Start op:

Kosten: € 805

incl. digitale literatuur, excl. boek (ongeveer € 70)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 13 december 2023, tenzij eerder vol

Complexe scheidingen  (A2466)

Complexe scheidingen vragen heel wat van jou als hulpverlener. In deze cursus doe je inzicht op in de patronen en achtergronden van dit soort scheidingen en oefen je met de-escalerend handelen om de situatie voor de kinderen te verbeteren. Daarnaast word je je bewust van je eigen houding, waarden, normen en eventuele ervaringen, en leer je die hanteren. Zo vergroot je je handelingsrepertoire en kun je meer betekenen voor kinderen en ouders die met deze problematiek te maken hebben.
 

Feiten

 • Omvang: 3 woensdagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 24 januari, 7 en 14 februari 2024
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

 • Kosten: € 805
 • Cursuscode: A2466

Voor wie

 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • Orthopedagoog-Generalist BIG
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Systeemtherapeut
Eerstelijnspsycholoog NIP, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist BIG, Basispsycholoog, Orthopedagoog en Systeemtherapeut

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus inclusief de casusuitwerking en het reflectieverslag met goed gevolg hebt afgerond.

Jaarlijks krijgen ongeveer zeventigduizend thuiswonende kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Naar schatting hebben ongeveer twintigduizend van hen min of meer ernstige problemen. Ongeveer zevenduizend jeugdigen lijden onder oudervervreemding of ouderafwijzing, oudere jeugdigen iets vaker dan jongere. Jeugdigen met zeer ernstige problemen hebben vaak ouders die terecht zijn gekomen in het juridische circuit. Deze conflictueuze scheidingen worden vechtscheidingen genoemd (Amato, 2010; Haverkort & Spruijt, 2012; Leon, 2003). De term vechtscheiding is beladen en roept ook bij professionals allerlei beelden op. Belangrijk is echter om elke (complexe) scheiding op zichzelf te blijven beoordelen. Adequaat kunnen handelen vraagt daarnaast onder andere om inzicht in patronen en achtergronden van complexe scheidingen en vaardigheid in de-escalerend handelen. Bewustzijn van jouw eigen houding, waarden, normen en eventuele ervaringen helpt bij het hanteren van tegenoverdracht.

Lees ook het interview met docent Sietske Dijkstra: 'Kijken in de krater: hoe word je een betere hulpverlener bij complexe scheidingen?'

Wat leer je?

Je verrijkt en verstevigt jouw handelingsrepertoire doordat je:

 • vaardigheden ontwikkelt om complexe scheiding te signaleren, te analyseren en professioneel te handelen
 • jouw kennis vergroot over patronen en achtergronden van complexe scheiding en vaardigheden door toepassing en aansturing van jouw team in praktijksituaties
 • inzicht verwerft in de mechanismen van escalatie en de-escalatie
 • mogelijkheden onderzoekt om psycho-educatie en tools in te zetten
 • inzicht krijgt in interdisciplinaire samenwerking en kernspelers (mindmap)
 • je bewust wordt van jouw eigen houding, specifieke leervragen, tacit knowledge en professionele dilemma's

Inhoud

Tijdens de eerste lesdag worden het thema en jouw eigen houding verkend. We gaan in op dimensies en patronen bij complexe scheidingen en de invloed van eventuele psychopathologie.
De tweede lesdag staat in het teken van samenwerken in de keten en voor de relatie met partnergeweld. Een gedeelte van de dag sluit een gastdocent aan.
Tijdens de derde lesdag staat casu'stiek, nadrukkelijker dan andere dagen, centraal en wordt het geleerde ge'ntegreerd. We besteden veel aandacht aan het professioneel handelen en de borging van het geleerde in de praktijk.
 
In de hele cursus is ruime aandacht voor jouw persoonlijke leerproces.

De cursus kent, naast de bijeenkomsten, een studiebelasting van circa 20 uur. In deze uren bestudeer je de literatuur en werk je de door jou uit de praktijk meegenomen casuÏstiek uit. Je maakt ook een voorbereidingsopdracht voor de eerste bijeenkomst en levert een casus in voor lesdag 2, zie hieronder bij 'Toetsen'.

Toetsen

Uiterlijk 5 dagen voor de 2e lesdag lever je jouw eerste casusbeschrijving in. Na afloop van de cursus schrijf je een afrondend reflectieverslag waarin de literatuur, lesstof en jouw eigen leerproces aan de orde komen. Hierop krijg je persoonlijke feedback.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus inclusief de casusuitwerking en het reflectieverslag met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Literatuur & Benodigdheden

Spruijt, E. & Kormos, H. (2014). Handboek scheiden en de kinderen. Voor de beroepskracht die met scheidingskinderen te maken heeft (2e druk). Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789031398911

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2466 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl