Start op:

Kosten: € 3.995

incl. digitale literatuur en lunch, excl. eventuele boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 22 maart 2024

Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt. Bij veel belang­stelling proberen we extra datums te plannen.

ASG Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH)  (SE24A)

Landelijke opleiding ASG voor artsen en verpleegkundigen

Seksuele gezondheid heeft medische, psychologische en sociale aspecten die niet los van elkaar te zien zijn. In de opleiding leer je zowel curatieve soa-bestrijding als hulpverlening rond seksualiteit te bieden. Zo word je een allround professional op dit belangrijke aandachtsgebied. De opleiding wordt wisselend in Utrecht of Amsterdam aangeboden.
 

Feiten

 • Omvang: 14 lesdagen op de vrijdag van 9.30 - 17.00 uur
 • Datums: 26 april, 10 mei, 24 mei, 14 juni, 28 juni, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 8 november, 22 november, 13 december 2024, 10 januari, 24 januari 2025
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Anneke van Loevesijndrs. Marieke Reijmers
 • Docenten

 • Kosten: € 3.995
 • Cursuscode: SE24A

Voor wie

 • Arts
 • Jeugdarts
 • Verpleegkundig specialist
 • Jeugdverpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
Lees de volledige doelgroepinformatie
Arts, Jeugdarts, Verpleegkundig specialist, Jeugdverpleegkundige en Hbo-verpleegkundige

De Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH) is alleen toegankelijk voor hbo-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen. Bij voldoende plek kunnen ook verloskundigen deelnemen aan de opleiding. Er is echter voorrang voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen die in het kader van hun werkzaamheden bij de GGD deze opleiding gaan volgen.

Accreditaties

Accreditatie: ABAN, V&V

Lees meer over de accreditaties

Per 1 januari 2012 zijn de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd tot één regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Deze geïntegreerde regeling heeft tot doel om seksueel overdraagbare aandoeningen vroegtijdig op te sporen en behandelen, en om seksuele gezondheid van vooral jongeren tot 25 jaar te bevorderen door het aanbieden van laagdrempelige (Sense) spreekuren voor zorgvragen over seksualiteit en anticonceptie.
 
Deze Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg wordt aangeboden door een landelijk netwerk van coördinerende GGD’en.  Met de integratie van beide regelingen is er behoefte aan verpleegkundigen en artsen die beschikken over zowel de competenties behorend bij de aanvullende curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening.
 
Onder auspiciën van the Netherlands School of Public Health (NSPOH), is daartoe in samenwerking met alle betrokkenen een samenhangend modulair opleidingstraject ontwikkeld.
Deze AS-ASH module is onderdeel van dit opleidingstraject. Voorheen boden zowel RINO amsterdam als de RINO Groep in Utrecht ‘Sense (ASH)’-opleidingen aan. Deze zijn nu geïntegreerd tot één opleiding (AS-ASH) die afwisselend in Amsterdam en in Utrecht wordt aangeboden.

In nauw overleg tussen de NVVS (Nederlandse vereniging voor Seksuologie) en de V&VN (Kwaliteitsregister verpleegkundigen en verzorgenden) is de opleiding per 1 september 2021 uitgebreid naar 14 dagdelen, waardoor ook supervisie in de opleiding is geïntegreerd.

Doelgroep

De Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH) is alleen toegankelijk voor hbo-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen. Bij voldoende plek kunnen ook verloskundigen deelnemen aan de opleiding. Er is echter voorrang voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen die in het kader van hun werkzaamheden bij de GGD deze opleiding gaan volgen.

Inhoud

De thema’s van de 6 modules zijn:

 • Seks als bio-psycho-sociaal fenomeen
 • Seksuele problemen en disfuncties
 • Seksuele en genderdiversiteit
 • Anticonceptie en soa
 • Seksueel geweld en traumatisering
 • Seksuologisch educatief lichamelijk onderzoek
Bij zorgvragen rond seksualiteit en preventie van ongewenste zwangerschap wordt van verpleegkundigen en artsen grotendeels dezelfde kennis en competenties vereist. Bovendien is samenwerking tussen beide beroepsgroepen essentieel voor goede voorlichting, preventie en hulpverlening. Om deze redenen worden nagenoeg alle modules geïntegreerd voor beide beroepsgroepen verzorgd met waar nodig specifieke verdieping en opdrachten voor de onderscheiden beroepsgroepen. Eén dagdeel, met het thema ‘Intra-uteriene en invasieve anticonceptiemethoden’, wordt specifiek voor de artsen/VPK-specialisten verzorgd. De verpleegkundigen volgen dan een ander programma.

De AS-ASH opleiding bestaat uit 14 opleidingsdagen en neemt ongeveer een jaar in beslag. De opleiding wordt afgesloten met een open boek ‘takehome’ examen waarvoor je zes weken de tijd krijgt. Hierna vindt de uitreiking van de certificaten plaats.
 
Gedurende de opleiding wordt zelfstudie en de uitvoering van praktijkopdrachten verwacht. We maken gebruik van een digitale leeromgeving en een digitaal portfolio waarin je je voltooide en afgetekende opdrachten kunt verzamelen. Na afronden van de AS-ASH opleiding heb je zowel aan de theoretische als aan de praktische eisen voldaan. 
Voor de AS-ASH opleiding vragen we accreditatie aan bij de V&VN, de KNMG en de NVVS. De registratie en herregistratie voor verpleegkundigen verloopt via de V&VN. Daarbij is het ook mogelijk voor zowel artsen als verpleegkundigen om, indien gewenst, zich te later registreren in het register ‘Aantekening seksuologie’ van de NVVS (register NRVS).
 
De gestelde kwaliteitseisen voor registratie bij zowel de V&VN als de NVVS worden binnen de AS-ASH opleiding vervuld. Naast het volgen van het theoretisch gedeelte van de opleiding zijn de aanvullende werkervaringseisen de volgende:
 
Tenminste 30 uur seksuologische werkervaring binnen een jaar, waarvan tenminste:
 • 10 zelfstandige, onder deskundige begeleiding van een bij de GGD betrokken seksuoloog NVVS, gevoerde inventariserende gesprekken
 • actieve deelname aan 3 multidisciplinaire besprekingen
 • 5 rapportages over gevoerde advies/counselinggesprekken of voorlichtingssessies
  • De hoofdopleiders superviseren deze vijf verplichte rapportages over gevoerde advies/ counselinggesprekken door deze in de groep te bespreken. Je kunt feedback vragen aan mede-cursisten en opleiders, scenes uit het gesprek kunnen nagespeeld worden in rollenspelen en zo nodig kunnen ook video-opnames van gevoerde gesprekken worden ingebracht.

Toetsen

De opleiding wordt afgesloten met een open boek takehome examen.

Certificaat

Termijnbetaling

Je kunt in 2 kwartaaltermijnen betalen.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Beroepsregistratie

De AS-ASH is geaccrediteerd bij de NVVS en maakt zowel deel uit van het registratietraject voor de Aantekening Seksuologie van de NVVS als van het ASG scholingstraject in het kader van de competentieprofielen voor de sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid en voor de arts seksuele gezondheid.

 • Docenten: drs. Anneke van Loevesijndrs. Marieke Reijmers
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je in voor de wachtlijst.

  Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt.
  Bij veel belangstelling plannen we extra data.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: SE24A zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl