Start op:

Kosten: € 495

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boek (ongeveer € 35)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 26 april 2024, tenzij eerder vol

Positieve psychologie in de praktijk  (B2428)

Geen klachten maar krachten

Positieve psychologie heeft de laatste 15 jaar enorm aan terrein gewonnen. Waar traditionele psychologie zich vooral bezighoudt met tekortkomingen en het verminderen van pathologie, richt positieve psychologie zich juist op het versterken van positieve eigenschappen van mensen, zoals hun kwaliteiten en vaardigheden. Er wordt echter niet exclusief naar het positieve gekeken. Juist de erkenning van het negatieve én het positieve resulteert in een completer beeld van het menselijk functioneren.
 

Feiten

 • Omvang: 2 vrijdagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 31 mei en 14 juni 2024
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Sven-Eric Roovers
 • Docent

 • Kosten: € 495
 • Cursuscode: B2428

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • POH-GGZ
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Vaktherapeut
Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, POH-GGZ, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Vaktherapeut

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Register Vaktherapie, Registerplein

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve eigenschappen van mensen zonder de negatieve kanten van het leven te ontkennen, zoals pijnlijke emoties, falen en andere problemen. In deze cursus maak je je deze manier van werken eigen. Je oefent met bewezen effectieve interventies en technieken en verdiept je in de theorieën en processen die daarvoor de basis vormen. Door zowel het positieve als het negatieve te erkennen, benader je de mens in het geheel van zijn functioneren.

Wat leer je?

Je leert een rijk scala aan evidence-based interventies en technieken flexibel in te zetten binnen je eigen vakgebied. Daarnaast biedt de cursus een diepgaand inzicht in de psychologische theorieën en processen die aan deze interventies en technieken ten grondslag liggen.

Inhoud

De vijf elementen van de gezaghebbende Well-Being Theory van prof. M. Seligman staan centraal: Positive Emotions, Positieve Relationships, Engagement (Flow), Accomplishment & Meaning.

Op de eerste dag ligt de focus op positieve emoties en positieve relaties. De Broaden-and-Build Theory of Positive Emotions van prof. B. Fredrickson komt uitgebreid aan bod en door diverse interactieve oefeningen leer je hoe cliënten het aantal positieve emoties in hun leven kunnen vergroten én hoe ze positieve relaties kunnen creëren. Thema’s als optimisme, hoop, veerkracht, dankbaarheid, verbondenheid, etc. komen uitgebreid aan bod, zowel wat betreft theorie en effectonderzoek als wat betreft evicende-based positief-psychologische interventies.
 
Tijdens de tweede dag staat de vraag centraal hoe men een betrokken en voluit geleefd leven leidt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de Flow Theory van prof. M. Csikszentmihalyi. Om er achter te komen onder welke omstandigheden mensen makkelijker in een flow raken, wordt op zoek gegaan naar ieders eigen talenten en sterke karaktereigenschappen. Hoe brengt men deze dagelijks tot uiting en hoe kan men ze nog beter benutten? Hiervoor wordt onder andere de Nederlandse versie van de VIA Survey of Character Strengths gebruikt. Vervolgens komt ook de vraag aan bod hoe cliënten geholpen kunnen worden bij het vinden van zin en betekenis in hun leven. Diverse ervaringsgerichte oefeningen leren wat onze dieperliggende waarden en passies zijn. Je leert hoe een persoonlijke missie te formuleren en vanuit deze missie te gaan leven.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Literatuur & Benodigdheden

Bannink, F. (2016). Positieve psychologie, de toepassingen (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Boom. ISBN: 9789089539205

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: Sven-Eric Roovers
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2428 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl