Deze cursus is voor POH-GGZ en andere professionals die betrokken zijn bij zwangerschappen, zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en coaches.
Datum:
Kosten: € 325
incl. lunch en digitale literatuur, excl. boeken
Mogelijk t/m 3 mei 2024, tenzij eerder vol
Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen voor hbo'ers (B2443)
In het bijzonder voor POH-GGZ
Zwangerschap en het krijgen van een kind kan bij vrouwen leiden tot psychische klachten als depressie, angststoornis, PTSS of relationele problemen. Als POH-GGZ is het belangrijk om deze klachten van zwangere of pas bevallen vrouwen vroeg op te sporen en behandelen. In deze cursus leer je hoe je psychische stoornissen bij deze doelgroep kunt herkennen, erkennen en behandelen. Ook komt aan bod hoe je de zwangere vrouw kunt helpen om beter om te gaan met angst en spanning rondom de zwangerschap.
Feiten
- Omvang: 1 vrijdag van 9.30-16.30 uur
- Datum: 7 juni 2024
- Locatie: Utrecht
- Docent: drs. Merith Cohen de Lara
- Kosten: € 325
- Cursuscode: B2443
Docent
Voor wie
- POH-GGZ
Accreditaties
Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ
Lees meer over de accreditatiesJe ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Babyshowers, genderrevealparty’s en ‘Hoera jij bent zwanger’ kaartjes. Als we de media moeten geloven, is zwangerschap en het krijgen van een kind het grootste evenement van je leven en de kers op de taart van de liefde. In werkelijkheid krijgt 1 op de 8 vrouwen een depressie na de bevalling. 4 tot 9 % heeft last van een angststoornis, terwijl PTSS na een bevalling bij 1 tot 2% van de vrouwen voorkomt. Ook weten we uit onderzoek dat er na de geboorte van een kind een significante daling is van het welbevinden in de relatie. Het is daarom van belang psychische klachten van zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen vroeg op te sporen en deze te behandelen.
Aan de andere kant krijgen vrouwen tegenwoordig zoveel richtlijnen en adviezen tijdens de zwangerschap dat dit ook spanning- en angstklachten kan geven. Aanstaande ouders willen graag elk risico uitbannen, maar dat gaat nu eenmaal niet. Aan een zwangerschap, een bevalling en het hebben van een kind zit nou eenmaal risico. Een onderdeel van deze cursus is dan ook het kunnen normaliseren van een zwangerschap en het verdragen van angst en spanning.
Wat leer je?
In deze cursus leer je psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen te herkennen en erkennen. Vaak horen de kenmerken van een stoornis, zoals aandacht- en concentratieproblemen, ook bij zwangerschap en kan het lastig zijn de juiste diagnose te stellen. Je leert welke vragen je kunt stellen om te kijken of er sprake is van mogelijke hechtingsproblematiek en je leert bij welke symptomen je het beste kunt doorverwijzen en waar naar toe.
Naast het erkennen en herkennen van de stoornissen leer je behandeltechnieken voor het behandelen van psychische klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Deze technieken komen uit de cognitieve gedragstherapie en de Acceptance en Commitment Therapy.
Bekijk ook de postacademische versie van deze cursus.
Doelgroep
Deze cursus is voor POH-GGZ en andere professionals die betrokken zijn bij zwangerschappen, zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en coaches.
Inhoud
Na afloop van deze cursus:
- herken en erken je psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen
- weet je meer over hechting tussen moeder en kind
- weet je wanneer je moet doorverwijzen en ken je de doorverwijsmogelijkheden
- begrijp je de invloed van (het gebrek aan) slaap op het welbevinden en het ontstaan van psychische stoornissen
- ben je je bewust van de invloed van de huidige maatschappij op de zwangere vrouw en moeder
- heb je behandeltechnieken geleerd voor psychische klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen
- ben je bekend met boeken en werkboeken over dit thema
In de middag gaan we in op de behandeling van zwangere en pas bevallen vrouwen met lichte psychische klachten. Een aantal technieken oefen je in subgroepen. Tevens krijg je tips mee ten aanzien van (werk)boeken over dit onderwerp.
Tijdens de cursus is er veel ruimte voor vragen en eigen ervaringen.
Toetsen
Na afloop van de cursus beschrijf je een casus over een cliënt uit de doelgroep en maak je een behandelplan.
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
- POH-GGZ - Kwaliteitsregister POH-GGZ- Wordt aangevraagd
Literatuur & Benodigdheden
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docent
Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2443 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl