Start op:

Kosten: € 495

incl. digitale literatuur en lunch

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 1 maart 2024, tenzij eerder vol

Autisme en een verstandelijke beperking  (A2437)

Hoe begeleid je mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in combinatie met een verstandelijke beperking? Deze cursus leert je om anders te kijken naar het gedrag van je cliënt en om interventies aan te passen. Je oefent hoe je je houding en communicatie afstemt op ieder individu met deze problematiek. Met die kennis en vaardigheden kun je ook deze ingewikkelde doelgroep duidelijkheid, voorspelbaarheid en veiligheid bieden.
 

Feiten

 • Omvang: 2 vrijdagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 5 en 26 april 2024
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Peggy IJpelaar-Quist
 • Docent

 • Kosten: € 495
 • Cursuscode: A2437

Voor wie

 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Activiteitenbegeleider
Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Activiteitenbegeleider

Accreditaties

Accreditatie: Registerplein, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het begeleiden van cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS) vraagt om specifieke competenties van de begeleider, zoals het kunnen herkennen en 'lezen' van signalen, aanpassen van de communicatie, het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid en omgaan met rigide en/of herhaalgedrag. Wanneer een cliënt naast autisme ook een verstandelijke beperking heeft, is sprake van een dubbele diagnose, waarbij in de begeleiding met beide stoornissen rekening gehouden dient te worden. Dit vergt nog meer aanpassing van de begeleider, omdat de cliënt minder compensatiestrategieën kan inzetten. 

Klassikale lessen

Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

Wat leer je?

Je leert wat de gevolgen van autisme zijn op de informatieverwerking van de cliënt en wat bij een verstandelijke beperking of een vertraagde sociaal-emotionele ontwikkeling hoort. Je leert op een andere manier kijken naar moeilijk verstaanbaar gedrag van de cliënt, waardoor je gepaste interventies kunt inzetten.Je leert jouw houding en communicatie aan te passen aan de specifieke behoeftes van iedere afzonderlijke cliënt met ASS en een verstandelijke beperking en biedt voorspelbaarheid en duidelijkheid in alle voorkomende situaties, waardoor de cliënt zicht veilig voelt.

Inhoud

Tijdens de cursus worden theorie en methode aangereikt. Er wordt gewerkt met korte opdrachten om vaardigheden te oefenen. De cursus is sterk gekoppeld aan de praktijk, waarbij de opdrachten gegeven worden die passen binnen de begeleiding in jouw praktijk.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • autisme en een verstandelijk beperking: kennen en herkennen van de verschijnselen, de gedragingen en de problemen met het verwerken van informatie en actuele termen die horen bij een autismespectrumstoornis (ASS) en een verstandelijke beperking
 • aangepast communiceren met personen met ASS en verstandelijke beperking: herkennen en signaleren van communicatieproblemen en aanleren van vaardigheden om jouw eigen communicatie aan te passen aan het communicatieniveau van de cliënt
 • aanbrengen van structuur: het belang van structuur in het leven van mensen met ASS en een verstandelijke beperking en aanbieden van structuur in de begeleiding

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: Peggy IJpelaar-Quist
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2437 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl