Start op:

Kosten: € 1.370

incl. lunch en digitale literatuur, excl. boek (circa € 25)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 15 maart 2024, tenzij eerder vol

Deze cursus vindt deels online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag  (B2435)

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. Deze cursus is bedoeld voor academici die werkzaam zijn in de zorg en in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag. We gaan in op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van emotionele ontwikkeling. De cursus wordt inhoudelijk verzorgd door CCE.
 

Feiten

 • Omvang: 2 vrijdagen en 2 dinsdagen 9.00-17.00 uur (NB: Lesdag 1 van 9.30-17.30 uur, lesdag 4 is tot 13.00 uur en online)
 • Datums: 19 april, 7 en 31 mei en 18 juni* 2024 (*online)
 • Locatie: Utrecht en online
 • Docenten: Matthijs Heijstekdrs. Martine Jansendrs. Angelique Petersdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

 • Kosten: € 1.370
 • Cursuscode: B2435

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Orthopedagoog-Generalist BIG
 • Verpleegkundig specialist
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Orthopedagoog-Generalist BIG en Verpleegkundig specialist

Orthopedagogen, Gz-psychologen en andere professionals op post-academisch niveau die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp, GGZ en de VVT en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, SKJ, VSR

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het concept ‘emotionele ontwikkeling’ is in de Nederlandse gehandicaptenzorg ingeburgerd. Het gedachtegoed van zowel Heijkoop als Došen is zeer bekend.
In deze cursus komen verschillende invalshoeken van emotionele ontwikkeling aan bod. Je gaat op een interactieve manier de dialoog hierover voeren. Het accent in deze cursus ligt op het vormen van een eigen mening over het concept emotionele ontwikkeling. Je leert om zelf een mening te vormen over de verschillende invalshoeken van emotionele ontwikkeling.   

De docenten beschikken over zowel theoretische als praktijkgerichte expertise. Deze cursus gaat uit van de visie van CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) op probleemgedrag. Deze cursus is mede gebaseerd op de uitgebreide kennis en ervaring die CCE heeft opgedaan tijdens haar consultaties aan professionals die dagelijks te maken hebben met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag.

Online lessen

Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

Je krijgt kennis en handvatten aangereikt over nieuwe ontwikkelingen en verschillende concepten rondom emotionele ontwikkeling en invalshoeken in relatie tot probleemgedrag, van de kritiek daarop en van het geboden alternatief. Je bent in staat kritisch te kijken naar dit concept. Tevens kun je beargumenteerd overwegen hoe en wanneer dit concept het beste aansluit bij je eigen werkpraktijk.

Doelgroep

Orthopedagogen, Gz-psychologen en andere professionals op post-academisch niveau die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp, GGZ en de VVT en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Inhoud

Thema's die aan de orde komen zijn:

 • Emotionele ontwikkeling vanuit de CCE-visie op probleemgedrag
 • De theorie onder het instrument SEO en de huidige ontwikkelingen
 • De relatie tussen stress en probleemgedrag
 • Een andere ingang voor emotionele ontwikkeling, het ontdekken van en kritisch kijken naar de theorie van de ervaringsordening
 • De draad tussen begeleider en cliënt als factor bij het ontstaan en voorkomen van probleemgedrag

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Inge Anthonijsz van CCE (088-44 66 186).

Literatuur & Benodigdheden

 • Vugts, B. (2013). Werken met Ervaringsordening. Amsterdam: Boom/Nelissen

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: Matthijs Heijstekdrs. Martine Jansendrs. Angelique Petersdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2435 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl