Mensen met een afgeronde relevante hbo- of universitaire opleiding op het gebied van zorg, welzijn of onderwijs, hieronder worden enkele voorbeelden genoemd.
Tenminste twee jaar relevante werkervaring op het gebied van zorg, welzijn of onderwijs.
- Seksuologische hulpverleners die zich bezighouden met seksuologische counseling en voorlichting, preventie en onderwijs en die werkzaam zijn binnen bestaande organisaties zoals de centra voor seksuele gezondheid, abortusklinieken en de regionale centra seksuele gezondheid (van de GGD).
- Basispsychologen, orthopedagogen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en agogisch begeleiders die werken in de particuliere setting of binnen psychiatrische instellingen, revalidatiecentra, instellingen voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, jeugdzorg, kinderopvang, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en thuiszorg die te maken krijgen met vragen en problemen op het gebied van seksuele gezondheid.
- (Bekkenbodem)fysiotherapeuten en haptonomen, sociaal pedagogische hulpverleners, psychomotorische therapeuten, speltherapeuten, creatieve therapeuten, leerkrachten uit gewoon- en speciaal onderwijs.
- Zij die een studie algemene sociale wetenschappen hebben afgerond.
Tijdens de opleiding dien je gedurende minimaal 4 uur per week (240 uur in totaal) werk te hebben op het gebied van seksuele gezondheid, de zogenaamde werkervaringsplek voor het praktijkgedeelte. Dit kan eventueel ook op een andere werkplek of stageplek plaatsvinden, dan de huidige werkplek. De werkbegeleiding voor het praktijkgedeelte moet door de cursist zelf geregeld worden.