, gezins- en relatie- en gedrags­thera­peut een eigen prak­tijk in Bussum. Hij heeft jarenlange ervaring in de GGZ in Amsterdam en Utrecht bij o.a. afdelingen voor per­soon­lijk­heids­stoor­nissen. Hij is lid van de VGCt en de NVRG en is van die verenigingen erkend opleider en super­visor, leertherapeut en leersupervisor. Voor EFT is hij gecertificeerd thera­peut en super­visor.Lees meer
 • Literatuur

  Verplichte literatuur:

  • Michielsen, M. & Lens, J. (2022). Relatietherapie: een vak apart. Op zoek naar een integratief model. Pelckmans uitgevers, Kalmhout, België. ISBN 9789464018950
  • Johnson, S.M., 2021,  Veilig Verbinden, Handboek EFT,  Stichting EFT Utrecht. Te verkrijgen bij webshop stichting EFT: https://www.eft.nl/webshop
  • Savenije, A., Lawick, M.J. van, Reijmers, E.T.M. (2014). Handboek voor systeemtherapie. Utrecht: De Tijdstroom. ISBN 9789058982575.
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
 • Reviews